Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend Shell na 2016 doormidden?

Dividend Shell na 2016 doormidden?

Shell noteert momenteel ongeveer 18 euro, wat met een dividend van 1,72 euro een dividendrendement geeft van 9,55%. Bijna 10% dus, en u kent ongetwijfeld nog de voorgangers van Shell die de afgelopen jaren zo’n dividendrendement genereerden.

Ik noem er een paar: KPN, Delta Lloyd, Besi…Weliswaar gebaseerd op dividenden uit het voorgaande jaar, maar toch. Het verschil met Shell is dat topman Ben van Beurden al in juli 2015, in een interview met Bloomberg, het dividend over 2016 garandeerde.


Dividendfilmpje Shell 2016

 

Hierboven een screenshot van het Bloomberginterview waarin de dividendbelofte werd gedaan. De olieprijs stond op dat moment rond de 53-55 dollar. Was dus al gehalveerd in een jaar tijd, maar er kwam nog een trein, zullen we maar zeggen.

Een keer moet de eerste zijn

Overigens sprak Van Beurden zich onlangs over 2017 al wat voorzichtiger uit, omdat hij ook wel weet dat met een olieprijs van 30 dollar het waanzin is om zoveel dividend uit te betalen.

Ook al is het sinds de Tweede Wereldoorlog niet verlaagd, één keer moet de eerste keer zijn, zou mijn moeder zeggen, en hoe vervelend dat ook is voor de historische geschiedschrijving, dan maar geen dividend Aristocrat, het mag de toekomst van het bedrijf natuurlijk niet in gevaar brengen.

ontwikkeling olieprijs


De olieprijs op het moment van de dividendbelofte.

Extreem hoge dividendrendementen zijn nooit een reden om blind een aandeel te kopen, wel signaleren zij een onevenwichtigheid in koers dan wel dividend. Als de olieprijs dit jaar niet terugkeert naar niveau’s van 50-60 dollar of hoger, kunt u er serieus rekening mee houden dat in 2017 het dividend doormidden gaat.

 

 

Zekere voor onzekere

Dat is géén stoere uitspraak, u kunt er namelijk nu al op handelen. Vorige week kwam ik na afloop van de Euronextborrel een optiehandelaar tegen. Ik herkende meteen de ware liefhebber: alhoewel in kennelijke staat, wist hij moeiteloos de ingeprijsde Shelldividenden voor de jaren 2017, 2018 en 2019 en 2020 op te dreunen.

Hoewel de meeste analisten nog uitgaan van in ieder geval 1,88 dollar de komende jaren, zijn de in de langjarige opties ingeprijsde dividenden een stuk lager. Voor 2016 gaat men wat betreft de eerste kwartalen nog uit van de net als vorig jaar uitbetaalde 0,47 dollar, maar dat zakt in aanloop naar 2017 al ras af naar 0,25-0,30 dollar.

Wie creatief is met opties kan voor 2017 en de jaren erna het eventuele dividend heel goedkoop binnenharken. De markt heeft altijd gelijk, zegt men en prijzen op het scherm liegen niet. Analisten mogen dan nog vasthouden aan de volle mep, professionals die hun geld er op mogen/moeten inzetten nemen alvast het zekere voor het onzekere.

Afgewaardeerde dividenden

Zo is er de Eurex, een beurs waar onder andere dividenden van grote bedrijven kunnen worden verhandeld. Daar zijn de dividenden van na 2016 al flink afgewaardeerd, kijk tussen de rode lijntjes.

U ziet dat er in de dividenden van na 2018 en verder nog nauwelijks iets gehandeld is. Een betere indicatie daarvan vinden we op de optiebeurs.

afgewaardeerd dividend


Een andere handelaar mailde mij:

“Implied dividenden in olies staan inderdaad enorm onder druk. Vanaf 2017 staat er nog maar zo'n kwart van het huidige dividend in de markt. Opvallend is dat ook in 2016 al een behoorlijke discount staat; de dividend future op Eurex handelt zo'n 20% lager dan wat de huidige dollar en dividend impliceren, en dat ondanks dat Shell de afgelopen weken regelmatig heeft gecommuniceerd over 2016 minstens zoveel kwartaaldividend te betalen als in 2015.“

En:

“Zeker in 2019 en 2020 staat echt nauwelijks meer dividend. De optiemarkt impliceert dan ook duidelijk dat zonder koersherstel (waarschijnlijk in samenhang met een herstel van de olieprijs) het dividend de komende jaren niet te handhaven is.”

Hoe werkt dat dan precies?

