Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alibaba: grootste beursgang ooit?

Alibaba: grootste beursgang ooit?

De naam Alibaba, daar heeft u vast wel eens van gehoord de laatste tijd. Al dan niet in combinatie met Yahoo!, dat grootaandeelhouder is van  Alibaba. Wat is Alibaba nu eigenlijk en hoe kan het dat dit wellicht de grootste beursgang ooit wordt?

Hebt u wel eens iets via Alibaba.com besteld? Het bedrijf is in 1999 opgericht als een marktplaats voor Chinese bedrijven, door Jack Ma. Wilt u een miljoen stuiterballen, tienduizend zonnebrillen, twee vishengels of één mijnbouwmachine. U kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar via Alibaba.com.

Yahoo! nam in 2005 een belang van ruim 40% in Alibaba. Dit kostte Yahoo wel 1 miljard dollar plus de Yahoo! China bussines. Inmiddels heeft Yahoo! de helft van de Aandelen Alibaba terug moeten verkopen. Dit was een part of the deal uit 2005. Bron Reuters:

Alibaba said it paid Yahoo! about $6.3 billion in cash and $800 million in preferred shares in Alibaba Group. It also made a one-time cash payment of $550 million in connection with an amendment to the two companies' intellectual property license agreement.

Het is wel curieus dat Yahoo! (36,48 miljard dollar) minder waard is op de beurs dan de geschatte waarde van het 24% belang in Alibaba dat zij bezitten. 24% van 168 miljard dollar is namelijk 40,32 miljard dollar.

Inmiddels heeft Alibaba al 80% van de Chinese e-commerce markt in handen, een markt waar nog een flinke groeipotentie in zit.

Is Alibaba dan niet gewoon een tweede Amazon?  

Amazon is online retailer. (ze kopen in en verkopen door voor een hogere prijs) Alibaba heeft daarintegen de rol van een tussenpersoon. Alibaba verbindt kopende en verkopende partijen. Via een google-achtig verdienmodel verdienen zij daarmee hun geld. U zoekt, Alibaba levert de leverancier van die producten. Die leveranciers betalen Alibaba een bedrag om hoger in de zoeklijsten te komen.

De waarde van Alibaba wordt geschat op ongeveer 168 miljard dollar. Dat is meer dan giganten als Amazon, (151 miljard) Facebook, (163 miljard) en eBay. (70 miljard)

Mocht Alibaba naar beurs gaan en het bedrijf brengt 12% van de aandelen naar de beurs, als de waarde nog steeds 168 miljard dollar bedraagt, dan zal deze IPO (20 miljard) de grootste beursgang ooit worden. 

 

 

De omzet van Alibaba is misschien, in vergelijking met Amazon of eBay, relatief laag. Maar de winst die ze uit hun omzet weten te genereren is sky high. Hieronder volgen KW4-cijfers:

  • Amazon. Omzet: 25,58 miljard dollar. Winst: 239 miljoen dollar. Marge: 0,93%
  • eBay.     Omzet: 4,53 miljard dollar. Winst: 850 miljoen dollar. Marge: 18,76%
  • Alibaba.  Omzet: 3,06 miljard dollar. Winst: 1,35 miljard dollar. Marge: 44,12%

Alibaba gaat binnenkort naar de beurs, alleen weet niemand nog wanneer. Vraagt u zich af welke partners Alibaba naar beurs moeten brengen. Bloomberg heeft de namen en het zijn niet de minste. Zeg maar gerust: Hallo, daar zijn we weer!!!

China’s biggest e-commerce company plans to work with Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and Citigroup Inc., according to a person familiar with the matter. 

Wel goed opletten met dit soort hooggewaardeerde bedrijven zodat u, niet pas na 1001 nachten met veertig rovers, uw investering terug ziet.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. TimothyF 23 april 2014 22:30
    Zijn dat bepaalde kwartaal cijfers die gebruikt worden bij de vergelijking tussen omzet, winst en marge tussen de drie bedrijven? Ebay deed vorig jaar 16 mld omzet, en ruim 2 mld winst. Cijfers AMZN lijken ook verkeerd.

    Althans, wanneer je de jaarcijfers (en niet kwartaal) gebruikt wat me in relatie tot beurswaarde de enige juiste variabele is.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links