Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: Meest positief sinds 2010

Uitslag expertenquête juli 2015

De laatste vijf maanden waren de beursexperts terughoudend. De laatste vier maanden is de AEX dan ook niet gestegen. Dat hadden ze goed gezien. Maar nu de koersen flink zijn ingekomen, zijn ze een stuk enthousiaster geworden. Dat is in ieder geval consequent gedrag. Ze denken dat nu alles is ingeprijsd.

Maar liefst 64,4% van de experts verwacht een stijging in de komende maand. En slechts 22% gaat van een daling uit. Een bijzonder interessante uitkomst. Persoonlijk had ik niet zoveel optimisme verwacht.

Een potentiele Grexit is toch een eng ding, in de zin dat niemand weet wat er gaat gebeuren. Sommige experts denken dat de Eurozone beter af is zonder deze rotte appel. Andere verwachten dat Grexit een non-event zal blijk te zijn. En weer anderen denken dat er toch weer een oplossing komt, zoals altijd.

 
Voorspelling juli  
optimistisch 64%
neutraal 13%
pessimistisch 22%
per saldo 42%
 

Expertsentiment juli

Expertvoorspelling juni 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie


Ook voor de langere termijn zijn de experts positief gestemd. Zo positief als deze maand hebben we sinds oktober 2010 niet meer gezien. Ook hier denkt bijna tweederde van de ondervraagde experts dat we de komende periode (6maanden) omhoog gaan (met meer dan 6%). Dat zou dus een AEX stand van minimaal 500 geven.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 63%
neutraal 28%
pessimistisch 9%
per saldo 54%
 

Expertsentiment komende halfjaar

Expertvoorspelling komende halfjaar 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

Goede aandelenkeuze juni

De keuzes van de experts waren redelijk goed. Bij de toppers trok vooral Randstad de kar met een performance van 11% waar de index ruim 4% daalde. Arcelor Mittal en ASML lieten het een beetje lopen. Mittal wordt vaak genoemd bij de toppers.

Altice deed bij de floppers weer niet wat de meeste experts hadden verwacht. Het aandeel steeg juist met 4,3%. Ahold en Philips deden wel wat ze moesten doen. Per saldo liet het fictieve long/short fonds van de experts een plus van 2,1% zien.

 
Toppers juni Stemmen Rendement Floppers juni Stemmen Rendement
DSM +9 -3,7% Altice -15 +4,3%
ING +7 -1,1% OCI -4 -5,6%
Arcelor Mittal +3 -10,0% Ahold -3 -9,3%
ASML +3 -8,9% Philips -3 -8,0%
Randstad +3 10,8%      
Gemiddeld   -2,6% Gemiddeld   -4,7%
AEX   -4,3%      
 

ING topper, Altice flopper

Voor de komende maand valt op dat ING weer op nummer een staat. Dit jaar staat het aandeel iedere maand bij de toppers, behalve in maart dan. Maar dat is overigens wel een terechte keuze. ING is een van de beste aandelen van de AEX geweest dit jaar.

En ook Altice staat met kop en schouders op plaats een, maar dan bij de floppers. Overigens geldt ook voor Altice dat het bijna iedere maand wel bij de floppers staat. Maar dat is een vrij dramatische keuze.

Altice is bijna in koers verdubbeld dit jaar. Er zijn overigens vier experts die Altice als topaandeel voor 2015 hebben gekozen. Die lopen alle vier ver voorop de rest. Op nummer twee staat TNT (logisch als je denkt dat de beurs gaat stijgen).

 
Toppers juli Stemmen Floppers juli Stemmen
ING +12 Altice -11
KPN +5 TNT Expres -5
Aegon +4 Unilever -4
Ahold +2 OCI -3
Delta Lloyd +2 Wolters Kluwer -3
Randstad +2    
Unibail-Rodamco +2    
 

Deze maand deden er 76 experts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links