Voor de berekening van de optieprijzen wordt allereerst uitgegaan van de waarde van het aandeel op de expiratiedatum. Die wordt berekend door de huidige koers op te renten met de financieringsrente (bijna nul) en te verlagen met de uit te betalen dividenden.

Hoe meer dividenden, hoe lager die eindprijs. Een lage eindprijs geeft een relatief hogere waarde aan de put, en een lagere waarde aan de call. Door minder dividenden in te prijzen, verandert dat en wordt de call duurder ten opzichte van de put.

Aan de waarde van de call en put in de markt kun je dus ongeveer zien welk dividend er in geprijsd wordt. Het wordt te ingewikkeld om dat hier allemaal uit de doeken te doen, maar het komt er op neer dat de markt dus niet meer gelooft in het volledige Shelldividend voor de komende jaren.

De moraal van het verhaal 

Dat wil zeggen: bij deze olieprijs. Wat is nu de moraal van het verhaal? Het hoge dividend is alleen te handhaven als de olieprijs weer terugkeert naar geruststellende niveaus van in ieder geval 60 dollar of hoger.

Maar niemand weet waar de olieprijs heengaat. Shell en de meeste oliemajors gaan er vooralsnog vanuit dat de huidige daling een anomalie is die op niet al te lange termijn weer hersteld wordt.

De markt weet dat natuurlijk ook niet, en we zien op dit moment dat het evenwicht zo ongeveer in het midden ligt, maar wel steeds verder de kant op neigt van de dividendpessimisten. Want mocht de olieprijs de komende jaren op dit niveau blijven liggen, dan kan ook Shell niet anders dan hier consequenties wat betreft het dividend aan verbinden.

Je kan misschien één, hooguit twee jaar het dividend uit de reserves bijpassen, maar wie dat te lang doet brengt zichzelf in gevaar. Dat zal van Beurden zeker niet op zijn geweten willen hebben. Dan maar liever de geschiedenis in als de man die het dividend halveerde.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 januari 2016 11:45
    Voor wie nu bijkoopt zou een rendement van 5% (+ eventuele koersstijgingen) ook niet slecht zijn. De pijn zit hem bij de lange-termijnbeleggers, die dan een tijd(je) een veel lager rendement krijgen dan ze verwachtten, en daarbij een lagere koers. Jammer, maar helaas.
    Let op dat Shell prima een paar miljard aan kostenbesparingen kan doorvoeren om zo het dividend nog te betalen, maar of dat verstandig is, is aan Van Beurden.
  2. [verwijderd] 19 januari 2016 12:25

    het div van RDS zal bij olieprijs onder of rond de 50
    afgeschaft worden.
    BG is veel te duur gekocht bij deze prijs
    Shell moet voorraden in de grond afwaarderen, maar dat doen ze niet.

    betreft gas, wat denk je hiervan?
    finviz.com/futures_charts.ashx?t=NG&a...

    niemand wil er aan.
    Het is de steunpilaar van alle pensioenfondsen in Nederland
    Ik heb nieuws: die steunpilaar wordt omgetrokken

    koers gaat in dit umfeld dalen naar 12
    zal dan geemiteerd moeten worden op eur 9,-- schat ik.

    maar niemand mag het weten
    je mag er niet over praten
    man, man

    Bij van Beurden loopt de dunne poep langs zijn benen

  3. Sustainable 19 januari 2016 12:29
    Ha, ha, dit is grappig. Het argument van de auteur is dat de markt altijd gelijk heeft, maar niets is zo wispelturig als de markt. In augustus 2015 stond de AEX zowel boven 503 als raakte het de 400, om vervolgens na twee maanden weer op 465 te staan. Onzin natuurlijk, het zijn allemaal momentopnames. Dit valt inderdaad in dezelfde categorie als RDS heeft sinds de tweede wereldoorlog haar dividend niet verlaagd. Beide nietszeggend.

    Dan het fundamentele verhaal. RDS geeft ongeveer 11 miljard aan dividend uit, waarvan een belangrijk deel via scrip dividend die het eigen vermogen versterkt en niet uit de cashflow komt. Haar schuldpositie (gearing) laat nog ongelooflijk veel ruimte om jaren dividend te handhaven. Daarnaast laat de huidige cashflow (24 miljard operationeel t/m september 2015) nog veel ruimte om van capex naar free cashflow te schuiven. Lage olie leidt wel tot een slecht resultaat in upstream, maar daarentegen een goed resultaat in downstream.

