Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Black Friday

Vooruitblik: Black Friday

 

Eigenlijk is het eerder slecht dan goed nieuws voor onze rente? Ik geloof wel dat dit een wereldprimeur is. Nog nooit eerder won een land zijn hoogste rating terug.

 

 

Waarom het slecht nieuws kan zijn? Kijk maar, onze staatsobligaties waren niet aan te slepen nadat S&P ons twee jaar geleden (stipje in de grafiek, de rente toen bovenaan 2,02%) in de hoek zette. Daardoor bleef onze rente maar kelderen:

 

 

Zelfs de spread, ofwel het renteverschil met de euro-bechmark, de Duitse Bund met die betonharde AAA, implodeerde van 37 tot 20 basispunten. Kortom, bezit van de zaak, dus einde vermaak en omhoog met die rente en spread maar weer? :-)

 

 

Thanksgiving, Black Friday & PMI's

U bent niet verbaasd, u weet hoe het zit. De centrale banken bepalen sinds de kredietcrisis de rentes. Die ratings zijn er alleen nog voor de show. Verklaar anders maar de negatieve Portugese rentes, om een dwarsstraat te noemen. En tóch is het chique dat we die Triple A terug hebben :-)

Om terug te komen op de centrale banken. Dit waren de scores van vorige week:

  • AEX: +3.3% op 486,55
  • AEX volatilteit: -10,8% op 21,7
  • EUR/USD: -1,2% op 1,066
  • Nederlandse tienjaarsrente: -11,0% op 0,65%

Ongelooflijk dat na die aanslagen in Parijs de markten zo sterk zijn blijven liggen. Die euro en rentes kregen vooral een tik omdat ECB-president Mario Draghi klip en klaar maakt dat hij by all means necessary de inflatie probeert aan te jagen, ofwel extra gaat stimuleren.

Wat agenda betreft wacht ons de kortste beursweek van het jaar. Dinsdag om 10:00 uur kunnen we al weekend gaan vieren, als de Duitse Ifo Geschäftsklima over november verschijnt. Het is de week van Thanksgiving en Black Friday in de VS en dat is een speciale.

Woensdag gaan de beurzen daar al eerder dicht, zijn donderdag gesloten en vrijdag maar half open. Die dag trekken de Amerikanen dan de winkels leeg, de start van shopping season in aanloop naar de feestdagen. Tenminste, zo was het altijd tot voor een paar jaar terug.

Percentages zien we komend weekend wel, maar internetverkopen nemen hoe langer hoe meer de boel over. En dat begint al woensdagavond. Veel winkelketens gaan dan ook al open met extraspeciale aanbiedingen en zo concurreert iedereen en alles elkaar de tent uit.

Dat zal allemaal wel, waar het om gaat is dat dit de make or break dagen voor het jaar zijn voor retailers. Dat niet alleen, die dagen zijn eigenlijk belangrijk voor de hele wereldeconomie, want die bestaat nog altijd voor een kleine 20% uit Amerikaanse consumentenuitgaven.

Wat doen we nog meer deze week? Belangrijkste cijfers zijn de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over november uit de VS, Duitsland, Japan, Frankrijk en EU. In beursjargon: flash PMI's. Belangrijk? Denk aan Black Monday in augustus, nadat China tegenviel.

Gek genoeg kom ik China niet meer tegen in de agenda's met flash PMI's. En ik heb echt wel goed gekeken hoor, tot en met de Markit inkoopmanagersagenda aan toe. Zijn ze soms afgeschaft? Zo ver durf ik niet te gaan. Dat zoek ik morgen dan wel uit, of u moet het weten.

Agenda, ABN Amro en Fagron

Verder heeft de agenda niet veel om het lijf:

  • Lucas Bols gaat morgen ex-dividend en donderdag heeft Kardan KW3-cijfers: dat is alles!
  • In het buitenland zijn er nog cijfers van Colruyt, Deere, Infineon, Rémy Copintreau , Thomas Cook (iets met terrorisme en toerisme) en houdt Allianz een beleggersdag. Let dan ook op onze hypernerveuze verzekeraars
  • VS, VK en Spanje komen met een tweede schatting van hun BBP-cijfers over KW3, maar dat zijn meestal hamerstukken
  • Zijn er nog de Amerikaanse Case-Shiller huizenindex en nog wat huizencijfertjes, consumentenvertrouwen Michigan en de Japanse consumentenprijzen

Nog even huishoudelijk, vanaf dinsdag kunt u weer opties ABN Amro verhandelen, ooit volkssport nummer 1 op de beurs. AmsterdamTrader heeft daar een bescheiden stukje over. Die special waar hij het op het einde over heeft, die vindt u hier en die trapt af met:

It’s hardly surprising that technologically advanced trading took off in one of the world’s first modern economies. A historic spirit of industrial entrepreneurialism and merchant capitalism, backed by a sophisticated financial sector means that the Netherlands is home to pioneering trading firms that have a long reach into global markets.

