Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat de ECB goud kopen?

Ik hoor het u al denken: ”hoe haalt hij het in zijn hoofd, de ECB die goud koopt?” Maar deze titel is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Die is immers gebaseerd op recente uitspraken van een vooraanstaand lid van de Europese Centrale Bank (ECB), Yves Mersch.

Deze Luxemburger wond er geen doekjes om. Als het moet, kan de ECB in theorie alle activa opkopen om de economie te stimuleren. Niet enkel het opkopen van schuldpapier in de vorm van staatsobligaties of MBS (mortgage-backed securities; herverpakte hypotheken), maar ook aandelen of ETF’s.

De Bank of Japan doet dit trouwens al, en is een actieve koper van ETF’s en vooraanstaande beursgenoteerde Japanse bedrijven. Mersch wees tevens op activa als goud, die een monetaire rol vervullen op de balans van de centrale bank.

Geen gek idee

Als je er dieper over nadenkt, is de aankoop van goud helemaal niet zo’n gek idee. In tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank, wordt de goudvoorraad van de ECB wel tegen marktprijs op de balans gewaardeerd.

Toeval of niet, maar sinds de goudprijs in dalende lijn zit, gaat het ook bergafwaarts met de balans van de ECB.


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: ECB, Stockcharts.

 

De twee bovenstaande grafieken lijken zo sterk op elkaar, dat ik dieper ben gaan graven. Ik zocht en vond (op de website van de ECB) de uitgesplitste balans van het eurosysteem. Daarop zag ik meteen dat de positie van goud een grote weging heeft ten opzichte van andere activa.

Op het balanstotaal van 597 miljard euro bedraagt de waarde van de goudpositie maar liefst 329 miljard euro, of omgerekend 55%. Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld de schuldposities (160 miljard euro) of de posities in aandelen en/of fondsen (360 miljoen euro).

De drie besproken activa zijn rood omlijnd in de onderstaande tabel:


Klik op de afbeelding voor een grote, leesbare versie, bron: ECB.

 

Gemengde aankoop

Volgens de recente uitspraken van Mario Draghi moet de economie aantrekken in Europa, en om dat te doen, moet de inflatie aangewakkerd worden. Een hogere inflatie staat synoniem met een grotere balans van de centrale bank. En dat liet Draghi ook al tussen de lijnen door verstaan.

Alleen gaat de markt ervan uit dat het verhogen van de centralebankbalans zal gebeuren door de opkoop van schuldposities, maar zoals de bovenstaande tabel laat zien, kunnen ook andere lijntjes dit resultaat bereiken, inclusief de aankoop van goud.

Ik verwacht dat de ECB met een gemengde aankoop zou kunnen uitpakken. Want in het zuiden van Europa heeft men niets liever dan dat de centrale bank hun waardeloze obligaties opkoopt tegen uitgifteprijs, maar dat ziet Duitsland dan weer niet graag gebeuren.

Briljante oplossing

De Duitsers zijn immers grote voorstanders van een goedehuisvaderbeheer, en daar hoort goud ontegensprekelijk bij. Het zou mij dus niet verwonderen als de ECB vriend en vijand binnenkort verrast met een uniek opkoopprogramma waarbij mogelijks naast staatsobligaties ook fysiek goud wordt betrokken.

In dat opzicht kan de recente repatriëring van een deel van de Nederlandse goudreserves uit New York als een mogelijke katalysator dienen. Want ook Duitsland vroeg eerder al aan de Verenigde Staten om een deel van hun goudreserves te repatriëren, maar kreeg veel minder goud dan Nederland opgestuurd.

Om de Verenigde Staten een stevige hak te zetten, kan de aankoop van fysiek goud via de ECB dus wel eens een briljante oplossing zijn om de Duitse gemoederen te sussen.

Twee vliegen

Bovendien, als de ECB goud aankoopt, zal dit voor de nodige koopdruk op de goudmarkt zorgen, waardoor de goudprijs zal stijgen en de waarde van de goudpositie op de ECB-balans automatisch zal toenemen. Twee vliegen in één klap dus.

Het zou ook meteen een einde maken aan de dalende trend van de goudprijs. Want toegegeven, ik had niet verwacht dat het proces van bodemvorming zo lang zou duren voor goud. Ik verwachtte immers een herstelbeweging in de zomerperiode. Maar tot op heden blijft het aanmodderen.

Dat is een apart gegeven in een financieel systeem waar de balansen van centrale banken met een veelvoud zijn toegenomen en nog verder zullen oplopen (kijk maar naar Japan vandaag).

Goudprijs opstuwen

Ondanks het uitblijven van de trendwijziging voor de goudprijs blijft het volgens mij aangewezen om dit actief niet te negeren. Ik blijf nauwlettend de acties van de centrale bankiers opvolgen, en hun boodschap is zo helder als een klontje: er moet en zal inflatie komen, koste wat het kost.

Ik twijfel er niet aan dat de centrale banken alles in het werk zullen stellen om deze doelstelling te realiseren. Ook als zou blijken dat ze hiervoor goud moeten kopen, om zo de goudprijs hoger te duwen.