    Het via een afgeleide van een afgeleide voorspellen wat er fundamenteel gaat gebeuren kan misschien obv macro-economische cijfers. Maar dit doen obv wispelturige marktkoersen is een doodzonde voor een analist.
  4. forum rang 6 !@#$!@! 19 januari 2016 12:43
    De markten verwachten dus op termijn zelfs meer dan een halvering van het dividend. Dat is niet zo gek gezien de futureprijs van olie in 2020 op $46 staat. (dec 2018 bv nog op $43)

    Ik vond het al zo vreemd dat er op de huidige koers nog verkocht werd, immers bij een halvering heb je nog steeds 5%.
    Het is idd eerder gebeurd dat een bedrijf ten onder ging door een te grote te dure overname op precies het verkeerde moment.
    Punt is , deze overname is nog tegen te houden. Ben benieuwd hoeveel er tegen gestemd zal worden.
  5. barondehuile 19 januari 2016 13:06
    Wat een dom suggestief stuk. Alles kan natuurlijk. Er zijn figuren die verzinnen altijd wel weer een mooi verhaal wat om maar te kunnen schrijven. "Scoringsdrang" gebaseerd op een scenario dat statistisch uiterst onwaarschijnlijk lijkt.
    Laten we eerst maar eens de komende maanden en ook jaren afwachten in plaats van aan dit soort suggestieve verhalen een waarde toe te kennen. De directie (gecontroleerd door RvB) heeft duidelijk gezegd dat dividend voor 2016 en 2017 minimaal gehandhaafd blijft. Van alle analisten zegt er slechts eentje dat het dividend (2016) 3 cent omlaag gaat (en dat zet natuurlijk ook geen zoden aan de dijk), de grote goegemeente houdt het dividend constant en ING denkt zelfs dat het dividend in 2016 hoger wordt. Dit soort analisten staat ook wat dichter bij de informatie dan de schrijver van dit suggestieve bericht. Voorts wil ik er op wijzen dat dit soort "beter wetende" schrijvers eens wat meer naar de fundamentele strategie van een bedrijf moeten kijken. Met 1) zonnecellen die nu blijkbaar ook maar een beperkte levensduur hebben en ook nog met een gekoppeld steeds nijpender wordend opslag/batterij probleem zitten en dus vooralsnog het fossiele energie en CO2 probleem niet kunnen oplossen, en 2) de grote aardgas voorraden waarover de wereld beschikt (momentele reserves ca 300 jaar)en het feit dat per MWh aardgas slechts 25% CO2 uitstoot heeft vergeleken met kolen en 3) voorts dat waterstof en brandstofcel gedreven elektrische auto's in ontwikkeling zijn (met Shell in een hoofdrol), is het omschakelen van olie naar aardgas een strategie die over drie tot tien jaar zijn vruchten zal opleveren. Ik weet natuurlijk ook niet hoe het zich op termijn ontwikkeld, maar dit lijkt me een meer fundamentele benadering. De prijs van aardgas is nu nog gekoppeld aan crude, maar het "relatief" schone aardgas zal de viezere olie uiteindelijk verdringen. Dit soort "broodschrijvers" zou daar eens goed naar moeten kijken, hetgeen iets verder is dan hun neus lang is.
  6. forum rang 6 !@#$!@! 19 januari 2016 13:17
    mooi hoe barondehuile denkt dat hij betere fundamentele informatie heeft dan de markten als geheel en zijn informatie minder suggestief zou zijn alleen omdat het niet in zijn straatje past. Je zou ook de volgende suggestie ervan kunnen maken:

    1) Zonne- en windenergie heeft ondanks de ineenstorting van olieprijzen de grootste groei ooit meegemaakt. De VS heeft de subsidies voor 5 jaar verlengd en investeringen in groene energie staan op hun hoogste punt ooit. Aangevoerd door China btw.

    2) Op dit moment stopt Shell met grote aardgasprojecten omdat het in het huidige klimaat niet rendabel is.

    3) Waterstof is door vele trendwatchers al omschreven als een achterhaalde technologie. Electrisch rijden waar nu groot op ingezet wordt door alle grote autofabrikanten. In Nederland zie je nu al de gele bogen van electrisch laden en laadpunten overal opkomen. (itt waterstof)

    4) Maw Shell doet op precies het verkeerde moment de verkeerde en te dure overname en mist geheel de overstap naar groene energie.

    Maar aan de andere kant staat de koers op €18 en dat is technisch een mooi koopmoment. Maar dat is om technische redenen, niet fundamenteel ;-)
  7. [verwijderd] 19 januari 2016 13:30
    Net alsof alleen in kon olie een korting staat in de opties qua dividend.

    In Unilever staat ook maar de helft van het huidige dividend in 2020.

    Bij Kon Olie is het natuurlijk veel makkelijk om er een leuk stukje van te maken want daar is ook daadwerkelijk te weinig geld om alles bij het zelfde te houden op korte termijn en dus zal de gearing iets omhoog moeten net als in het verleden al eerder is gedaan, maar toch evengoed staat er bij Unilever ook maar de helft in 2020.

