Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monetaire zwerfkeien van ECB

Het is een even bizarre als onverantwoorde actie van Greenpeace. De milieuactivisten plempen de Klaverbank, een kwetsbaar natuurgebied in zee, vol met stenen. Greenpeace wil zo voorkomen dat vissers in het betreffende gebied hun werk doen.

Het kan de milieuorganisatie kennelijk weinig schelen dat daarmee levens op het spel worden gezet. Ook de gevolgen voor de natuur zelf worden gebagatelliseerd. Die zwerfkeien liggen er al van nature, dus er verandert eigenlijk niet veel in het gebied, zo wordt de actie verdedigd.

Dat de vissers naar de rechter gaan maakt Greenpeace niet nerveus. In 2011 heeft de rechter al eens uitgesproken dat dergelijke acties legaal zijn. Kennelijk is er juridische dekking voor deze steniging van de Noordzee. Voor mij is de stap naar het beleid van de ECB niet zo groot.

Monetaire zwerfkeien

De Europese Centrale Bank gooit al jaren monetaire zwerfkeien in de financiële wateren. Ten eerste met een beleid dat de korte rente op een ongekend laag niveau heeft gebracht en meer recentelijk met een obligatie-opkoopprogramma dat ook de lange rente tot (bijna) nul heeft gereduceerd.

Er is veel kritiek op dit ECB-beleid. Het dominante optreden van ECB in de financiële markten leidt tot de creatie van zeepbellen. De koersen van aandelen en vooral obligaties worden tot niet realistische hoogten gedreven.

Op enig moment, in ieder geval als ooit de rente weer gaat stijgen, gaat het mis en zakken de koersen als uitgeputte marathonlopers aan de finish ineen. Ik vraag mij af of dit mogelijke effect van het beleid zo erg is.

De échte slachtoffers

Aandelen- en obligatiebeleggers moeten met alles rekening houden, ook met het ECB-optreden in de markt. Beleggers kunnen zich voorbereiden op mogelijk ongunstige scenario's en besluiten al dan niet geheel of gedeeltelijk aan het beursspel mee te doen.

Nee, de echte slachtoffers van ECB's financiële zwerfkeien beleid zijn de spaarders. Zij betalen al jaren het gelag van de almaar dalende rente op de spaarrekeningen. Die rentevergoeding is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de rentetarieven die ECB hanteert voor het bankwezen.

De conclusie dat ECB verantwoordelijk is voor de schrale rentevergoeding voor spaarders lijkt logisch, maar ECB ontkent keihard dat dit het geval is. Volgens een recent onderzoek van enkele medewerkers van de centrale bank is het niet de schuld van de ECB dat de spaarrente zo laag is.

Staat van de economie

Wat of wie is daar dan wel voor verantwoordelijk voor? Heel eenvoudig, het is de inventiviteit en demografische opbouw van de economie, de kwaliteit van de wegen en de overige infrastructuur, de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en de mate waarin het regeringsbeleid de groei bevordert.

Zo, daar heeft u niet van terug. De redenering in het ECB-rapport is dat, als gevolg van genoemde factoren, de economie in een bepaalde staat komt te verkeren, waarop de ECB niet anders kan reageren dan een accommoderend beleid te voeren. Het enige dat daarbij telt is de inflatie(verwachting).

In de huidige situatie betekent dit dus "automatisch" een ultralage rente. Er is echter een mogelijkheid voor de ECB af te wijken van het accommoderende beleid, en dat is als deze vorm van monetaire politiek niet zou werken. Daar is inderdaad twijfel over.

Geen invloed

Zo verdedigt menig econoom de stelling dat door de lage rente mensen meer gaan sparen, waardoor het beleid ineffectief wordt. Onzin zeggen de ECB-medewerkers. Het spaargedrag hangt meer af van de reële rente (nominale rente minus inflatie) en die kan de ECB hoogstens een paar jaar beïnvloeden.

Spaarders moeten bij de beoordeling of de ECB invloed heeft op het spaargedrag een veel langere periode van twintig jaar bekijken! Over zo'n lange periode heeft de centrale bank geen invloed op de reële rente.

