Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekse grap: obligatieswap

Het zijn slimme jongens in de nieuwe Griekse regering.

Ja jongens, want vrouwelijke ministers kent het vorige week dinsdag aangetreden kabinet niet. Emancipatie is kennelijk niet aan het links radicale gedachtegoed besteed. Terwijl de jonge Griekse premier Alexis Tsipras toch een grote aantrekkingskracht op het in dit opzicht zwakke geslacht heeft.

Hoe dan ook, het zijn slimme jongens. Voor de verkiezingen beloofde Tsipras dat de hervormingen en bezuinigingen zouden worden stopgezet en teruggedraaid. Vanaf de eerste werkdag van zijn nieuwe regering is dat beleid daadwerkelijk ingezet.

Niet aflossen, maar afschrijven

Regeringspartij Syriza gaf voor de verkiezingen ook aan van de Griekse schulden af te willen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. De Griekse schuld bedraagt een kleine 180% van het bruto nationaal product (bnp).

Het is bepaald geen slecht idee daar een flink deel van af te lossen om zo die schuld te reduceren. Helaas doelde de nieuwbakken premier niet op deze ouderwetse manier van schuldreductie. Hij had een in zijn ogen beter idee: afschrijven.

Tsipras vindt het voor de Grieken beter een belangrijk deel, zeker 50%, van de schuld niet meer af te lossen. Gewoon doorstrepen. Dat zou de groei in Griekenland stimuleren. Bovendien, die Griekse schulden zijn eigenlijk de schuld van de rijke Westerse landen en het vermaledijde bankwezen aldaar.

Die schulden waren de Grieken ook maar door de strot geduwd. Nu zijn ze onhoudbaar, lijdt het volk onder aflossingen en rentebetalingen en komt zo de economische groei niet van de grond.

Bewust beleid

Met de feiten heeft deze Griekse redenering weinig van doen. Laat ik beginnen met de totstandkoming van de hoge Griekse schuld. Dat Griekenland als een vet te mesten gans de leningen naar binnen gepropt kreeg, is onzin.

De Hellenen kennen al sinds 1974 een democratisch gekozen regering die welbewust, en gesteund door de bevolking, het beleid met uiteindelijk desastreuze gevolgen gevoerd hoeft. Bij de Grieken zelf ligt de (hoofd)verantwoordelijkheid van het financieel-economische drama.

De banken, en andere beleggers, gingen uit van de goede trouw van de Griekse regering en leende, naar later inzicht natuurlijk veel te veel, tegen rentetarieven nauwelijks hoger dan die van Duitsland.

Liefst 13%

Dat de autoriteiten in het geplaagde land de boel belazerden, kan toch echt niet op het conto van anderen dan de Griekse regeringen zelf worden geschreven. Het begrotingstekort bleek in 2009 geen 4% maar 13% (latere werd een nog hoger percentage vastgesteld) te bedragen.

Tegen dergelijke fraude is geen financieel systeem opgewassen.

Een veel gehoord misverstand is dat de reddingsoperaties van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de private sector heeft gevrijwaard van verliezen op Griekse schuld. Het tegendeel is waar. In 2011 ging de steunoperatie gepaard met een afschrijving (haircut) op Griekse schuld van 50%!

Die schuldmindering gold alleen voor de private sector. Schuld in handen van overheden en de ECB vielen daarbuiten! Toegegeven, de afschrijving was vrijwillig en geaccepteerd door de banken, maar het was de vrijwilligheid van de Romeinse soldaat die moest vechten tegen de onverzettelijke Galliërs.

Geen woekerrente

Dan de onbetaalbaarheid van de schuldenlast van Griekenland. Een schuldratio van 180% van het bnp is natuurlijk veel. Maar kijken we naar de gemiddelde looptijd van deze schuld: bijna zeventien jaar.

