Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Oh, die analisten!"

"Oh, die analisten!"

De analisten hebben het weer eens gedaan?

Ik weet nog wel een mooiere, heren. Maandag zette Nomura het koersdoel voor DSM van 61 op 71 euro... om dat vandaag terug te draaien naar 61 euro. U kent het wel, het zijn vaak ook vage adviezen die u krijgt. Van buy naar sell met een koersdoelverhoging, of andersom. De variaties zijn eindeloos.

 

 

Leve de analisten!

Het trackrecord van analisten is er dan ook naar. Beroerd. Blijkt uit alle onderzoeken. Het zijn nét echte beleggers, zeg maar :-) Niettemin heeft de beroepsgroep met name in de dotcomhype onherstelbare reputatieschade opgelopen met alleen maar buys en krankzinnige koersdoelen. Doodjammer.

Want zonder analisten kunnen we de beurs wel sluiten. Dan zijn er geen toekomstschattingen meer van de winsten et cetera en dan wordt beleggen pas echt in het duister tasten. Nee, zonder research en rapporten wordt het lastig en verdwijnt er ook veel beleggersfantasie. Leve de analisten dus!

Ja maar... die adviezen en koersdoelen dan...

Ja, dat is de achilleshiel van analisten. Van mij mogen ze die achterwege laten en dat zou hun reputatie zeker ten goede komen. Ze moeten alleen worden betaald en het enige verdienmodel wat banken tot dusverre hebben verzonnen, is een advies op een rapport plakken en klanten te verleiden dat te doen.

Dat verandert ook niet, want hoewel hooivorken, pek en veren altijd snel tevoorschijn komen, zie ik weinig beleggers betalen voor research zonder adviezen en koersdoelen. Ach, we moeten ook niet overdrijven. In de sport wordt op de scheidsrechter gescholden en op de beurs op analisten. Couleur locale :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ralph van den Hoek 22 januari 2014 12:47
    quote:

    horscamp schreef op 22 januari 2014 12:24:

    DE WOLVEN VAN HET FINANCIELE SYSTEEM!
    @ Arend-Jan,

    Komt het omdat analisten niet persoonlijk geraakt worden door hun eigen koop en verkoop adviezen? Als een advies niet klopt is het dikke pech en door naar de volgende.

    Groet,
    Ralph

  2. Da Freeze 22 januari 2014 12:52
    In de sport wordt op de scheidsrechter gescholden en op de beurs op analisten. Couleur locale :-)

    De AFM vind ik de scheidsrechter in de financiele wereld. De "erkende" financiele analisten zijn vergelijkbaar met de voetbalanalisten op de foto.

    Wat betalen voor advies betreft, ik heb een Binck account waarvoor ik per transactie betaal. Ik kan niet uitrekenen welke kosten daar allemaal bij in zitten, maar als daar waardevol advies bij zit, wil ik er best (meer) voor betalen.

    De meeste "adviezen" die ik krijg zijn emails met rendementen van 25% per jaar. Ik wil tegen betaling wel adviseren dat je die in een ruimte moet stoppen waar de zon niet schijnt.
  3. [verwijderd] 22 januari 2014 13:03
    het is vaak de waan van de dag, o.a. gezien de laatste analyses van DSM. Die cijfers en vooruitzichten waren helemaal zo slecht niet. Kennelijk was/is het in dit geval de bedoeling de handel te stimuleren door nu verkoopadviezen af te geven. En die handel is uiteraard kassa voor de bazen van die analisten, o.a. de banken dus.
  4. Gold-finder 22 januari 2014 22:32
    Zolang de belegger niet het loon betaald van de analist, maar de bank/wie dan ook...

    Als ik analist was, zou ik mijn adviezen dan ook niet op straat gooien, ofwel de gene die dat wel doen, daar zit een luchtje aan.

    Met al het respect voor de analisten natuurlijk.

    Totdat dit verandert negeer ik ze, zijn ze mijn contraire indicatoren en verpesten ze rally's met negatieve adviezen, waarna hun achterban vors kan inslaan, nadat het aandeel de grond is ingetrapt...

    Concept is geniaal, maar ik financier het niet.
  5. [verwijderd] 22 januari 2014 23:44
    quote:

    Gerry Woud schreef op 22 januari 2014 13:03:

    het is vaak de waan van de dag, o.a. gezien de laatste analyses van DSM. Die cijfers en vooruitzichten waren helemaal zo slecht niet. Kennelijk was/is het in dit geval de bedoeling de handel te stimuleren door nu verkoopadviezen af te geven. En die handel is uiteraard kassa voor de bazen van die analisten, o.a. de banken dus.
    Tuuk. Des temeer advise wijzigingen des temeer handel. Provisie inkomsten moeten doorgaan immers. Er is altijd wel een mooi verhaaltje bij teverzinnen. Al die cijfertjes iedere dag in de USA zijn er niet voor niets. Des temeer cijfertjes des temeer handel en schommelingen. Is goed voor provisie en Eigen handel.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links