Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draghi heeft gescoord

Enkele weken nadat de ECB had aangekondigd dat ze ook met QE zou beginnen – oftewel het opkopen van staatsobligaties en ander schuldpapier met nieuwe euro’s – verkeren de markten in topvorm. De Europese aandelenmarkten zoeken week na week hogere niveaus op.

De Duitse DAX tikt op het moment van schrijven de magische grens van 12.000 punten aan, nooit eerder vertoond, terwijl dichter bij huis de BEL20 (3761 punten) en de AEX (497 punten) kort bij hun psychologische barrières zijn aanbeland.

Kort gezegd: Europese aandelen zitten op ramkoers. De Europese beurzen profiteren van het gratis geld van de ECB. De grote Europese multinationals, die in de belangrijkste beursgraadmeters noteren, zullen voluit profiteren van het gewijzigde beleid van de Europese Centrale Bank.

Fundamenteel profijt

 

Dat zagen we eerder ook al in de Verenigde Staten, waar de grootste bedrijven aan historisch lage rentes geld konden ophalen in de markten, waarmee ze vervolgens grote aankoopprogramma’s van eigen aandelen opzetten, om zo de winst per aandeel technisch te stuwen.

We zullen dit trucje ook gaan zien bij de Europese tegenhangers, waar de winst per aandeel beduidend lager noteert dan bij de Amerikaanse tegenhangers. De beursrally in Europa heeft op dat vlak nog wel even te gaan.

Maar de grote bedrijven zullen niet enkel technisch profiteren van het nieuwe, soepele monetaire beleid in Europa, ze zullen ook fundamenteel profiteren van dit spektakel. Dat komt met name door de lagere koers van de euro.

De Europese munt heeft op enkele maanden heel wat waarde ingeleverd door de aangekondigde ingrepen, tenminste ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar ook tegenover vele andere valuta. Zoals u hieronder kunt zien, is de koers van de Europese munt sindsdien in vrije val.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Europese omzetstijging

Dit is een onverwachte, maar erg welgekomen ontwikkeling voor Europese bedrijven die actief zijn buiten de Europese grenzen. En laat het gros hiervan een beursnotering onderhouden.

De lagere euro zorgt voor een boost van de cijfers, omdat Europese producten plots veel goedkoper zijn geworden dan de Amerikaanse tegenhangers. Voeg daarbij dat de producten ondertussen niet aan kwaliteit hebben ingeboet, en je hebt het recept voor een stevige omzetstijging voor vele Europese bedrijven.

Het hoeft daarom ook niet te verbazen dat de Duitse beurs momenteel de pannen van het dak speelt. De grootste en belangrijkste Europese exporteurs zijn immers van Duitse origine. Natuurlijk, in een vrije markt zijn er altijd winnaars en verliezers met veranderende omstandigheden.

Deuk in optimisme

 

Je zou in eerste instantie zeggen dat de Amerikaanse bedrijven het gelag betalen van het nieuwe Europese monetaire beleid. Dat is in bepaalde mate ook zo. Ik hoor her en der al omzet- en winstwaarschuwingen uit de Verenigde Staten, maar ik zie het ook aan de Amerikaanse beurzen, die achterop hinken.

De sterke dollar speelt hen duidelijk parten. Dit zorgt vervolgens weer voor een deuk in het hernieuwde optimisme in de Verenigde Staten, wat op termijn tot een sneeuwbaleffect kan leiden. Toch verwacht ik dat nog een ander kamp het moeilijk krijgt onder druk van de dalende euro: de Europese consument.

Veel producten en basisgoederen worden immers in dollartermen verhandeld op de internationale markten. De prijzen hiervan staan onder invloed van de sterke dollar. Wie naar de belangrijkste grondstoffen kijkt in eurotermen, ziet meteen wat ik bedoel.

Neem nu de prijs van maïs, toch een belangrijke voedingsbron voor mens en dier. De prijs in euro is in de afgelopen maanden fors toegenomen, van 2,6 euro naar 3,6 euro per bushel.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Volgende klap

Dit soort voorbeelden zijn er meer dan voldoende bij de grondstoffen. De enige uitzondering op de regel is olie. Maar ook daar is de prijs al sinds december niet meer gedaald, maar beweegt olie in eurotermen eerder zijwaarts tussen 40 en 50 euro per vat ruwe olie.

Ik heb een sterk vermoeden dat de impact van de eurocrash pas goed merkbaar gaat worden na de zomer. Dan zullen de prijzen in de winkelrekken gevoelig toenemen. Maar ook andere producten (in de bouw, in de industrie, in de nijverheid, …) zullen voor een enorme opwaartse prijsdruk gaan zorgen.

De consument krijgt hierdoor een volgende klap te verwerken. Hierover zal u in de komende maanden steeds meer te lezen krijgen in de media. Maar ik probeer nu al maatregelen te treffen.

Eurobescherming

 

Beleggers in de eurolanden zijn erbij gebaat om hun liquiditeiten tijdig onder te brengen in vaste activa of beursgenoteerde fondsen. Wie zijn centen belegt, kan de koopkracht ervan beschermen tegen een verdere daling van de euro.

Ook lijkt het geen onverstandig idee om wat cashflowproducten (bijvoorbeeld dividendaandelen) op te pikken, waarbij ik de voorkeur geef aan zowel dollar- als euro-gedenomineerde posities.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links