Zo is het maar net! Terwijl Hollands op z'n smalst maar blijft zaniken over alles en nog wat op en rond ABN Amro, hebben we wereldwijd toonaangevende financials, waar de knapste koppen werken die ook nog eens gruwelijk veel geld verdienen. Zie de Quote 500.

Is verder het ABN Amro verhaal hier al mee verteld? Let wel, saai is complimenteus bedoeld!

 

 

Voordat ik een heel hallelujah verhaal maak, terug naar de realiteit. Letten we morgen even op bij dit fonds?

 

 

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. Interessant kruispunt (?) waar de AEX nu staat, want de index moet richting kiezen. Voor de stieren en de beren elkaar met fundamenten en grafieken in de haren vliegen: zijwaarts kan ook nog.

 

 

De AEX volatiliteit is gezakt tot 21,6, maar dat ligt nog altijd boven die officieuze nervositeitgrens van 20. Anders gezegd, fikse intradaguitslagen en onnavolgbare koerswendingen zijn nog altijd in een oogwenk mogelijk.

 

 

Lagere bodem maar weer? Dan blijft het korte neergaande trendje perfect intact: onze tienjaarsrente dus. Met die aanstaande uitbreiding van de ECB aankopen - mogelijk al bij het rentebesluit in december - staat niets lagere rentes in de weg, zou u zeggen.

Wees voorzichtig, want dat denkt iedereen al en na zoveel jaren non-rentes kan niemand meer goed inschatten wat een Amerikaanse renteverhoging allemaal gaat betekenen voor de markten. Nog iets, u leest overal dat het gekkenwerk is om nu nog staatsobligaties te kopen.

Dat is het op het eerst gezicht ook, want met zulke rentes hebt u op papier veel meer down- dan upside. Eén ding: wat nu als er recessie komt, misschien wel depressie, om over een decennia durend Japan-scenario maar te zwijgen? Dan kunt u ze nog prima kopen.

 

 

Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat EUR/USD nog niet onder 1,00 noteert. De Fed gaat verhogen en de ECB gaat extra verruimen: waar is het wachten nog op? Blijkbaar is er toch iets of iemand wat hetzij de euro relatief nog sterk en/of de dollar relatief nog zwak houdt.

Meer groei dan verwacht in de EU en juist minder in de VS? Roept u maar, ik zou het anders niet weten. In ieder geval is het kort trendje wel neerwaarts (dollar trekt aan), maar de bodems van februari dit jaar staan nog.

 

 

Vroegâh liep de olieprijs altijd op bij herrie in het Midden-Oosten... Ik herhaal mijn tekst van vorige week maar, want die is nog actueel:

Overaanbod, te weinig vraag, groeivertraging en dure dollar blijven olie maar parten spelen. Hoogstspeculatief tipje voor de handelaren onder ons: ga even long als er weer 20 en 10 dollar koersdoelen verschijnen, of beroemde goeroe's gaan kermen dat het nóóit meer goed komt.

U wel? Ik heb nog geen witte vlag koersdoelen van grote banken voorbij zien komen.

 

 

 

Goud tikte van de week een vijfjaars laagtepunt aan. Wat mij betreft maakt dit eens te meer duidelijk dat dit meer een dollar-item is, dan een angstbelegging ofzo. Ik bedoel: angst genoeg toch deze week? Niettemin aandelen (en dollar) omhoog en goud omlaag.

 

 

Fijne zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs. Om deze sombere zondag - vooral voor onze lezers in Brussel en omstreken - nog een beetje vrolijk af te sluiten, deze beelden van gisteravond. Weergaloos!