Dat de lage rente de dynamiek uit het systeem haalt en daardoor contraproductief werkt, wordt ook door de ECB bestreden, zonder dat overigens te beargumenteren. De bank stelt alleen dat een voortdurend structureel hoge inflatie dan wel deflatie nog slechter is voor spaarders.

Softe argumenten

Ik vind het rapport allerminst overtuigend in zijn doelstelling aan te tonen dat de lage rente niet de schuld van de ECB is. De stelling dat het beleid wel degelijk effectief is om het prijspeil omhoog te trekken kan de ECB niet onderbouwen.

Overigens geef ik toe dat het omgekeerde, het beleid is niet effectief, ook niet hard kan worden gemaakt. Het blijft een uitwisseling van softe argumenten en veronderstellingen die, zo zit de economische wetenschap nu eenmaal in elkaar, niet met onweerlegbare bewijskracht kan worden geponeerd.

Maar het eerste deel van de ECB-argumentatie, dat de bank niet anders kan dan accommoderend beleid voeren in het belang van prijsstabiliteit, is aantoonbaar niet de waarheid.

Bewuste keuze

We gaan terug naar donderdag 26 juli 2012, waarin ECB-president Mario Draghi aangaf alles te doen om de euro te redden. Dat is echt anders, heel veel meer, dan alleen te zorgen dat de inflatie tegen de 2% uitkomt. Het huidige beleid is de weerslag van Draghi's woorden van destijds.

Het beleid van de ECB is een bewuste keuze spaarders en beleggers in risicomijdende assets de prijs te laten betalen voor de onhoudbaar geachte privé- en overheidsschulden in de EU-zone om zo de euro te redden.

Dat kan een gerechtvaardigd beleid zijn en zelfs passend binnen het mandaat van de centrale bank. Maar juist omdat de ECB geen politieke organisatie is en dit beleid zonder direct mandaat van het electoraat uitvoert, is transparantie over de ware bedoeling en de consequenties van het beleid belangrijk.

Het verschuilen achter diffuse argumenten in een rapport dat de ECB niet verantwoordelijk is voor de actuele financieel-monetaire situatie draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van de Europese instelling.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2015 13:25
    Beste Marcel,
    Ik heb al eerder in een eigen column die ik stuur naar belangstellenden gezegd dat ik je graag als President zou willen. De columns die je schrijft zijn scherp en indringend. Ook nu zet je moeilijke stof om in een begrijpend geheel en geef je een eigen mening. Ik ben het helemaal met je eens en ben ook van mening dat de allergrootste zeepbellen in het financiele systeem momenteel enorm worden opgeblazen. Voor alle lezers zeg ik lees ook het laatste boek van Jaap van Duijn (Uit Balans). Ook daar lees je een zeer uitgebreide analyse van het systeem en een duidelijke eigen mening van deze hoogleraar.
    Ga vooral zo door Marcel. Van mij mag je elke dag wel een column plaatsen op deze site....... en ik stel de iex.nl (nu deze is overgenomen door Value8) voor om jouw een salarisverhoging te geven.
  2. [verwijderd] 20 mei 2015 14:01

    Beste Marcel,

    Ik ben het helemaal eens met je column.
    Alleen ga ik nog een stapje verder.

    Wanneer dit beleid scheef gaat lopen ontstaan er grote tekorten.
    Wie gaat dat dan betalen?
    Ja, wij als belastingbetalers, maar onze Jeroen D. heeft op Cyprus
    nog een andere mogelijkheid geschapen.

    Iedereen die teveel geld heeft staan op de bank is dan de klos en gaat meebetalen.
    Dan zijn spaarders en beleggers opnieuw de dupe!
  3. forum rang 5 theo1 20 mei 2015 14:50
    Voor zowel Greenpeace als de ECB heiligt het doel kennelijk alle middelen, wat de gevolgen ook mogen zijn. Voor de ECB is dat nog wel een beetje te begrijpen: hun doel is de euro in stand houden en zonder euro ook geen ECB. Ze vechten dus ook voor hun eigen voortbestaan.

