Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Laatste kans Imtech!

Laatste kans Imtech!

Daar komen ze aan, met 60 miljard tegelijk. De nieuwe aandelen worden maandag de 27ste uitgedeeld, maar professionele beleggers wagen het over het algemeen al drie handelsdagen van te voren ze short te gaan. Het verschil tussen de aanschaf van aandelen via de claim (1 cent) en de aandelen zelf is nog steeds fors, 70%.

Doordat er morgen geen handel meer is in de claims, wordt het op zijn best een gokje voor de handelaren, maar we mogen er wel van uit gaan dat de koers morgen akelig dicht in de buurt van de 1 cent zal gaan komen.

Tot morgenavond 17.40 uur kunnen de claims uitgeoefend worden maar de meeste particulieren zullen dat al eerder moeten doen. Brokers nemen over het algemeen een dag voor de administratieve afhandeling ervan.

Overmorgen volgt dan de rumpoffering, de niet opgevraagde aandelen worden bij opbod geveild, maar voor in ieder geval 1 cent of meer. U hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat daar weinig animo voor zal zijn, echte liefhebbers stappen vandaag al in en het restant is voor de vier begeleidende banken.

Opmerkelijke feiten
Een paar opmerkelijke feiten nog: grootaandeelhouder Orbis heeft keurig gebruik gemaakt van de oneffenheden in de markt door haar al in bezit zijnde aandelenbelang te verkopen. Dat werkt zo: op moment van uitdelen van de claims (8 oktober nabeurs) had Orbis een aandelenbelang van 3%.

Zij kreeg daarvoor de claims binnen en kon het losgekoppelde aandeel vervolgens tegen een woekerprijs verkopen. Via de uitoefening van de claim krijgen zij hun 3%-belang weer terug. Een pleister op de wonde voor deze moedige entrepreneurs, het moet geen feest geweest zijn om als grootaandeelhouder van Imtech door het leven te hebben moeten gaan de laatste weken.

Dan was er nog het bericht dat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een beheerd vermogen van 4,524 biljoen dollar, (zij noemen het zelf trillion, dat klinkt nog mooier)ook zijn steentje kwam bijdragen. Zij meldde een, middellijk reëel, belang van 5,5%.

Met middellijk reëel bedoelt de AFM dat BlackRock het in dit geval niet voor zichzelf aanschaft, maar voor een partij die zich achter de brede rug van BlackRock verschuilt. Ben benieuwd of de risicomanager van BlackRock daar nog even naar gekeken heeft....

Geen succes
Een succes kan de claimemissie niet genoemd worden. Even afgezien van de stuntprijzen in het aandeel de eerste week, is de claim zelf vanaf dag één in elkaar gedrukt. Voor Imtech is te hopen dat in ieder geval 50% van de aandelen bij andere partijen dan de banken terechtkomt, anders kan het het binnengekomen geld minder flexibel besteden.

Ligt het boven de 50%, dan mag een gedeelte worden besteed aan lopende zaken (100 miljoen euro) en een gedeelte aan de terugkoop van schuldpapieren (120 miljoen euro).

Vooral in de Verenigde Staten wordt schuldpapier van Imtech, destijds uitgegeven onder het USPP, Private Placement-programma, tegen afbraakprijzen aangeboden. De vier banken, ING, Rabobank, ABN Amro en Commerzbank worden dan getrakteerd op gezamenlijk 350 miljoen euro.

Reverse split
Volgende week zal naar ik verwacht ook de reverse split worden aangekondigd. Het aandeel kan dan naar een normaal verhandelbare prijs worden gebracht door bijvoorbeeld 100 of 1000 aandelen samen te voegen tot 1 aandeel. Er ontstaat dan een koers van 1 of 10 euro.

Het slotwoord is dan voor Imtech zelf. Het mag de hooggespannen verwachtingen waar gaan maken en of dat lukt in deze moeilijke economische omstandigheden is nog maar de vraag. En hoewel er veel kritiek was op het opereren van de banken, heeft Imtech in ieder geval een kans gekregen zich uit de nesten te werken.

Of het gaat lukken? We zullen het zien en meemaken. Voorlopig zijn de felicitaties op zijn plaats voor de vier begeleidende banken. Zij zijn waarschijnlijk vanaf volgende week grootaandeelhouder van een eens prachtige technisch dienstverlener.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 21 oktober 2014 17:00
    Ik heb sterk het vermoeden dat Imtech niet al te lang na de claimafronding overgenomen gaat worden.
    Kwalitatief goed bedrijf (wat personeel betreft, veel kennis in huis)), relatief weinig schulden. Goed in te passen in andere organisaties. Goed moment om organsatiewijzigingen direct in te passen in een bedrijf dat toch al bezig is met allerlei wijzigingen in organisatie en managementprocessen.
    Dit kan nog interessant worden.
  2. [verwijderd] 21 oktober 2014 17:29
    Op het moment dat Imtech ervoor koos de nomimale waarde van het aandeel te verlagen naar 0,01 euro, werd er nog eens ca 1 miljard euro aan aandeelhouderswaarde vernietigd. Dat alles in een poging om 600 miljoen euro via een claimemissie op te halen en het bedrijf voorlopig te redden. Het is begrijpelijk en misdadig tegelijk.
  3. [verwijderd] 22 oktober 2014 04:19
    Groot respect voor de wijze waarop de aandeelhouders imtech de laatste weken lijdzaam hebben moeten toezien hoe nagenoeg de laatste waarde uit het bezit van zowel hun aandelen als hun claims is gelopen. Voor het aandeel stond gisteren aan het eind van de handel 0,017 per aandeel op de borden.

    Het is te hopen dat de aandeelhouders die wel hebben meegedaan met de claimemissie de komende tijd wat van hun verlies goed kunnen maken. Biedt de slotkoers gisteren daarvoor hoop of zal de gifbeker geheel leeggedronken moeten worden en eindigt het aandeel op minder dan 1 cent aan het eind van deze handelsweek?
  4. ericdenoorman 22 oktober 2014 08:42
    Gezien de rechten waardeloos geëindigd zijn was er dus praktisch geen interesse van de kleine belegger om in te schrijven op de nieuwe aandelen en zullen dus de 4 grootbanken eigenaar worden van Imtech (in welke mate zullen we wellicht vanavond weten). Gaan deze banken hun aandelen aan minder dan 1 cent verkopen blijft een open vraag. Maar wat gaan de shorters doen? Het kan alle kanten uit en het is niet uitgesloten dat de koers stabiliseert rond de 1.2 a 1.3 cent en dan zouden welleens de oude aandeelhouders die niet ingeschreven hebben en hun verlies geslikt hebben de pieneut kunnen zijn. Het wordt in elk geval zeer spannend de volgende dagen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links