 

 

 

23 nov
09:00 Lucas Bols: 0,31 euro ex-dividend
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI nov (cons. 50,7)
09:00 Frankrijk flash services PMI nov (cons. 52,6)
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI nov (cons. 52,0)
09:30 Duitsland flash services PMI nov (cons. 54,3)
10:00 EU flash manufacturing PMI nov (cons. 52,2)
10:00 EU flash services PMI nov (cons. 54,0)
14:30 VS Chicago Fed national activity okt
15:45 VS flash manufacturing PMI nov (cons. 53,9)
16:00 VS verkopen bestaande woningen okt (cons. 5,40M)

24 nov
02:35 Japan flash manufacturing PMI nov
08:00 Duitsland BBP KW3 (cons. 1,8%)
08:00 Colruyt KW3-cijfers
10:00 Duitsland ifo geschäftsklima nov (cons. 108,0)
14:00 Cambell Soup KW3-cijfers
14:30 VS BBP KW3 (cons. 2,0% QoQ)
15:00 VS S&P Case Shiller huizenmarktindex sep (cons. 5,1%)
16:00 VS consumentenvertrouwen nov (cons. 99,5)

25 nov
08:00 Thomas Cook KW3-cijfers
14:00 Deere & Co KW3-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen okt (cons. 1,5%)
14:30 VS personal income and spending okt (cons. 0,4% en 0,3%)
14:30 VS Jobless Claims
15:15 VS flash services PMI nov (cons. 56,0)
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan nov (cons. 93,0)
16:00 VS verkopen nieuwe woningen okt (cons. 500K)
16:30 VS weekrapport olievoorraden

26 nov
00:00 VS markten dicht Thanksgiving Day
08:00 Infineon KW3-cijfers
08:00 Remy Cointreau KW3-cijfers
09:00 Spanje BBP KW3 (cons. 0,8% QoQ)
10:00 EU M3-geldhoeveelheid okt (cons. 4,9%)
17:45 Kardan: cijfers KW3

27 nov
00:00 VS: Black Friday
00:30 Japan core inflatie CPI okt (cons. -0,1%)
08:00 Allianz beleggersdag
10:30 VK BBP KW3 (cons. 0,5% QoQ)
11:00 EU consumentenvertrouwen nov (cons. -8,0)
13:00 Duitsland GFK consumentenklimaat dec (cons. 9,2)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 november 2015 16:39
    Arend, zolang niemand het ziet, interesseert 't geen hond, dat er zoveel geld wordt verdiend met een bepaalde business.

    Vermoedelijk ook de oorzaak, dat er in NL geen enkele grote multinational meer wordt gecreëerd door een single person, (misschien wel één in het geniep, om de calvinistische inslag maar weer eens te onderstrepen.)

    Verder een ieder een fijne zondag......(in het geloofshuis)
  2. [verwijderd] 22 november 2015 16:45
    Tweede en derde goal buitenspel zo te zien Arend Jan. Volgende week wordt het tijd voor de eindejaars rally. Geef het anders nog een weekje. Gebeurt er niets dan ook geen eindejaars rally.

    Toch wel vreemd dat die koopziekheid van die Amerikanen zo belangrijk is. Kerst is nog even weg en Sinterklaasinkopen heb ik nog niet gedaan. Maar goed dat de wereld niet afhankelijk is van mijn inkomen.

    In het algemeen vind ik wel dat de grenzen van monetair gefrutsel is bereikt en dat het de tijd is voor ouderwetse vraag stimulering in de echte economie. Geef bijvoorbeeld alle werknemers en gepensioeneerden in de Noordelijke landen in de EU er maar eens 10% bij. Dat zal zoden aan de dijk zetten!