    Naar de letter, en tot het uiterste naar hun toe geïnterpreteerd, valt alles wat ze doen wellicht nog (net) binnen het mandaat. Maar naar de geest natuurlijk al lang niet meer. De ECB is al lang niet meer onafhankelijk en onpolitiek. Maar als ze zich aan de geest van hun mandaat hadden gehouden, was de euro al een paar jaar geleden ingestort. Vraag is wat erger is.
  4. kolenboer 20 mei 2015 16:38
    quote:

    theo1 schreef op 20 mei 2015 14:50:

    Voor zowel Greenpeace als de ECB heiligt het doel kennelijk alle middelen, wat de gevolgen ook mogen zijn. Voor de ECB is dat nog wel een beetje te begrijpen: hun doel is de euro in stand houden en zonder euro ook geen ECB. Ze vechten dus ook voor hun eigen voortbestaan.

    Naar de letter, en tot het uiterste naar hun toe geïnterpreteerd, valt alles wat ze doen wellicht nog (net) binnen het mandaat. Maar naar de geest natuurlijk al lang niet meer. De ECB is al lang niet meer onafhankelijk en onpolitiek. Maar als ze zich aan de geest van hun mandaat hadden gehouden, was de euro al een paar jaar geleden ingestort. Vraag is wat erger is.
    Euro instorten is helemaal niet erg. Dan zijn we eindelijk verlost van dat rampeding.
  5. qxy 20 mei 2015 20:21
    quote:

    schreef:

    De conclusie dat ECB verantwoordelijk is voor de schrale rentevergoeding voor spaarders lijkt logisch, maar ECB ontkent keihard dat dit het geval is.
    Kleine correctie: dit rapport verkondigt niet noodzakelijkerwijs de mening van de ECB. Op de laatste pagina staat: "The opinions expressed in this paper are those of the authors, and not necessarily those of the ECB or of the KfW."
    Maar goed, ik kan me niet voorstellen dat de ECB het er niet mee eens is. Vanuit hun ivoren toren is inderdaad alleen de lange reele rente relevant voor een spaarder, en niet de korte nominale rente.
  6. forum rang 5 theo1 21 mei 2015 10:16
    quote:

    deflationist schreef op 20 mei 2015 18:57:

    Krijgen we dan ook ons eurosaldo factor 2,20371 ook in guldens omgerekend terug?
    Als een sterk land uit de euro stapt, dondert de rest in no time in elkaar. Als er iemand uitstapt, moet je de eerste zijn. De achterblijvers zijn hoe dan ook de klos. Ongetwijfeld zal Nederland daarbij horen want "onze" politici zijn veel te bang voor hun imago in Brussel om echt iets te durven doen.
  7. forum rang 5 theo1 21 mei 2015 10:18
    quote:

    kolenboer schreef op 20 mei 2015 16:38:

    [...]

    Euro instorten is helemaal niet erg. Dan zijn we eindelijk verlost van dat rampeding.
    Ik ben vanaf dag 1 tegen de euro, want ik weet hoeveel regels waard zijn binnen de EU. Zielig voor de bomen die zinloos zijn gestorven voor het papier waar ze op gedrukt zijn.

    De vraag was dan ook retorisch.
  8. forum rang 5 theo1 21 mei 2015 13:24
    Met een lage rente moet je meer sparen om evenveel euro's aan rente te ontvangen. Zo denken sommige economen kennelijk.

    Met een lage rente maakt je geld minder rendement dus ga je meer consumeren. Dit hopen centrale bankiers dat er gebeurt.

    Met een lage rente brengt je spaargeld geen drol op. Dus heeft het geen nut om te sparen en dus moet je meer risico nemen om toch nog rendement te halen. Zo denken beleggers.

    Als de rente laag is, dan moet er wel iets heel erg mis zijn. Dus stop je meer geld in je matras (of oude sok of wat je maar aanstaat) en ga je je verschansen in je schuilkelder. Zo denken angsthazen en complotdenkers. Angsthazen en complotdenkers denken trouwens altijd dat er iets heel erg mis is.
  9. Met Effekt 22 mei 2015 12:58
    quote:

    theo1 schreef op 21 mei 2015 13:24:

    ... Zo denken angsthazen en complotdenkers. Angsthazen en complotdenkers denken trouwens altijd dat er iets heel erg mis is.
    Weet je wat het verschil is tussen een optimist en pessimist?

    Beiden hebben het uiteindelijk mis. Maar de optimist heeft in de tussentijd wel een plezierig leven gehad :-)
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links