Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Altice slaat op hol

Altice slaat op hol

De resultaten van kabelaar Altice worden op het Damrak goed ontvangen. Op moment van schrijven noteert de koers 12% hoger. Zakenbank Goldman Sachs noemt de cijfers "geruststellend". Dat betreft dan vooral het omzetcijfer in de Verenigde Staten en de kostenbesparingen in Portugal, aldus de analisten van de Masters of the Universe. 

Muppets...

Kunnen we als Muppets daarom rustig slapen? Of moeten we toch even onder de motorkap kijken...

Altice bestaat al sinds 2001 maar kwam bij Nederlandse beleggers in het vizier toen topman Patrick Drahi zijn aandeel begin 2014 aan de Amsterdamse beurs liet noteren. U weet dat Amsterdam wat coulanter is met de toelatingsregels dan menig buitenlandse beurs, waardoor wij aandelen als Gemalto, Pershing Square en OCI hebben mogen verwelkomen de afgelopen jaren.

Kunstje

Altice kent een kunstje en dat kunstje wil het zo groot mogelijk uitspelen. Het kunstje gaat als volgt: je koopt met zoveel mogelijk geleend geld (de rente is laag, en het zorgt voor een maximale hefboom) kabel- of telefoonmaatschappijen. Je gaat ze herstructureren, snijdt flink in de kosten en de cashflow van de abonnementen wordt langzamerhand een mooie winstbron.

De sector is namelijk toe aan consolidatie, en schaalvergroting betekent minder kosten, waardoor een competitief voordeel behaald kan worden. 

Rente moet laag blijven

Klinkt plausibel, en dat is het ook, mits alle variabelen een beetje de goede kant op gaan. De rente moet bijvoorbeeld niet te hard oplopen (doet het ook niet de afgelopen jaren), het abonnementenbestand moet blijven groeien (in ieder geval niet dalen) en er moet wel wat te herstuctureren zijn. 

In eerste instantie ging een en ander prima. Met name de Portugese activiteiten die Altice bezat waren het bewijs dat de strategie uitstekend werkte. Dat werd gewaardeerd op de beurs, kijk maar. Begin 2015 steeg Altice tot grote hoogte:

 

Voorwaar een col van de buitencategorie. De hoogste koers werd ruim een jaar geleden bereikt, rond de 32 euro. Daarna werd de daling ingezet en dat was een afdaling waarbij de afdaling in Rio verbleekt. Overigens is de koers ondertussen in vieren gesplitst, actieve beleggers onder u zullen nog wel een koers van bijna 128 euro herinneren van vorige zomer.

Bijna op het dieptepunt van de daling, rond de 13 euro, kwam Drahi zelf de man met de hamer tegen. Drahi moest zijn aandelenbelang beschermen en koos voor een collar, een constructie waarbij je je een putoptie koopt, en die financiert met een geschreven calloptie. Goldman Sachs was tegenpartij en leende de aandelen van Drahi om haar positie weer te beschermen...

Hier leest u daar meer over. Maar dat was toen. Even terug naar vandaag. De opluchting in de koers vandaag neemt niet weg dat Altice een paar moeilijke jaren voor de boeg heeft. Vooral in Frankrijk gaat het namelijk nog niet van een leien dakje.

Frankrijk

Kostenbesparingen bij SFR-Numericable moeten met name bereikt worden door afvloeiing van personeel. U kunt zich wel voorstellen dat dat in Frankrijk minder gemakkelijk gaat dat in bijvoorbeeld de Angelsaksische landen. We hoeven alleen maar de soaps rond AirFrance-KLM te volgen.

Bij de overname van SFR heeft Altice beloofd tot juli 2017 geen ontslagen door te voeren. Vanaf volgend jaar kan er dus flink bezuinigd worden. Daartoe moet wel eerst een flinke last worden genomen. Volgens berichten is er inmiddels overeenstemming met de vakbonden. Dat is de ene kant van het verhaal.

Omzetdaling

De andere kant van het verhaal is dat de inkomstenstroom wel op gang moet blijven. Altice heeft te maken met felle concurrentie, en moet daarom veel geld spenderen aan marketing. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarbij moet er flink geïnvesteerd worden in het kabelnetwerk, en dat is ook niet de bedoeling.

De omzet bij de Franse tak neemt af, en dat is een potentieel risico. In het persbericht wordt gewag gemaakt van een trendverbetering, maar dat kan niet verhullen dat de omzet gewoon daalt. Al is het minder hard dan vorig jaar. Ook in Portugal daalt de omzet, dit kwartaal met 3% ten opzichte van een jaar geleden.

Amerika valt mee

De opluchting van de cijfers vandaag zit m dan ook vooral in de hogere marges die behaald worden en de omzetgroei bij de net overgenomen Amerikaanse divisies. Zowel het belang van Suddenlink (+5,5% omzetgroei) als Cablevision (Optimum genoemd) draait beter dan men had verwacht of beter gezegd, gevreesd.

Dan als laatste even gekeken naar de schuldenlast. Die is lachwekkend en daar zou geen enkel ander bedrijf momenteel mee wegkomen. Huivert u mee. Ik moet wel zeggen dat Altice schuldenlast keurig documenteert voor de aandeelhouder, de leningen staan netjes op een rij, te beginnen met de hoogste rente. U vindt ze hier op pagina 28 en verder van het cijferoverzicht.

De schulden worden uitgesplitst per divisie. Ik zet ze even op een rijtje:

Divisie Schuld in miljard euro Rente
Luxemburg 6,2 7,0%
Frankrijk 15,1 5,3%
International 7,6 5,9%
Suddenlink 5,8 5,5%
Cable Vision 13,0 7,4%

 

Met nog wat losse eindjes erbij staat er 49 miljard euro aan schulden uit, waarover een gemiddeld rentepercentage van 6,25% wordt betaald. Dat zijn bijna voor-oorlogse percentages, die gekoesterd worden door de uitlenende instanties. Een opluchtingsrally in Altice is dus vooral een opluchtingsrally voor de banken die dit geld beschikbaar hebben gesteld. 

Netdebt/EBITDA

Om de schuld te kunnen inschatten bekijken we de nettoschuld vaak als functie van het bedrijfsresultaat. De rente moet immers betaald worden uit de lopende inkomsten. Banken vinden het bij een factor 3 vaak wel welletjes. Altice zit momenteel tegen de 6 aan. 

Wat kunnen we daarvan zeggen? Schudt het grijze hoofd? Bonkt met hoofd op tafel? Kan dit goed blijven gaan? Ik heb er grote twijfels over. De overnames in de VS lijken voorlopig een vlucht naar voren, de bedrijven in Frankrijk en Portugal zijn de pijnpunten. Voorlopig lijken de cijfers van de Amerikaanse divisies wat mee te vallen. 

Maar wat als op één of andere manier de omzet of het bedrijfsresultaat in de VS gaat tegenvallen? Altice blijft een bijzonder interessant aandeel om te volgen. En om in de handelen. Wat mij betreft is het één groot kaartenhuis.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links