Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inkomstenbeleggen doet u zo!

Het beleggen in aandelen die een goed dividend genereren is één, maar om dit verder te optimaliseren en de volatiliteit te verlagen is twéé. In het Verenigd Koninkrijk is dit al jaren een populaire beleggingsstrategie, mede omdat op de Britse beurs relatief veel aandelen genoteerd staan met een goed dividendrendement.

Uit onderzoeken (waaronder dat van JP Morgan Asset Management) blijkt dat circa tweederde van de Europese beleggers op zoek is naar inkomsten uit beleggingen, circa eenderde zou dan gaan voor uitsluitend vermogensgroei.

Ik denk dat door verdergaande vergrijzing en versobering van pensioenen het inkomstenbeleggen nog belangrijker gaat worden.

Lastig overstappen

Ook door de extreem lage rente worden beleggers die jarenlang vertrouwden op gestage cashinkomsten uit het obligatiegedeelte van hun portefeuille tot deze strategie aangetrokken. Echter, obligatiebeleggers kunnen vanwege hun beleggingsprofielen, niet naar aandelen overstappen.

Een ruil van obligaties naar vastgoedfondsen, dat rendement verhogend zou kunnen werken, is dan niet mogelijk. Immers, bij stijgende rentes en bij dalende valutakoersen ben je slechter af met (defensieve) obligaties dan met (offensieve) aandelen, die zich beter aan deze omstandigheden aanpassen, maar dit terzijde.

Goed en stabiel

Ik heb gezocht naar aandelen en strategieën die zorgen voor een goed en stabiel rendement. Hoe gaat dit nu in zijn werk?

In principe gaat het om aandelen die minimaal 3% bruto dividend genereren op basis van de getaxeerde dividenden over 2015, waarbij er voldoende spreiding moet zijn naar titels en sectoren.

Indien dit dividendrendementpercentage daalt, zullen de betrokken aandelen worden verkocht en geruild worden tegen andere aandelen die wel 3% rendement geven, uiteraard zonder dat risico’s toenemen. Daarnaast houd ik rekening met de volgende criteria:

  • De pay-out ratio is minder dan 85%. Dit geeft aan welk deel (%) van de winst wordt uitgekeerd aan dividend. Als dit blijvend een hoog percentage is, is er een risico dat bij dalende resultaten het dividend in de toekomst niet meer gehandhaafd kan worden.

    Een uitzondering zijn de vastgoedfondsen, die onder het Nederlandse Fiscale regime (FBI) vallen. Bij deze fondsen geldt dat ter voorkoming van dividendbelasting de fiscale winst geheel uitgekeerd moet te worden

  • Ten minste zeven jaar stabiel of stijgend dividend. De betrokken onderneming heeft ten minste zeven jaar een stabiel of stijgend dividend uitgekeerd. Als dit trackrecord niet wordt gehaald is het aandeel nog niet stabiel genoeg om in deze portefeuille opgenomen te worden

  • Acceptabele schuldverhouding van de onderneming. Als de netto schuld 3,5 maal het bruto bedrijfsresultaat (de EBITDA) overtreft is er een risico dat in de toekomst het dividend niet meer geheel betaald zou kunnen worden omdat bijvoorbeeld bankconvenanten overschreden worden als resultaten gaan tegenvallen.

    Voor financiële waarden gelden andere verhoudingen. Bij banken en verzekeraars moet het eigen vermogen minimaal 4% van het balanstotaal zijn, terwijl bij vastgoedfondsen de maximale financiële leverage niet meer dan 50% mag zijn van de van de totale activa.

  • Voldoende liquiditeit. De marktkapitalisatie van de onderneming moet minimaal 5 miljard euro zijn.

  • Goede spreiding van sectoren. Een sector mag niet meer dan 20% van het totaal uitmaken

In de tabel hieronder staan tien aandelen die aan deze criteria voldoen.

Nu instappen?

Is nu nog in hoogdividendaandelen beleggen geen mosterd na de maaltijd? Er zijn namelijk nog honderden aandelen die aan deze criteria voldoen maar het aantal neemt wel snel af.