Op de Griekse begroting staat voor 2015 een bedrag van 5,3 miljard ingeboekt voor rentebetalingen op de schuld. De totale overheidsschuld bedraagt 320 miljard euro. Dat betekent dat over deze schuld gemiddeld een rente van 1,7% wordt betaald. Voorwaar geen woekerrente en ook niet onhoudbaar.

Ter vergelijking, Nederland heeft een schuldratio van ruim 70%. Dat is natuurlijk veel beter dan dat van Griekenland. Maar de gemiddelde (resterende) looptijd van onze staatsschuld is slechts 7,4 jaar. Dat betekent dat onze schuld sneller moet worden afgelost dan de Griekse.

Niet onoverkomelijk

Per jaar is de Nederlandse schuldaflossing gemiddeld 7,3% van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl dat voor Griekenland 9,7% is. Dat is natuurlijk een verschil, maar is het zo onhoudbaar voor Griekenland?

Nederland betaalt in 2015 een kleine 9 miljard aan rente over zijn staatsschuld. Dat is een gemiddelde rente van 2,5%, flink lager dan de rente over de Griekse schuld! Als percentage van het bnp is de Nederlandse rentebetaling 1,3%, terwijl die voor de Grieken 2,5% is.

Weliswaar ook hoger dan dat van Nederland, maar niet onoverkomelijk.

Schuldenswap

De Griekse schuldcijfers vallen mee, maar de nieuwe Griekse regering wil toch schuldreductie. Maar wat is nu de slimheid van Tsipras? In een nieuw plan van de Griekse regering, een zogeheten schuldenswap, mag niet meer gesproken worden van een afschrijving.

De rentevergoedingen op de EU-leningen zouden gekoppeld moeten worden aan de Griekse economische groei. Maar het "mooie" (en slimme) van het plan vind ik het tweede deel, waarin wordt voorgesteld de leningen die ECB in bezit heeft, om te zetten naar eeuwigdurende obligaties.

Dat is lachen, nu de Europese rente naar 0% (of lager) voert. Met deze rentepercentages op eeuwigdurende obligaties is de economische waarde van de schuld duidelijk. Die tendeert naar nihil. Zonder het woord afschrijving te gebruiken, is de hele Griekse schuld in bezit van de ECB in een klap weggeswapt. Knap werk.

Terug naar de realiteit

Van Griekse droom moeten we terug naar de werkelijkheid. Griekenland moet wat mij betreft in de EU blijven. Door hard werken, verdere hervormingen en gewoon netjes afbetalen van de schuld kan het land een prima toekomst tegemoet zien.

Toegeven aan eisen van schuldreductie, of hoe ze verder ook genoemd worden, is niet nodig, slecht voor de EU, heeft een negatieve invloed op andere zwakkere eurolanden en is uiteindelijk ook slecht voor Griekenland.

Een land dat zijn schulden niet betaalt, is voor lange tijd afgesloten van de kapitaalmarkten. Want welke ongelukken er soms ook op de financiële markten plaatsvinden, een geblokkeerde toegang tot de kapitaalmarkt betekent een langdurig sterk negatief effect op de welvaartsgroei.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. K. Bouter 4 februari 2015 13:30
    Er komen pas vrouwen in de regering als de mannen het helemaal uit de hand hebben laten lopen. Kijk maar naar de VS. Eerst maken we er een t3r1ngzooi van, dan geven we de boel over aan een zwarte. Die krijgt het natuurlijk niet goed en dan mag een vrouw (Hillary) het proberen. Veel te laat natuurlijk...
  2. [verwijderd] 4 februari 2015 13:51

    Mijn voorstel is dan Bouter; dat mevrouw Tak de volgende column schrijft, want dan wordt het veel beter. Mogelijk doet ze dat al. Wie weet? Good thinking van Marcel of zijn vrouw.

    Interessant was dit, maar te moeilijk voor die linkse hitsers die alleen maar schreeuwen dat eerdere sanering alleen maar voor de banken was om hun centen te krijgen.

