Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Appletje-eitje

Het lijkt alsof de geschiedenis zich heeft herhaald. De Prudent Speculator, een nieuwsbrief waar ik al jaren lid van ben, schreef ooit op 10 dollar dat het tijd was om Apple te kopen. Ik deed dat, ik maakte 10% rendement en weg was ik…

Helaas miste ik dat dit aandeel al 200 dollar aantikte, de iPod een uitslaande brand is geworden, het bedrijf zelfs de mobiele telefoonwereld bestormt en - minstens zo belangrijk - iedereen om mij heen z’n PC vervangt door een Apple.

Maar nu? De aanstormende recessie heeft er toe geleid dat de koers van Apple weer terug is gevallen naar 125 dollar. Is dit terecht, of is dit juist een prima koopmoment?

De reden voor de val is een mogelijke recessie. Consumenten besteden dan minder. Apple droeg ook zelf haar steentje bij gedragen door een voorzichtige voorspelling te geven voor het tweede kwartaal.

Tractie
Dat laatste doet het bedrijf altijd, maar met de huidige onderzekerheid kwam dit extra hard aan. De harde feiten: in het boekjaar 2007 (dat bij Apple tot en met september loopt) genereerde de onderneming een EBIT van 4,4 miljard dollar, terwijl ze in 2001 nog maar een omzet genereerde van 5,3 miljard dollar.



Tijdsperiode grafiek: 

Qua productgroepen zijn het niet alleen de iPod of de iPhone die voor spectaculaire groei zorgen. Sterker nog, in het afgelopen kwartaal was de volume in de iPod business nog maar 5% en waren het met name de laptops (+39%) en desktops (+53%) die voor de groei zorgden. De iPhone begint overigens wel aardig tractie te krijgen.

In het laatste kwartaal van 2007 (het eerste kwartaal voor de boekhouding van Apple) zijn er al meer dan 2,3 miljoen iPhones verkocht. Omdat ze die met een abonnement worden verkocht, boekt Apple slechts een klein deel van de omzet direct en zet de rest van verkoopprijs op de balans onder uitgestelde omzet (deferred revenues).

Vliegende start
In de figuur wordt duidelijk hoe groot het verschil is tussen de geboekte omzet en de daadwerkelijk verkochte hoeveelheid iPhones. De cash van de verkopen heeft Apple al binnen en met een kleine warchest van meer dan 1,8 miljard dollar aan het eind van 2007, heeft ze aardig wat spaarcenten.

Wellicht vraagt u zich af hoe de iPhone het doet ten opzichte van de iPod. Uit het plaatje blijkt dat het nieuwe apparaat een werkelijk vliegende start heeft gemaakt in vergelijking met de introductie van de iPod. Kortom, Apple blijft naar mijn smaak veelbelovend met fantastische producten.

Oppikken
Tot slot sta ik stil bij de waardering. De koers/winstverhouding (k/w) zoals Apple die rapporteert, levert 21 keer de geschatte winst van 2009 op. Als ik de cash en de optiekosten eruit haal, doet het bedrijf 17 maal de winst. Ja, dat is wel hoger dan veel andere bedrijven, maar daar staat tegenover dat Apple heel hard groeit…

Kortom, wellicht is het de moeite waard om Apple weer op te pakken op dit niveau..


Ron Belt is partner bij Blue Mind corporate finance strategy en voormalig technologie-analist bij ABN Amro. Als echte beroepsdeformant houdt Belt een groot aantal spreadsheets bij over allerlei beursgenoteerde ondernemingen. Hij heeft geen positie in Apple. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op belt@iex.nl.

Ron Belt is corporate finance-adviseur en voormalig technologie-analist bij ABN Amro. Als echte beroepsdeformant houdt Belt een groot aantal spreadsheets bij over allerlei beursgenoteerde ondernemingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ron Belt

Ron Belt is corporate finance adviseur. Daarvoor was hij, tot 2000, toonaangevend technologie-analist bij ABN Amro en één van de oprichters, samen met Frans van Schaik en Corneille Kouwenberg, van GO Capital. Als echte beroepsdeformant blijft Ron zich, naast zijn advieswerkzaamheden, ook bezig houden met allerlei analistenkwe...

Meer over Ron Belt

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2008 16:54
    "De koers/winstverhouding (k/w) zoals Apple die rapporteert, levert 21 keer de geschatte winst van 2009 op. Als ik de cash en de optiekosten eruit haal, doet het bedrijf 17 maal de winst."

    jaja, zo kan ik de kw van een bedrijf ook wel naar 4 praten. marketwatch geeft apple een wpa van 4,55 waarmee dit aandeel bij een koers van 123 dollar een niet bescheiden 27x(!) de winst doet.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links