    Tijdelijk lage olieprijzen heeft kon Olie in het verleden ook prima overleefd omdat ze in goede jaren ook niet flink verhogen en in slechte jaren ook niet gaan verlagen omdat de oliemarkt nu eenmaal flinke swings maakt en Shell daar voor de stakeholders daar rust in probeert te brengen en zo ook de andere grote oil majors.
    Natuurlijk als de prijs zelfs 30 blijft voor een paar jaar dan zal kon olie zich ook achter zijn oren gaan krabben zeker na de overname van BG die een flinke hap uit de balans neemt maar kon olie kan ook nog flink meer maatregelen nemen om dit nog minimaal een paar jaar uit te stellen.

    Bij Total staat deze korting niet terwijl daar de gearing al 26% is, bij kon olie 12.7% en na overname BG laag in de 20.

    Kon Olie zakt en met de koers verlagen veel systemen automatisch ook het dividend, ook ondanks dat het kon olie is en de beloftes van de CEO en CFO.

    Dat beetje minder dividend nemen de aandeelhouders voor lief, als ze dat ook nog krijgen is het mooi meegenomen, het gaat vooral om de aandelen op deze koers voor de lange termijn, want met deze koersen in de fossielen gaat niemand over op wat anders en zal de prijs van olie vanzelf herstellen, alleen het heeft deze keer duidelijk meer tijd nodig omdat OPEC zijn gebruikelijke rol niet speelt, echter na het herstel ondanks dat de OPEC niets heeft gedaan is de markt wel veel beter in balans omdat juist de OPEC niet de kraan kunstmatig een beetje dicht heeft gedraaid en die ruimte om weer open te zetten ook niet heeft.

    Zeg nooit nooit maar deze vlieger over kortingen in de opties, dat staat in elk fonds en natuurlijk in Shell nog wat meer dan in Unilever maar in Unilever staat ook 50% korting in 2020.
  8. riviera1234 19 januari 2016 14:13
    @!@#$!@! !@#$!@!:Uw argumenten zijn niet juist ofwel gekleurd. Wat betreft de opmerking over zonne en windenergie zie ik dat "subsidies" voor groei in deze sector zorgt. Tsja, iemand moet die subsidie uiteindelijk betalen (guess who?). Ten ten tweede stopt Shell helemaal niet met grote aardgas projecten. Integendeel zelfs, maar wel met een andere visie. Ze zijn onlangs uit een Abu Dhabi project gestapt, maar hebben ook bevestigd dat LNG ex Canada doorgaat. En de toevoeging van de BG portefeuille maakt Shell wereld leider in LNG - het meest "schone" produkt uit de olie industrie dus mileuvriendelijker. Electrisch rijden? Waarmee wordt die electriciteit in de centrales opgewekt; kolen, atoom, diesel of gas? Wat heeft uw voorkeur?
  9. forum rang 5 theo1 19 januari 2016 14:27
    BG wordt voor een groot deel met aandelen betaald. Natuurlijk komt er ook cash bij, maar dat is lang niet voor de volle mep. Bovendien verlaagt BG de gemiddelde winningskosten van Shell. Van Beurden heeft al aangegeven dat de overname van BG de financiële flexibiliteit juist doet toenemen. BG is voegt waarde toe bij een lange termijn olieprijs van boven de $60. Twee jaar geleden zou iedereen het een superdeal vinden, maar toen was BG natuurlijk ook nog veel duurder.

    Niemand heeft de instorting van de olieprijs zien aankomen, ook de optiebeurs niet. Ook het herstel zal totaal onverwacht komen, ook voor de optiebeurs. Nu zit iedereen lijntjes door te trekken tot ze de X-as raken. Mij best, maar ik geloof er helemaal niks van. Deze olieprijzen doen heel veel producenten heel veel pijn en zijn op termijn domweg onhoudbaar. En Shell zal zeker niet de eerste zijn die eraan kapot gaat. Je ziet overal al beweging komen: CNOOC verlaagt de productie. Rusland wil Rosneft-aandelen verkopen tot ze op de helft plus 1 staan, om cash vrij te maken. De begroting voor 2016 kon binnen een maand al de prullebak in. Saoudi-Arabië overweegt kennelijk serieus Aramco, hun meest waardevolle bezit, te privatiseren. Een staatsbankroet van Venezuela wordt al serieus ingeprijsd, hun obligaties zijn junk. De Nigerianen zijn in paniek. Het kraakt al op aardig wat plekken.
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links