    "Een veel gehoord misverstand is dat de reddingsoperaties van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de private sector heeft gevrijwaard van verliezen op Griekse schuld. Het tegendeel is waar. In 2011 ging de steunoperatie gepaard met een afschrijving (haircut) op Griekse schuld van 50%!

    Die schuldmindering gold alleen voor de private sector. Schuld in handen van overheden en de ECB vielen daarbuiten! Toegegeven, de afschrijving was vrijwillig en geaccepteerd door de banken, maar het was de vrijwilligheid van de Romeinse soldaat die moest vechten tegen de onverzettelijke Galliërs".

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 4 februari 2015 14:39
    Het tegendeel is waar. In 2011 ging de steunoperatie gepaard met een afschrijving (haircut) op Griekse schuld van 50%!

    Tegen de tijd dat de haircut plaatsvond was het gros van de schuld in handen van banken al uitgekocht door de ECB, o.a. met het ESM en EFSF. Vóór de haircut was de ECB massaal bezig met het opkopen van Griekse staatsschuld. Per saldo is die haircut dus een heel stuk milder geweest.

    Volgens het volgende artikel is voor de haircut bijna 160 mrd verschoven uit die private sector en richting de publieke sector
    www.diewunderbareweltderwirtschaft.de...

    In Duitsland dumpten de banken het overgrote deel van wat ze nog in handen hadden bij "bad banks", de haircut kwam dus voor het overgrote deel voor rekening van de burgers.

    De oorspronkelijke houders van de schuld werden uitgekocht en hebben nauwelijks geleden onder de haircut.
  4. MarcelTak 4 februari 2015 15:11
    Volgens mijn informatie was er ruim 200 miljard euro Griekse overheidsschuld in private handen toen de herstructurering werd aangekondigd. De totale Griekse overheidsschuld was toen 360 miljard euro.

    Mogelijk hebben private partijen (een deel van) hun Griekse schuld eerder verkocht. Maar dat was tegen prijzen die niet veel hoger, en op een gegeven moment zelfs veel lager waren dan het herstructureringsniveau van 50%.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  5. [verwijderd] 4 februari 2015 15:13
    Jonas, heb je het artikel niet gelezen? Daar staan bedragen genoeg. Je doet alsof ik zomaar wat verzin.

    En Marcel rept met geen woord over het ESM, het EFSF, de bad banks, en de miljarden die ze van de banken overnamen vóórdat de haircut plaatsvond.

    Aangezien je met vragen komt, dat kan ik ook.

    Laat ik je, of Marcel, ook wat vragen:

    - hoeveel ontwikkelde de schuld van griekenland in handen van banken zich in de jaren vóór de crisis?
    - en hoeveel bedroeg het vlak vóór de haircut?

    En nog eentje dan:

    - hoeveel bedroeg de griekse staatsschuld vóór de haircut?
    - en hoeveel bedroeg het 1 jaar later?

    En concreter:

    - hoeveel Griekse staatsschuld hadden commerzbank en Deutsche bank in handen vóór de aanvang van de crisis, zeg wederom in 2007?
    - en hoeveel daarvan hadden ze nog vóór de haircut?

    Je zult zien dat van die 50% haircut niets overblijft. Duitsland was trouwens niet het enige land waar de banken vóór de haircut hun Griekse bezitting bij de bad bank dumpten. Het zou me zelfs niet verbazen als van die 50% dan nog geen 5% over blijft (=werkelijk verlies t.o.v. oorspronkelijk gehouden bedrag vóór de crisis).

    Nou ik toch bezig ben, iets anders wat ik mis:

    Hoe zit het met de schulden van de Griekse banken aan buitenlandse banken? Hoe hebben die zich van 2000 t/m heden ontwikkeld? En aan wie hadden ze die schulden? En waar zijn die terechtgekomen?

    M.v.G.
  6. [verwijderd] 4 februari 2015 15:14
    quote:

    MarcelTak schreef op 4 februari 2015 15:11:

    Volgens mijn informatie was er ruim 200 miljard euro Griekse overheidsschuld in private handen toen de herstructurering werd aangekondigd. De totale Griekse overheidsschuld was toen 360 miljard euro.