  • Wolters Kluwer en Ahold voldoen door de recente stijging van koersen niet meer aan het 3%-criterium.
  • Utiliteitsbedrijven kampen met lagere dividenden, ondanks dat vele nog wel een dividendrendemnt van 3%+ genereren.
  • Voor de blue chips als Roche, Unilever, Procter & Gamble en Coca-Cola spant het erom.
  • Ondanks dat Heineken haar pay-out geleidelijk verhoogd, wordt de 3% grens bij lange na niet gehaald.

Zoals uit de tabel blijkt, is er keus genoeg qua sectoren, en dan heb ik het nog niet eens over de tabaksondernemingen, die goede dividendbetalers zijn.

Grafiek JP Morgan
Bron: dividendtaxaties 2015 zijn consensusdata van Bloomberg.

 

Eigen aandelen

Uiteraard zijn er ook ondernemingen die aandelen inkopen, teneinde de winst per aandeel te laten toenemen. Dit kan positief zijn voor beleggers maar niet per definitie voor inkomstenbeleggers.

Inkomstenbeleggers willen vrij zijn in hun bestedingen en in het geval hierboven beslist het management dat een deel van de vrije cashflow wordt gebruikt voor het inkopen van aandelen. Vaak is er gelukkig wel sprake van én dividendverhoging én aandeleninkoop. Afgelopen week kondigde Ahold en Wolters Kluwer aan beide te doen.

Overigens zijn de dividendaankondigingen niet tegengevallen. Wel blijkt dat kapitaalintensieve ondernemingen die onder financieel toezicht staan, zoals banken en verzekeraars, het dividendbeleid niet helemaal in eigen hand hebben.

Bij andere kapitaalintensieve ondernemingen (zoals grondstoffenondernemingen, telecom en utiliteitsbedrijven) spelen de toekomstige investeringsplannen een rol en in welke mate deze de afschrijvingen overtreffen.

Extra rendement

De asset light-ondernemingen (als je de waarde van immateriële activa niet meetelt) zoals uitzendbureaus, farmaceuticals en ondernemingen met sterke consumentenmerken kunnen wel een forse pay out-ratio hanteren, maar vaak wordt de free cashflow weer gebruikt om overnames te doen.

Voor beleggers die naast dividend nog een extra rendement willen genereren, is er de mogelijkheid om gestaag en doordacht gedekt calls te schrijven op de aandelenposities.

Daarmee wordt de cashflow die de binnenkomende dividenden al genereren, nog eens verhoogd. De koerspotentie omhoog wordt door gedekt calls te schrijven wel voor een belangrijk gedeelte weggegeven.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 4 maart 2015 08:01
    Die norm van 3% is ook wat hoog.

    Ruim driekwart van de Div Aristocrats in de US halen die norm zeker niet, maar verhogen gemiddeld hun dividend met 7% per jaar.

    Dividendbeleggen doe je mijns inziens voor minimaal LT (10 jaar)

    Met een gemiddelde verhoging van 7% verdubbeld in een kleine 10 jaar je dividend en je yield on cost neemt daar daardoor behoorlijk toe, over het algemeen volgt de koers op de lange termijn je div. uitkering.

    Als je qua investeringen een beetje consequent bent hou je deze ratio's in de gaten zodat je op de lange termijn, aardige yields behaald door bij te kopen bij een dalende koers van onderliggende aandeel.
  2. forum rang 5 theo1 4 maart 2015 11:07
    Imperial tobacco: 4,5% en gaat dit jaar met 10% verhogen.
    BAT: 4,2%

    De sigarettenboeren zijn sterk opgelopen afgelopen jaar, dus hun dividendrendementen zijn historisch aan de lage kant. Meestal zitten ze tegen de 5%.

    Ik vind zelf een payout van 85% aan de hoge kant. Dat biedt geen ruimte meer om de payout te verhogen en er moet ook nog geïnvesteerd worden. Maar verder een nuttig artikel.
  3. Belegde boterham 4 maart 2015 12:11
    quote:

    theo1 schreef op 4 maart 2015 11:07:

    Imperial tobacco: 4,5% en gaat dit jaar met 10% verhogen.
    BAT: 4,2%

    De sigarettenboeren zijn sterk opgelopen afgelopen jaar, dus hun dividendrendementen zijn historisch aan de lage kant. Meestal zitten ze tegen de 5%.

