Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM: onderweg naar morgen

DSM: onderweg naar morgen

Meevallende cijfers vandaag van DSM. Het bedrijf heeft de moeilijke marktomstandigheden in met name de vitamine e-markt goed het hoofd geboden door flink op de kosten te letten, en dat terwijl de dure Zwitserse frank ook nog eens tegenwerkt.

U herinnert zich ongetwijfeld nog dat de Zwitserse Nationale Bank net op tijd van boord sprong voordat de euro aan haar zwarte piste-afdaling begon. DSM maakt een gedeelte van de productiekosten in Zwisterse franken.

Overigens is het niet alleen de Zwitserse frank die DSM pijn doet, ook de bijvoorbeeld de Braziliaanse real kost het concern dit kwartaal geld, zo’n 5 miljoen euro. Allemaal leuk en aardig die cijfers, maar het echte nieuws van DSM wordt morgen verwacht.

Hoge verwachtingen

Op de investeerdersdag morgen worden de langetermijndoelen aangestipt. Dat zoiets niet altijd een hoopvolle boodschap hoeft te betekenen zagen we vandaag bij PostNL, dat de lat beduidend lager legde en de aanvang van een nieuwe dividendtijdperk enige tijd naar achter schoof.

Maar DSM is natuurlijk een ander verhaal. Lastig gevallen door een activistische aandeelhouder zijn de verwachtingen rondom de plannen van CEO Feike Sybesma hooggespannen. Het activistische Third Point, dat op 1 oktober 2014 een belang van 3% meldde, zit DSM sinds die tijd in de nek te hijgen.

Daniel Loeb, de hoogste in rang bij Third Point, wil dat DSM zich gaat richten op de voedingstoevoegingen en een aantal niet-kern activiteiten afstoot.

Momenteel onderscheidt DSM liefst 17 verschillende markten en 66 verschillende merken. De voedingstak is het grootst (62% van de omzet) en het meest winstgevend (72% van het bedrijfsresultaat, cijfers 2014).

Grafiek DSM
Twintigjaarsgrafiek DSM
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Verschillende gezichten

DSM is net als Philips een bedrijf met verschillende gezichten. Het heeft diverse zijtakken waarvan de waarde niet helemaal in de beurskoers tot uitdrukking komt. Dan weer worden er acquisities gedaan, afgewisseld met het afstoten van bepaalde takken. OCI bijvoorbeeld, is een bedrijf dat is voortgezet met een DSM-onderdeel (DSM Nitrogen).

Een aantal onderdelen van het huidige DSM zijn al wel succesvol ondergebracht in joint-ventures of samenwerkingsverbanden. Zo is de polymerentak (ChemicaInvest, 35% DSM) apart gezet in een holding met investeerder CVC. Dan heeft DSM twee farmapoten die zijn samengevoegd met buitenlandse ondernemingen:

  • DSM Sinochem, (50% DSM)
  • Patheon (49% DSM)

Het laatste onderdeel, Patheon, wordt binnenkort naar de beurs gebracht en zal om die reden gemakkelijker te gelde kunnen worden gemaakt. Daar krijgt Third Point alvast een bot toegeworpen.

Minder spanning voor morgen

De meevallende cijfers van vandaag halen de spanning voor de dag van morgen in ieder geval al een beetje weg. Dat de groep het hoofd weet te bieden aan de moeilijke marktomstandigheden in sommige deelmarkten betekent dat koerstechnisch gezien niet alles afhangt van een mooi verhaal morgen.

Maar enige focus aanbrengen in de portfolio is wel een eerste stap om de verborgen waarde in de onderneming naar boven te halen. Wat dat betreft heeft dat Third Point wel een punt.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links