    Mogelijk hebben private partijen (een deel van) hun Griekse schuld eerder verkocht. Maar dat was tegen prijzen die niet veel hoger, en op een gegeven moment zelfs veel lager waren dan het herstructureringsniveau van 50%.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak

    Bedankt Marcel, kom ik zo op terug.
  7. [verwijderd] 4 februari 2015 15:59
    Beste Marcel,

    wat ik begrepen heb is dat samen met die haircut van 50%, ook een nieuwe lening aan Griekenland is verleend tijdens de "tweede redding", ter waarde van 130 mrd (?). Die haircut voor 100 mrd ging dan gepaard met een nieuwe lening waardoor per saldo de haircut niet een effect van 100 mrd heeft gehad (vandaar mijn vraag wat de schuld bedraagt vóór de haircut en 1 jaar later, heb de cijfers niet bij de hand maar dat verschil is géén 100 mrd. Het effect van de haircut is véél lager.

    Die haircut hield in dat de "private partijen" (bad banks en pensioenfondsen inbegrepen) 200 mrd schuld inleverden in ruil voor 100 mrd nieuwe schuld (staat overigens los van die nieuwe lening die ik hierboven noem). Die omgezette 100 mrd had andere voorwaarden: de houders mogen Griekenland onteigenen (zelfs van hun goudreserve!!), en daarnaast heeft de EU (lees: de EU-burgers) de terugbetaling ook gegarandeerd.

    Na de haircut is 75% in handen van de publieke sector, en 25% in handen van de zgn. private sector maar gegarandeerd door de publieke sector. Het risico van Griekenland ligt daardoor dus voor vrijwel 100% bij de EU-belastingbetaler.

    Die haircut zelf kwam voor 12 mrd voor rekening van Griekse pensioenfondsen, van de resterende 88 mrd zou ik wel de verdeling willen weten, aangezien ik verwacht dat die voor een fors deel bij semi-publieke instellingen terecht is gekomen, zoals de bad banks die de diverse landen hebben opgetogen.

    Vandaar dat ik het interessant vind om een praktijkvoorbeeld te nemen, bijv. Deutsche of Commerzbank, en daarvan te bekijken wat hun maximale "exposure" was vóór de crisis, en wat de crisis hen per saldo heeft gekost. Ik kan daar géén informatie over vinden, en het zou me niet verbazen als hun werkelijk verlies dus slechts een fractie is van die 50%.

    De private sector is voor een peuleschil uitgekocht.

    M.v.g.
  8. forum rang 5 theo1 4 februari 2015 16:08
    Beste Marcel,

    Natuurlijk is die Griekse schuld het gevolg van slecht beleid in het verleden. En van regelrechte oplichterij. Het is hun eigen schuld en verantwoordelijkheid. Maar kan het ook niet heel stiekem een heel klein beetje zo zijn dat veel partijen wel heel erg gretig waren om voor zogenaamd geen risico een beetje extra rente te pakken? Zeg maar het Icesafe syndroom, maar dan op landenniveau? En als bij Icesafe die hebzuchtige spaarders hadden moeten kunnen weten dat er iets niet helemaal jofel moest zijn (zoals De Jager en Dijsselbloem achteraf zo wijs wisten op te merken), kan je dan niet datzelfde verwijten aan die partijen die zo graag geld aan de Grieken uitleenden?

