Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed helpt aandelen...

Afgelopen vrijdag vielen er weer tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers te betreuren. Niet rampzalig, maar – zoals we inmiddels wel gewend zijn – van die cijfers waar je alleen na wat puzzelen wat lichtpuntjes in ziet.

Ik geloof niet dat de beurs echt de moeite heeft genomen te gaan zitten puzzelen, want na vijf minuten was de initiële klap al weer verwerkt, terwijl de Amerikaanse beurs de dag uiteindelijk met een plus afsloot.

Slecht nieuws, beurs omhoog.

Wie wat langer meeloopt, heeft dit al vaker zien langskomen. De gedachtegang is simpel: hoe slechter de cijfers, hoe eerder verwacht kan worden dat de Federal Reserve met nieuwe maatregelen zal komen om het tij te keren. De Federal Reserve heeft op dit gebied al een aardige traditie opgebouwd:

  • Azië-crisis
  • LTCM
  • internetbubbel

Nieuwe maatregelen
Ook nu ligt de garantie al weer op tafel: de Fed heeft al aangekondigd serieus na te denken over nieuwe Quantitative Easing-maatregelen, bekend onder de naam QE2. Ter informatie: die 2 slaat op het feit dat de Fed in een eerder stadium al 1,25 biljoen dollar aan Mortgage Backed Securities (MBS) heeft opgekocht.

Hiermee is de Fed inmiddels eigenaar van ongeveer een kwart van de uitstaande MBS-leningen in de Verenigde Staten. Zo’n toezegging van de Fed legt een bodem onder de markt:

  • goede economische cijfers leiden tot hogere beurskoersen omdat de economie aantrekt
  • slechte economische cijfers leiden ook tot hogere beurskoersen, omdat dan de Fed om de hoek komt kijken.

Deze vorm van bescherming stond vroeger bekend als de Greenspan put, wat inmiddels is overgegaan in een Bernanke put. Een interessante vraag is uiteraard wat zo’n put nou eigenlijk waard is. Een simpele methode is te kijken wat er de afgelopen periode met de beurs gebeurd.

In een bijdrage van The Big Picture las ik dat de marktwaarde van de Wilshire 5000 met 1,3 biljoen dollar is gestegen sinds de Fed voor het eerst haar belofte deed. Dat was overigens niet tijdens de laatste FOMC vergadering, maar al eerder, bij de jaarlijkse bijeenkomst van Jackson Hole.

Grote input
Uiteraard is het onmogelijk vast te stellen welk deel van deze rally in aandelen te danken is geweest aan de toezegging van de Fed, maar dat het een belangrijke ondersteuning is geweest lijkt me duidelijk. De macro-economische cijfers van de afgelopen twee maanden waren niet bijster overtuigend.

Dat heeft zich ook duidelijk vertaald in een aanzienlijke daling van de groeischattingen van de consensus. Doorgaans is dat niet echt positief voor aandelen. Dat ook de omvangrijke Amerikaanse obligatiemarkt en de FX-markten in de ban zijn van QE2 geven aan dat u de impact van zo’n put zeker niet moet onderschatten.

Sinds Jackson Hole is de dollar ten opzichte van alle belangrijke valuta zwaar onder druk gekomen. Hiermee heeft QE2 de aanhoudende crisis in de eurozone en de interventies door de Bank of Japan naar de achtergrond gedrukt.

Bodemloze put
Maar hoeveel hoger kunnen aandelen nog gaan, op deze toezegging van de Fed? Is het inderdaad waar dat het hier – zoals men op twitter al grappend concludeerde – om een bodemloze put zou gaan?

Theoretisch wel. Een centrale bank van een land heeft de mogelijkheid om eindeloos de geldpers te laten draaien en met dat geld waardepapier op te kopen. Tot nu toe heeft hierbij de nadruk gelegen op obligaties – al dan niet van hypotheken – maar er is geen reden waarom dat bijvoorbeeld ook niet voor aandelen, of huizen opgaat.

Sterker nog, de Bank of Japan (BoJ) heeft vorige week al een stap in die richting gezet: de centrale bank kondigde aan een 5 biljoen yen-fonds te creëren waarmee naast staatsobligaties ook vastgoedfondsen en ETF's gekocht kunnen worden.