Goud blijft daarom een belangrijk actief als diversificatie binnen elke portefeuille. Een analyse van het huidige goudbezit van de centrale banken spreekt immers al boekdelen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 november 2014 11:49
    Inflatieverhogen op deze manier, wil nog niet zeggen dat de economie gaat aantrekken. De is juist een consequentie van de ander. Wel blijven prijzen van activa, zoals huizenprijzen op peil en mogelijk gaan ze stijgen. Dan zou je weer vertrouwen kunnen krijgen en consumenten uitgaven..en DAT zeet aan tot groei
  2. forum rang 4 Willempie3 25 november 2014 12:40
    Het terughalen van de 122 ton Nederlands goud uit New York naar Amsterdam is ook weer zo'n centrale bank move: Om het vertrouwen te vergroten zegt DNB.
    Vast het vertrouwen dat al het in beheer gegeven goud er nog ligt bij de FED in New York.
    122 ton is maar een piepklein deel van al het door buitenlandse Centrale Banken bij de FED opgeslagen goud. Dat is meer dan 6000 ton.
    Niemand heeft tot nu toe gezien dat er echt 122 ton is bijgekomen in Amsterdam, al kan dat nog komen, met een foto in de krant als her even kan.
    Een audit van de Amerikaanse 14000 ton bij de New York FED en in Ford Knox.
    (8000 USA en 6000 van andere landen), Zo'n audit is al sinds de jaren 50 niet meer uitgevoerd. Dat zou pas echt vertrouwen geven. Vertrouwen lijkt toch een doel van Centrale Banken, dus waarom gebeurt dit niet ?

    W3.
  3. [verwijderd] 25 november 2014 13:51
    "Een hogere inflatie staat synoniem met een grotere balans van de centrale bank. En dat liet Draghi ook al tussen de lijnen door verstaan. "

    Deze conclusie klopt niet. Het vergroten van de balans is een afgeleide, geen doel op zich. Ik vrees dat ik Nico moet teleurstellen, maar ik denk dat de ECB eerder haar goud zal VERkopen (wellicht aan de dolgedraaide Zwitsers) en schuldpapier zal kopen dan dat zij haar balans nog eens gaat verzwaren met nog meer goud.

    Zoals zo vaak is de wens de vader van de gedachte.
  4. [verwijderd] 25 november 2014 14:16
    Als je er dieper over nadenkt, herstel, als je een maar een beetje nadenkt, is goud opkopen als onderdeel van een QE-programma door de ECB een heel merkwaardig idee. Vrij simpel, hiermee bevorder je niet het uitlenen door banken waardoor bedrijven meer gaan investeren en inflatoire krachten ontstaan.

    Het particuliere goudbezit is niet noemenswaardig genoeg om welvaartseffecten te veroorzaken waardoor consumenten meer uitgeven.

  5. [verwijderd] 25 november 2014 14:18
    quote:

    Johanna Bergvoets schreef op 25 november 2014 13:51:

    "Een hogere inflatie staat synoniem met een grotere balans van de centrale bank. En dat liet Draghi ook al tussen de lijnen door verstaan. "

    Deze conclusie klopt niet. Het vergroten van de balans is een afgeleide, geen doel op zich. Ik vrees dat ik Nico moet teleurstellen, maar ik denk dat de ECB eerder haar goud zal VERkopen (wellicht aan de dolgedraaide Zwitsers) en schuldpapier zal kopen dan dat zij haar balans nog eens gaat verzwaren met nog meer goud.

    Zoals zo vaak is de wens de vader van de gedachte.
    Exact dat is wat ik zei! Of bedoelde de een is het gevolg van de ander en niet andersom.
  6. [verwijderd] 25 november 2014 14:25
    Eigenlijk moeten we geldontwaarding en het begrip inflatie even opsplitsen in het dynamische gedeelte en het statische gedeelte.
    Wat Draghi nu probeert is statisch geldontwaarding te verkrijgen. Dit is een vrij zinloze actie, behalve als het doel is de activa op waarde te houden ten opzichte van hun schulden, zoals bijvoorbeeld huizen en hypotheken. Dat kan vertrouwen geven aan de eigenaar van die activa, zijn geld uit te geven en niet in de aflossing te stoppen.
    Geldontwaarding is goed voor de schuldenberg ten opzicht van de activa.

    Het dynamische gedeelte, noemen we vertrouwen. Het gaat om "ongefundeerde" loonstijgingen en het vertrouwen van de ondernemer om het loon te laten stijgen, hij verkoopt immers toch wel, dat leidt tot meer verkopen en weer meer vraag en weer loonstijgingen. Het geld dat op zo'n moment wordt gegenereerd, wordt vele malen meer keer uitgegeven op een enig moment. Dat is de dynamiek. Dat is de inflatie die het gevolg is van een beter draaiende economie. Het is een tijdelijk effect van enige maanden tot enige jaren, ook wel vernoemd de hoogconjunctuur.
  7. Het tientje van Theo 25 november 2014 14:34
    Wie volgt nog meer:Here Comes France: Right-Wing Leader Marine Le Pen Demands Central Bank Repatriate French Gold
    Submitted by Tyler Durden on 11/25/2014 - 07:51
    First Germany, then the Netherlands, perhaps Switzerland this weekend, and now the French right-wing Front National, which shockingly came first in May's European parliament elections, and whose leader Marine Le Pen is currently polling in first place in a hypothetical presidential election (in both a first and run off round), ahead of president Hollande, has sent a letter to the governor of the French Central Bank, the Banque de France, demanding that France join the list of nations which have repatriated, or at least tried to, their gold.
  8. Bangizwe 26 november 2014 05:30
    Holenbeer: Dat kan volgens mij alleen maar maar het goud van de nationale banken zijn. Van de individuele Europese landen. De ECB zelf heeft amper goud. En aangezien de Duitseres het ermee eens zijn om goud te kopen zullen ze straks wel aan het kopen slaan. Als ze maar niet overdrijven, en het een van de vele maatregelen is.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links