    En hoe je het ook wendt of keert, een schuld van 170% van het BBP is wel degelijk Heel Erg Veel. Zeker voor een land met 26% werkloosheid, dat totaal op zijn gat ligt, waar het BBP al 25% gekelderd is, waar veel mensen nu al niet de verwarming kunnen betalen (en het kan daar goed koud worden in de winter, zeker in de bergen), waar heel veel achterstallig onderhoud te doen is en waar niet eens een enorme plas olie onder de grond zit. Van zo'n land kan je m.i. niet verwachten dat ze dat allemaal met Hard Werken, Zuinigheid en Vlijt, in het Zweet des Aanschijns wel eventjes terug gaan betalen. Er zijn grenzen aan wat je mag verwachten. Want er moet nog heel wat gebeuren voordat de Griekse economie in staat zal zijn om al die schulden te betalen en ook nog de burgers een (in ieder geval) minimalistisch voorzieningenniveau te bieden. Je kan nu eenmaal niet alle scholen op de kleine eilanden sluiten omdat ze onder de Nederlandse leerlingennorm zitten. Je kan ook niet zomaar mensen op kleine eilanden en in afgelegen bergdorpen laten creperen omdat het te duur is ze naar een ziekenhuis te brengen.

    We kunnen nu wel met zijn allen heel erg op de Schuld en Boete kansel gaan staan bulderen, maar daarmee komt dat geld niet uit de lucht vallen. Ik denk dat het voor iedereen beter is om nu even realistisch te worden en te beseffen dat dat geld er niet gaat komen. De Grieken zijn blut. Zo simpel is dat. Ik denk dat we nu maar beter kunnen denken in termen van "beter iets dan niets", dan alles eisen en uiteindelijk niks krijgen. Niet alleen in ons belang, maar ook dat van de Grieken. Want ik denk dat de Griek in de straat nu wel behoorlijk op de blaren heeft gezeten en een nieuwe kans verdient. Zelfs als ze nu ineens de beste regering ter wereld krijgen, dan nog schiet er amper geld over om het land weer op te bouwen. En er is daar heel erg veel te doen. En het is ook niet in het belang van Europa dat er in Griekenland een diepe haat tegen alles wat met Brussel te maken heeft in gaat slijten. Daar schiet ook niemand wat mee op, zeker niet als je ze binnenboord wil houden.
  9. [verwijderd] 4 februari 2015 16:15
    De grieken hebben dan toch het punt dat andere landen winst maken op het opkoopprogramma?
    Hulp zou dan zijn dat zij in ieder geval een deel van die winst terugkrijgen.
    Als er een haircut was( wat ik niet meer wist) dan is redelijk dat de Grieken daar ook een (groot) deel van krijgen.

    De bos
  10. [verwijderd] 4 februari 2015 17:04

    Rare redenering de private sector heeft hier toch al die haircut gehad. Moeten de Grieken dan daar ook nog compensatie voor krijgen. Dat lijkt mij toch dubbel op.

    Theo meent dat Griekenland boven zijn stand moet kunnen leven. Uiteraard zijn ze allemaal weer zielig. Bovendien dat BBP van hem slaat nergens op vanwege het enorme zwart geld daar geldsmijten naar een verdronken paard wil hij. Ach het is een mening.

    Een zorgvuldig begeleid exit van Griekenland is de enige optie. Bovendien dan zet je de deur open voor andere Zuidelijke geldlosbollen. Het feest moet over zijn. Stelletje klaplopers!

    Goed idee lijkt mij ze de zuidelijke losbollen dus eens een rekening te sturen voor al dat pensioenverlies dat we leiden doordat die Draghie zonodig de rente heel laag wil houden om die landen te "redden".

    Typisch soft slap Nederlands ook: pik een kind een koekje dan geef je hem er nog 1 bij.

    Groet, Jonas

    Groet, Jonas
  11. MarcelTak 4 februari 2015 17:08
    Beste mensen,

    Voor een ieder die geïnteresseerd is in een studie over de Griekse schuldherstructurering, verwijs ik naar deze studie.

    papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstr...

