Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Jager wordt wakker

Jan Kees de Jager kwam wat beduusd over op de televisie toen hij zijn verbazing uitsprak over de houding van Griekenland. Politiek leider Antonis Samaras weigert zijn handtekening te zetten onder de bezuinigingsplannen die uitgevoerd moeten worden om te kwalificeren voor het Trojka-hulppakket.

Samaras zegt dat zijn woord genoeg is en dat zijn handtekening dus niet nodig is. De Jager vertrouwd zijn woord niet meer dus eist een handtekening anders gaat er wat hem betreft geen geld meer naar Griekenland.

Of toch niet?
Je zou zeggen dat onze minister van Financiën eindelijk wakker is geworden. Helaas is dit niet helemaal het geval, want De Jager heeft blijkbaar wel vertrouwen in de handtekening van een onbetrouwbaar persoon maar niet in zijn woord. Ik zou zeggen dat zijn handtekening net zo goed is als zijn woord. En dat is niet veel.

Wat móét er gebeuren?
Dit is ook gelijk een van de kernproblemen van de Griekse (en alle andere) hulppakketten: hoe kan je een soeverein land dwingen om te hervormen en de schulden te betalen? Bij een bedrijf kan een bank de stekker eruit trekken en alles in beslag nemen en per opbod verkopen.

Maar wat kan De Jager doen? De Nederlandse vloot sturen naar Kreta? Er valt praktisch niks te halen bij de Grieken als ze niet willen betalen. Griekenland valt niet te redden door de Europese Unie of de Europese Centrale Bank, laat staan het Internationaal Monetair Fonds. Alleen politieke vernieuwing en een flinke afstempeling van de schuld kan dat teweegbrengen.

1. Politieke vernieuwing. Een vernieuwing van het politieke landschap in Griekenland (en de andere PIIGS) is op dit moment een utopie. Er zitten voornamelijk oudgedienden die alleen maar bezig zijn met het grote politieke spel (zoals in de televisieserie: Game of Thrones). Dit is niet alleen beperkt tot de PIIGS, maar geldt ook voor de rest van de wereld.

  1. In de Verenigde Staten hebben de Republikeinen het aan de stok met de Democraten; een patstelling die het land alleen maar verder zal doen afglijden.
  2. In Japan zijn ze al twintig jaar aan het rotzooien met alleen maar slechte resultaten.

De wereld heeft echte leiders nodig die durven te zeggen hoe slecht het ervoor staat: dat we in een schuldengedreven economische droom hebben geleefd en dat het nu tijd is voor harde en pijnlijke maatregelen. Dit type leider is in de politiek ver te zoeken. Alleen in of na een grote shock of crisis zal daar verandering in komen, vrees ik.

2. Flinke afstempeling. Als ik de onmogelijkheid van politieke vernieuwing op korte termijn buiten beschouwing laat, is het de vraag of een flinke afstempeling van de Griekse (en andere PIIGS) schuld kan plaatsvinden. De banken van de sterke eurolanden zijn echter doodsbang hiervoor want ze kunnen het niet aan.

De afboekingen op hun uitstaande leningen aan de Griekenland en de andere PIIGS zal ze linea recta in de armen drijven van de overheid. Dit systeemcrisis-scenario is wat de banken gebruiken om de politici de stuipen op het lijf te jagen en zodoende beleid ten faveure van de banken te bewerkstelligen.

Wat zál er gebeuren?
Een systeemcrisis is inderdaad verschrikkelijk maar dat is geen reden om iedereen automatisch te hulp te schieten. De oorzaak van de systeemcrisis die boven ons hoofd hangt, is te veel schuld en daar moet ook de oplossing gezocht worden. Hayman Advisors had daar een mooie presentatie over:

De totale wereldschuld is van 60 biljoen dollar (in 2002) naar 190 biljoen dollar (in 2010) gegaan. De opbrengst per geleende dollar (uitgedrukt in bruto binnenlands product) was in de periode 1947-1952 4,5 dollar terwijl die voor de periode 2000-2009 al was gedaald naar 7 dollarcent. Iedere geleende dollar levert maar 7 cent op in economische groei!

Intussen hebben we de wereldwijde schulden laten verdrievoudigen en daar hebben we een minimale economische groei voor teruggehad. Een groot probleem is alleen dat die schulden terugbetaald moeten worden terwijl hierboven te lezen is dat de leningen nauwelijks extra inkomen opleveren.

Dit betekent één ding: het toekomstig vrij besteedbaar inkomen zal door het putje gaan. Met als resultaat dat consumptie en investeringen door het putje gaan. Het piramidespel dat onze economie is, nadert zijn einde en de politiek doet er alles aan om dat uit te stellen (in plaats van op te lossen). En dit zal de uiteindelijke hoeveelheid pijn alleen maar vergroten.

De les van De Jager
Kortom, politiek leiderschap is ver te zoeken en de echte oplossing voor de schuldencrisis (schuldreductie) is een luchtspiegeling aan een snel verdwijnende horizon. De systeemcrisis is daardoor naar mijn mening niet een mogelijkheid maar een zekerheid.

