Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top?

Er zat gisteren toch weer een hoop opwaartse kracht in de AEX. Afgelopen donderdag is er een neerwaartse gap ontstaan tussen 488,60 en 490,90, die tot gisteren nog grotendeels open tussen stond.

Zolang deze gap open zou blijven staan, mocht een snel neerwaarts vervolg worden verwacht richting opnieuw de 481 en lager in de rest van deze week. Een sluiting van deze gap zou weer ruimte vrijmaken naar de bekende 495. De gap werd uiteindelijk gesloten en ook de 495 werd gisteren alweer getest.

Hiermee lijkt de AEX een lagere top te kunnen gaan maken in plaats van een snelle verdere neerwaartse beweging. Een duidelijke beweging vandaag boven de 495 zou zelfs ruimte creëren naar de 500,65 (jaartop).

Dubbele top

In dat scenario is dan een dubbele top mogelijk. Topvorming kost meestal tijd, maar na de forse neerwaartse versnelling en neerwaartse doorbraken van vorige week, had ik geen rekening meer gehouden met een hertest van de jaartop.

Toch staan alle seinen nog steeds op rood en blijft de kans naar mijn mening groot dat een verdere terugval zal plaatsvinden in april.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Trendversteiling

De afgelopen drie tot vier maanden heeft er in de AEX een zeer krachtige opwaartse beweging plaatsgevonden die we eerder alleen in 2009 zagen. Daarbij werd mijn eerdere doel voor het eerste kwartaal (zone 450 tot 462) en zelfs mijn jaardoel (495) al behaald.

Ook vond een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend plaats met de beweging door de sinds 2012 stijgende toppenlijn bij 474. Vanaf de decemberbodem bij 389 is er sprake van een stijging van 110 punten, met in de eerste week van januari nog wel een normale maar kleine correctie.

Het dieptepunt van destijds (406) was het startpunt van de recente opgaande beweging die tot op heden stokte bij 500,65. De mini-correctie van vorige week (20 punten ofwel 4%) was de zwaarste terugval sinds de 406-bodem werd geplaatst.

Topsignalen

Wat wel opvalt, is dat de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde de afgelopen jaren nog nooit zo groot is geweest. Dit betekent dat het elastiekje nog steeds zeer strak staat gespannen wat de kans op een forsere correctie vergroot. De belangrijkste signalen voor topvorming zijn:

  • Verkoopsignalen in de technische indicatoren. De MACD maakte een negatieve crossing en de RSI vormde negatieve divergentie.
  • Beide technische indicatoren braken al eerder door hun stijgende bodemlijnen.
  • Een dark cloud cover op de daggrafiek bij 500,65
  • De afronding van een tweezers-top en een bearish engulfing op de weekgrafiek vorige week.
  • De doorbraak door de stijgende bodemlijn die bij de februari-bodem van 447,25 startte.

Kortom een hoop duidelijke signalen die naar mijn mening nog steeds aangeven dat een verdere daling realistisch is en het niet bij de mini-correctie van 4% zal blijven. In de komende dagen moeten we bezien hoe en of het proces van topvorming zal worden voortgezet.

Consolidatiefase

Was de test van de 495 (na de sluiting van de gap) de vorming van een lagere top? Of weet de AEX zelfs nog een dubbele top richting de 500,65 te vormen? Pas een duidelijk slot boven deze jaartop zou de huidige toppatronen neutraliseren en meer opwaartse ruimte vrijmaken.

Maar dat is niet mijn basisscenario. Om richtpunten te bepalen voor de komende weken voor een terugval, gebruik ik de Fibonacci-retracementniveaus vanaf de decemberbodem. Het 38,2% niveau ligt bij 458 en het 50%-niveau bij 446.

Toevallig liggen deze niveaus gelijk aan de buitengrenzen van de consolidatiefase die begin februari optrad. Of deze niveaus daadwerkelijk zullen worden behaald, is niet te voorspellen. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • 488,60 (top en bodem van de laatste twee handelsdagen)
  • 481
  • 478,80
  • de zone 470 tot 472,50

Eerst corrigeren

Pas na een forsere correctie en de vorming van een hogere middellangetermijnbodem verwacht ik de volgende forse opgaande beweging tot ruim boven de 500 punten.

Mijn doel voor de rest van de dit jaar blijft 564. Dit doel heb ik een maand geleden verhoogd nadat mijn eerdere doel (495) al snel was behaald na de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

420 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
420 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links