    Een citaat:

    First, what were the distributional implications of the restructuring – both the main exchange, and the end-2012 debt buyback? We answer this question by computing the impact of the restructuring on the present value of expected cash flows both in the aggregate and bond-by-bond. The results confirm that the exchange resulted in a vast transfer from private creditors to Greece, in the order of €100 billion in present value terms; corresponding to 50 per cent of 2012 GDP (this is net of the costs of recapitalising Greek banks to offset losses incurred through the restructuring). But we also show that the “haircuts” suffered by creditors on average were considerably lower than the 75 per cent widely reported in the financial press at the time of the debt exchange, namely, in the order of 59-65 per cent, depending on which methodology is applied. Furthermore, these losses were not equally distributed across creditors, with much higher present value losses on bonds maturing within a year (75 per cent or more), and much lower losses on bonds maturing after 2025 (less than 50 per cent).

    Kortom, de herstructurering kostte de private sector 59-65%. Niet de 75% die ook wel toentertijd werd genoemd, zoals de onderzoekers aangeven.
    Door de haircut was er een transfer van 100 miljard euro van de private sector naar Griekenland.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  12. MarcelTak 4 februari 2015 17:14
    Beste Theo,

    De Grieken gun ik het allerbeste, en als de schuld echt niet betaalbaar zou zijn, kun je over verlichting nadenken.
    Maar ik probeer in mijn column met cijfers aan te tonen dat de schuld vooralsnog best te betalen is. Vergeet niet, exclusief de schuld hebben de Grieken een overschot op de begroting.

    Dat veel "gewone" Grieken lijden onder het wanbeleid van voorgaande regeringen, is een feit. Ik zou het als liberaal in dit geval dan ook geen enkel probleem vinden als de linkse regering van Griekenland de hoge inkomens (of vermogens) die de belastingdans in het verleden hebben ontsprongen, hard aanpakt. Laten ze die problemen vechter vooral intern oplossen en niet op anderen afschuiven.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  13. [verwijderd] 4 februari 2015 18:03
    quote:

    jonas schreef op 4 februari 2015 17:04:

    Rare redenering de private sector heeft hier toch al die haircut gehad. Moeten de Grieken dan daar ook nog compensatie voor krijgen. Dat lijkt mij toch dubbel op.
    Dat is helemaal geen rare redenering. Als de ECB de schuld opkoopt voor 75%, waarom moet zij van griekenland 100% terugkrijgen?
    Je hoeft toch geen winst te maken op die schuld of wel?
    De bos
  14. [verwijderd] 4 februari 2015 19:22

    Het lijkt mij vrij normaal dat je aangegane leningen rente betaald. Je neemt het risico dat je niets terugkrijgt, je stelt je eigen consumptie uit Dat heb ik een economie boekjes ergens gelezen.

    Maar goed tussen landen moet het blijkbaar anders gaat en blute Grieken die weinig presteren kunnen beter maar met een Ouzootje onder de zon gaan zitten. Man die Grieken lachen ons keihard uit as we weer in hun leugens gaan geloven.

    De nieuwsgeving over de Grieken is ook eenzijdig en links, niet afgewogen en objectief. Geef mij een cameraman en ik ga met mensen hier in rottige situaties "bewijzen" dat Nederland een derde wereldland is en niet te eten hebben.

    Groet, Jonas
  15. forum rang 4 efreddy 5 februari 2015 09:38
    Ter vergelijking, Nederland heeft een schuldratio van ruim 70%. Dat is natuurlijk veel beter dan dat van Griekenland. Maar de gemiddelde (resterende) looptijd van onze staatsschuld is slechts 7,4 jaar. Dat betekent dat onze schuld sneller moet worden afgelost dan de Griekse.

    Het is typisch dat men steeds over aflossen spreekt terwijl er NOOIT word afgelost,men gaat gewoon een nieuwe (hogere) lening aan en noemt dit aflossen.
    Landen lossen geen leningen af.
    Ik noem dat in het beste geval (bij geen hogere lening) gewoon hernieuwen.
    Het moet dan ook zijn :dat betekent dat onze schuld sneller word hernieuwd.


  16. forum rang 5 theo1 5 februari 2015 09:54
    quote:

    jonas schreef op 4 februari 2015 17:04:

    [...]
    Theo meent dat Griekenland boven zijn stand moet kunnen leven. Uiteraard zijn ze allemaal weer zielig. Bovendien dat BBP van hem slaat nergens op vanwege het enorme zwart geld daar geldsmijten naar een verdronken paard wil hij. Ach het is een mening.