    Groet
  3. forum rang 6 ttroo 22 november 2015 17:37
    Europese beurzen liggen er goed bij. Ik vind ze wel zenuwachtig reageren op Amerika. Als ik bijvoorbeeld een paar minuten de DAX futures volgt, dan springen ze echt van de hak op de tak, wanneer Amerika ff omlaag of ff omhoog gaat. Ik vind Amerika wat zwakker liggen. Maar ze gingen vorige week zeer keurig omhoog. Maandag neem ik een eerste short positie in op Amerika. Ik zie ze wel dalen een dezer weken. Niet te veel, want de ECB gaat toch nog de kraan open zetten. Een kraan waar het geld door heen stroomt, je zou bijna zeggen, is het allemaal wel goed beveiligd? Je leest wel meer en meer over de zogenaamde bad loans. Vooral de olie- en gas industrie staat onder druk. Dat mag geen verrassing heten. Ik las ergens dat EUR 10 miljard aan leningen al in default zijn gegaan, puur omdat de bedrijven al failliet zijn gegaan en dit cadeau hebben achter gelaten. Erg interessant, net als de vele miljarden die de ECB in het systeem pompt en de vele miljarden die de olie en gas industrie dus NIET in het systeem pompt omdat de olie prijs te laag staat. Pompt de ECB een triljoen euro in het systeem. Oliebedrijven pompen samen $200 miljard niet in het systeem door de lage olieprijzen. En dan heb ik het niet over de andere grondstoffen, zoals goud, zilver, nikkel, zink, palladium, etc. Daar zullen ook veel mensen helaas op straat komen te staan en ook deze bedrijven zullen flink minder gaan besteden. Waar de olie heen gaat? Moeilijk te zeggen, maar de profits van nu krijgen we straks als een boomerang keihard terug. Niet vreemd. Er komen te weinig investments om de produktie op lange(re) termijn op plateau te houden, zoals dat heet. En dat betekent dat de prijs flink hoger gaat over een aantal jaren. Het is alleen de vraag wanneer. En die vraag is weer afhankelijk van Iran. Hoe snel kunnen ze veel meer produceren. Ach leuk nu allemaal, over een (half)jaar weten we het antwoord. En dan weten we ook meteen het antwoord over de inflatie. Zelf zie ik in q3 2016 hogere grondstofprijzen, eerst nog lager. De DAX vind ik een aparte index geworden, zeker met Volkswagen erin. Aan de ene kant lees je dat analisten ruim EUR 30 miljard aan boetes etc verwachten. Het lijkt me dan dat Volkswagen een cash probleem heeft. Want ze hebben EUR 17 miljard over aan cash. Uiteraard kan de EUR 20 miljard overbruggingskrediet ze helpen. Maar ondanks dat ze die niet gebruiken zullen ze zeker wel wat rente moeten betalen hierover. Undrawn. Op het gebied van verkopen doen ze het nog best goed. Als ze te veel kortingen moeten geven om de verkopen op peil te houden, dan gaat dit ten kosten van de EBITDA. Alhoewel ze stiekem de dollar-euro verhouding een klein beetje kunnen misbruiken. Als de EBITDA marge terugvalt, kan Volkswagen een downgrade aan de broek krijgen van Moody´s. Analisten zijn erg verdeeld. UBS riep een koersdoel van EUR 82. Volgens mij doet de koers iets met EUR 106 afgelopen vrijdag en anderen roepen dat het een koopje ooit is. Ik volg het liever. Absoluut is het goed dat Nederland de triple terug heeft! Maar zoals je heel keurig aangaf, misschien wel negatief voor de Hollandse rente. We gaan het allemaal zien deze week.
  4. [verwijderd] 22 november 2015 17:50
    Troo het probleem is dat al dat geld niet in de echte economie terecht komt. Komt bij spaarzin wordt niet gestimuleerd en de oudjes berooft.

    Mijn 10% erbijplan komt neer op gegarandeerd inflatie en dat wil die Draghi toch?

    Volkswagen allemaal gespeculeer. Ook andere fabrikanten hebben hun trucjes. Trouwens de consument zal die Groenlinksachtige regeltjes van de EU ter redding van de wereld geen drol interesseren.

    Groet, Jonas
  5. [verwijderd] 22 november 2015 19:31

    Voordelen van mijn robuust 10% erbijplan.

    De mensen krigen in de economisch beter presterende landen echt geld in de zak. Die 10% natuurlijk gemiddeld en per bedrijfstak te differienteren.

    Nu is het inleveren voor de Zuidelijke landen, maar dat draai ik om en die valuta zaken zijn na een paar jaar snel weer rechtgetrokken en wij zijn echt rijker en die voortdurende spending Zuidelijke landen zo arm als ze verdienen.

    Muntaanpassigen en bij verkiezingen veel te veel beloven willen ze daar. Prima maar wij doen het zo. Niet de lonen daar omlaag, maar hier omhoog.

    Ik zie niet in dat mijn plan minder zou werken dan dat monitaire gegoochel van Draghi die er al niet inslaagt de inflatie omhoog te krijgen en schulden beloond en de gepensioeneerden berooft.

    Monetair beleid is Kamikaziepolitiek vooral bij terugdraaien.Bij mijn plan is dat niet het geval, want de centen gaan in de economie van de gewone mensen. Doen dus!

    Groet, Jonas
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links