Het is nu al te laat om de systeemcrisis te voorkomen; wat rest is alleen hoe we het beste hierop kunnen reageren... De Jager zal deze les ooit leren, maar niet vandaag.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 november 2011 14:59
    Het gebruik van het woord 'systeem' deugt niet. Systeem suggereert dat men weet wat in het systeem gaat, weet wat het systeem doet waardoor je ook de uitkomst kent. Bij politieke economie wordt zowel de invoer als de uitvoer als de tussen liggende fase bewerkt om een gewenst resultaat krijgen. Bovendien suggereert systeem dat ontstane problemen op te lossen zijn omdat men weet wat er gaande is net zoals bij een automaat. Men gebruikt het woord 'systeem' om politieke redenen, namelijk het zo lang mogelijk afhouden van commentaar in de hoop dat de tijd een oplossing aandraagt. Het is alleen opmerkelijk dat financiële markten kennelijk wel parlementen tot de orde kunnen roepen. Kijk maar naar België hoe snel het allemaal geregeld zal worden als men teveel rente moet gaan betalen op staatsschulden. De vraag is m.i. wat doet een parlement eigenlijk behalve dan subsidiekranen openzetten en weer dichtdraaien voor en van lobbygroepen?
  2. Timeo Danaos 22 november 2011 15:24
    "De Nederlandse vloot sturen"... Ironisch is dat Griekenland meer NEDERLANDSE fregatten heeft dan Nederland zélf!

    Griekenland heeft 10(!) fregatten van de Kortenaer-klasse. Nederland heeft zelf in totaal nog maar 6 fregatten. En als het aan minister Hillen had gelegen waren dat er nu zelfs nog maar 4 geweest! Nog ironischer is dat wij nu weer nóg verder zullen moeten bezuinigen op defensie, terwijl de Grieken gewoon hun grote vloot mogen behouden.
  3. forum rang 5 theo1 22 november 2011 16:10
    quote:

    Timeo Danaos schreef op 22 november 2011 15:24:

    "De Nederlandse vloot sturen"... Ironisch is dat Griekenland meer NEDERLANDSE fregatten heeft dan Nederland zélf!

    Griekenland heeft 10(!) fregatten van de Kortenaer-klasse. Nederland heeft zelf in totaal nog maar 6 fregatten. En als het aan minister Hillen had gelegen waren dat er nu zelfs nog maar 4 geweest! Nog ironischer is dat wij nu weer nóg verder zullen moeten bezuinigen op defensie, terwijl de Grieken gewoon hun grote vloot mogen behouden.
    Dan zou ik maar oppassen. Voor je het weet sturen de Grieken de marine richting Brussel om schuldsanering af te dwingen...
  4. [verwijderd] 22 november 2011 17:03
    Woordherkomst en -opbouwVia het Latijnse systema ontleend aan het Oudgriekse s?st?µa (sustema; "geheel, systeem, samenstelling").
    enkelvoud meervoud
    naamwoord systeem systemen
    verkleinwoord systeempje systeempjes
    Zelfstandig naamwoordsysteem o

    een uit meerdere interagerende onderdelen bestaand stelsel dat als geheel toegevoegde eigenschappen heeft

    zo dat is een systeem, je stopt er iets in en je krijgt resultaat, dat hebben de heren gedaan en vergeten te testen door beroeps testers.
  5. [verwijderd] 22 november 2011 21:39
    nou maar hopen dat de boel inderdaad de komende maanden klapt; dat dwingt tot het oplossen(lees:wegstrepen) van de verschillende schuldposities. en kunnen wij(hier in nederland) weer doen waar we goed in zijn. met iets van een eigen munt bouwen aan een normale toekomst.
    daar gaan we weer, net als in de jaren 50, keihard werken, niks verdienen en als je een huis wil kopen 30% zelf meebrengen.
    hoe dan ook, als het maar een beetje snel gaat... ben deze situatie wel eens beu!
  6. Alexander Sassen van Elsloo 22 november 2011 22:47
    Even een dankbetuiging aan Theo1 voor zijn vele comments met inhoud en humor. Top. Guus is er ook zo een. Mijn dank daarvoor. Mag ook wel eens gezegd worden. P.S. ik ben blij met elke reageerder (met inhoud en/of humor) maar ik wou deze twee er even uitlichten. cheerio, Alex
  7. [verwijderd] 23 november 2011 03:31
    quote:

    gn69 schreef op 22 november 2011 14:55:

    Interessanter dan deze goede analyse(s) is het daadwerkelijk beantwoorden van je eigen vraag hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Wapens, bunkers, akkers? Suggesties?
    Ruilhandel. Ik timmer voor jou een schuurtje en dan krijg ik van jou 5 sloffen.

    Dit is de enige oplossing waarmee het leen systeem onderuit gehaald kan worden.

    Goed stuk trouwens. Ik moet het nog drie keer doorlezen
    Tsja Politici weten het ook niet meer.
    It's totally out of control. Het systeem blaast zichzelf op.
    Er is geen ontkomen aan.

    Iets dat mij wel boeit is de olie afrekening tov de Euro of de Dollar.
    Hint hint.
  8. pcrs7 23 november 2011 09:02
    quote:

    gn69 schreef op 22 november 2011 14:55:

    Interessanter dan deze goede analyse(s) is het daadwerkelijk beantwoorden van je eigen vraag hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Wapens, bunkers, akkers? Suggesties?
    Stop zelf met de steun van de initiatie van geweld door een elite. Denk niet dat je er een voordeeltje krijgt door het goed te keuren dat iemand je buurman de wet voorschrijft. Het levert geen wegen op, geen veiligheid, geen armenzorg, geen voedselveiligheid, geen lagere prijzen, geen stabiliteit, geen ontslagbescherming, geen betere werkomstandigheden, geen welvaart, geen kleiner verschil tussen arm en rijk, geen onderwijs van je kinderen.
    Je hebt alleen een mafia in het leven geroepen met alle gevolgen van dien. Zolang je blijft denken dat er een maffia nodig is om te regeren en dat je geregeerd moet worden, zolang zul je wegzinken in het drijfzand van hun leugens.
    www.nu.nl/buitenland/2675196/vs-altij...
    bibber voor altijd in angst slaaf en laat je regeren, geef je leven maar aan de elite.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links