    [...]
    Groet, Jonas

    Nee, dat meen ik niet. Ik meen wél dat het zinloos is om op je claims te blijven staan tegenover een bankroet land. Je maakt er alleen maar meer mee kapot. Het is ook in ons belang dat Griekenland er bovenop komt, al is het maar omdat je aan een failliet volk niks kunt verkopen. Je kan ze wel wurgen en steeds dieper in de modder trappen, maar wie schiet daar nou iets mee op?

    Ik ben er ook niet voor om meer geld in die put te storten. Ik ben ervoor om de leningen die nu onrealistisch zijn, te vergeten en daar de streep te trekken. Geen nieuw geld meer. En of ze dan beter af zijn met of zonder euro, daar zullen de economen het wel nooit over eens worden, maar dat moet het Griekse volk dan maar uitmaken.
  17. forum rang 5 theo1 5 februari 2015 10:12
    quote:

    jonas schreef op 4 februari 2015 19:22:

    Het lijkt mij vrij normaal dat je aangegane leningen rente betaald. Je neemt het risico dat je niets terugkrijgt, je stelt je eigen consumptie uit Dat heb ik een economie boekjes ergens gelezen.

    Maar goed tussen landen moet het blijkbaar anders gaat en blute Grieken die weinig presteren kunnen beter maar met een Ouzootje onder de zon gaan zitten. Man die Grieken lachen ons keihard uit as we weer in hun leugens gaan geloven.

    De nieuwsgeving over de Grieken is ook eenzijdig en links, niet afgewogen en objectief. Geef mij een cameraman en ik ga met mensen hier in rottige situaties "bewijzen" dat Nederland een derde wereldland is en niet te eten hebben.

    Groet, Jonas
    Nee, Jonas, ik heb het hier over faillissement. Faillissement is altijd oneerlijk, want iemand die niet presteert, komt ermee weg. Maar het bestaat niet voor niks. Als V&D deze week failliet gaat, kan je ook gaan roepen dat ze decennia van slecht management afschuiven op de banken, de verhuurders en de maatschappij. En dat is ook zo. Maar als het geld er niet is, dan is het er niet. Dan kan je boos worden en zo, maar dat lost niets op.

    Jij lijkt ervan uit te gaan dat de Grieken "eigenlijk" helemaal niet arm zijn, maar dat ze hun geld ergens verstopt hebben. Dat zal voor een dunne bovenlaag vast wel gelden, maar zeker niet voor de grote massa. Die hebben echt geen geld. En dat enorme zwarte circuit is ook al heel wat minder enorm geworden. Als je geen geld hebt, heb je ook geen geld om mensen zwart te betalen.
  18. forum rang 4 efreddy 5 februari 2015 10:16
    quote:

    MarcelTak schreef op 4 februari 2015 17:14:

    Beste Theo,


    Maar ik probeer in mijn column met cijfers aan te tonen dat de schuld vooralsnog best te betalen is. Vergeet niet, exclusief de schuld hebben de Grieken een overschot op de begroting.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak


    Met cijfers kan men enkel maar aantonen dat landen NOOIT terugbetalen maar telkens de schulden hernieuwen.
    Landen betalen niet terug en Griekenland is daar zeker geen uitzondering op.
    Wat wel een probleem is voor Griekenland is het hernieuwen van de schulden,men heeft er vroeger zo een potje van gemaakt (nog beduidend meer dan al de andere landen) dat zelfs al hebben de Grieken nu een overschot (zonder rentelast ) op de begroting niemand bereid is om deze leningen te hernieuwen aan een aanvaardbare rente.
    Nederland heeft wat hernieuwen van schulden betreft geen problemen en of dat terecht of onterecht is doet zelfs niets ter zake,het moet niet aangetoond worden,het zijn feiten.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links