    Ik vind zelf een payout van 85% aan de hoge kant. Dat biedt geen ruimte meer om de payout te verhogen en er moet ook nog geïnvesteerd worden. Maar verder een nuttig artikel.
    Mee eens, met die 85% - tot halverwege de 60% vind ik wel genoeg (Reits daargelaten)

    Mooi lijstje: www.topyields.nl/Top-dividend-yields-...
  4. forum rang 5 theo1 4 maart 2015 17:08
    De Aristocraten zijn over het algemeen nogal aan de prijs. Het loont wellicht de moeite om verder te kijken naar de CCC lijst van David Fish (http://seekingalpha.com/article/2961266-dividend-champions-for-march-2015). De Champions hebben 25 jaar hun dividend verhoogd (maar zonder de eis van S&P500 lidmaatschap), de Contenders tussen 10 en 25 jaar en de Challengers tussen 5 en 10 jaar. De excel sheet geeft heel erg veel info.
  5. Belegde boterham 4 maart 2015 17:38
    quote:

    theo1 schreef op 4 maart 2015 17:08:

    De Aristocraten zijn over het algemeen nogal aan de prijs. Het loont wellicht de moeite om verder te kijken naar de CCC lijst van David Fish (http://seekingalpha.com/article/2961266-dividend-champions-for-march-2015). De Champions hebben 25 jaar hun dividend verhoogd (maar zonder de eis van S&P500 lidmaatschap), de Contenders tussen 10 en 25 jaar en de Challengers tussen 5 en 10 jaar. De excel sheet geeft heel erg veel info.
    Ken 'm , idd veel goede info.

    Er zijn overigens toch een paar goede contributors op SA tav div. porto's.

    Alleen helaas ook veel rommel auteurs.
  6. forum rang 5 theo1 6 maart 2015 11:47
    quote:

    Belegde boterham schreef op 4 maart 2015 17:38:

    [...]

    Alleen helaas ook veel rommel auteurs.
    Klopt, maar dat geldt voor alle websites. Op IEX is er ook Cees Smit ;-). Over het algemeen vind ik de kwaliteit op SA heel behoorlijk, zeker in aanmerking genomen dat daar in principe iedereen een stukje kan indienen. Je hebt ook snel genoeg door welke auteurs serieus zijn en welke niet. Ik vind het soms ook wel vermakelijk om te zien dat mensen zich namen aanmeten die bijna een zakenbank suggereren, terwijl het overduidelijk een particulier is.
  7. Belegde boterham 6 maart 2015 12:17
    Ben ik met je eens Theo, vind het ook veelal vermakelijk wat ik lees en idd het kaf van het koren is makkelijk te scheiden. Vind de Apple Basher ook altijd grappig (Micheal Blair)

    Kwam overigens onlangs deze blog/site tegen via SA gericht op de EU: www.nomorewaffles.com/portfolio/
  8. forum rang 5 theo1 6 maart 2015 13:14
    Goede naam: no more waffles. Hij heeft wel erg veel verschillende namen voor een vrij klein bedrag, vaak rond de €500 per naam. Die Invidior zal wel een afsplitsing zijn, want een positie van €22 is anders echt onzin. Kennelijk zijn zijn transactiekosten erg laag, anders zou ik het niet op die manier doen. Zijn selectie is verder wel goed, allemaal degelijke bedrijven. Van Aflac zou ik afblijven, dat is een enorme bak Japanse staatsobligaties en dat vind ik persoonlijk te link.
  9. Belegde boterham 6 maart 2015 14:41
    quote:

    theo1 schreef op 6 maart 2015 13:20:

    Hij leeft trouwens erg goedkoop. Een huur van €350, waar vind je dat nog, anno nu?
    Ah dat heb ik niet gelezen, 25 is net op de grens van student af wellicht.. Maar dan heeft hij al aardig wat centen om te beleggen, maar goed dat kan, of het is een papierhandel.

    Indivior is spinoff van Reckitt Benckiser eind vorig jaar. Uit mijn hoofd gestart rond de 1 GBH Koerswaarde per 1 aandeel Reckitt. Hebben aardige stijging achter de rug, ik heb ze ook maar gehouden en idd voor een klein bedrag.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links