Hierbij is overigens niet gespecificeerd welke ETFs, maar duidelijk is dat de stap naar aandelen inmiddels flinterdun is. Tot zover de theorie: de praktijk is iets weerbarstiger. Er zijn namelijk nogal wat beren op de weg. Ik noem er een paar:

  • 1. Aandelen staan niet op de agenda
    Hoeveel ik ook over QE2 lees, ik krijg niet het gevoel dat de Fed al buiten de obligatiemarkt durft te treden. Een aankoopprogramma in de obligatiemarkt, wellicht weer in MBS, of bedrijfsobligaties lijkt waarschijnlijker. Als de Fed al buiten de traditionele obligatiemarkt treedt, lijkt de huizenmarkt de eerste logische stap. Een kwart van de uitstaande hypotheken staat momenteel onder water, dus dat lijkt meer voor de hand te liggen. Aankoop van obligaties ondersteunt de aandelenmarkt maar deels, dus dat komt de waarde van de put niet ten goede.
  • 2. Aankoop van aandelen (of huizen) verbetert de onderliggende waarde niet.
    Op de langere termijn zou een de hoogte van een aandeel moeten samenhangen met de waarde van de toekomstige winst of cashflow. Als de winst niet verbetert (of zelfs verslechtert), zal de aankoop slechts een tijdelijke bodem onder de markt leggen, maar niet tot een verdere stijging leiden. Hierbij kan worden opgemerkt dat oplopende inflatie tot nominale winstgroei kan leiden. Overigens is dat niet zonder risico: zie punt 4.
  • 3. Omvang van de aandelenmarkt.
    De 1,25 biljoen dollar die al in de MBS-markt is gestoken was al van respectabele omvang, maar dat is slechts 8% van de marktwaarde van de aandelenmarkt (zie tabel). De verwachting is eigenlijk dat de Fed niet meer met een dergelijk groot shock-and-awe-programma zal komen, dus ook hier ligt een beperking.
    Marktwaarde
    2009
    Staatsobligaties
    9,478
    Bedrijfsobligaties
    22,173
    Aandelenmarkten
    15,077
    Huizenmarkt (particulieren)
    18,806
    In miljard dollar, bron: IMF, Fed
  • 4. Risicopremie neemt toe.
    Geld lijkt voor een centrale bank wellicht op manna uit de hemel, maar het is zeker niet zonder risico’s. Meer geld in omloop zet de waarde van de munt onder druk (wat we al gezien hebben) en heeft in het verleden steevast tot hogere inflatie geleid. Het risico dat buitenlandse beleggers een risicopremie verlangen als het om de Amerikaanse markten gaat is hierbij reëel. Anders gezegd: naast een grote koper (de Fed) is het goed mogelijk dat zich een structurele verkoper (het buitenland) meldt, waarmee het positieve effect van de aankoop teniet wordt gedaan.
  • 5. Politiek draagvlak kan afkalven.
    De Fed kan weliswaar onbeperkt kopen, maar de politiek kan hier met een simpele wetswijziging ook zo een einde aan maken. Gegeven dat de Fed graag zijn onafhankelijkheid behoudt, valt een zekere mate van zelfbeheersing te verwachten. Veel zal afhangen van hoe de Amerikaanse kiezer de risico’s van toekomstige inflatie zal inschatten.

Al met al is er zeker geen sprake van een bodemloze put, in de positieve zin van het woord. Aandelenmarkten moeten het uiteindelijk hebben van het herstel van de economie. Uiteraard kan QE2 van de Fed daar een steentje aan bijdragen door het sentiment te ondersteunen, maar er zit wel degelijk een limiet aan hetgeen de Fed kan bereiken.


Lukas Daalder is werkzaam als Strateeg bij Robeco. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hij heeft momenteel een (al dan niet gedekte) longpositie in ING. Bovendien heeft hij posities in meerdere open-end beleggingsfondsen van onder ander de ING, Robeco, ABN Amro en Fidelity. Elk AEX- of AMX-fonds beschouwt hij als een potentieel interessante belegging, alles wat hij schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Uw reactie is welkom, klik hier.


Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2010 11:12
    Aardig artikel maar kanttekening is wel dat aandelen wel degelijk op de agenda staan. Zoals Greenspan al zei, de aandelen bepalen nu de economie, niet meer andersom.

    Verder pompt de FED met haar POMO activiteiten en ZIRP geld heel veel geld naar de Primary dealers (beter gezegd conspiritors) die daar weer in bulk Apple, Amazon en Netflix voor kopen.

    Long gaan is een sure bet totdat we binnenkort wakker worden met een nieuwe systeem crisis. De vraag is niet of, maar wanneer.

    Tot die tijd AEX naar 360+, Dow naar 11260.
  2. kolenboer 13 oktober 2010 13:55
    Natuurlijk gaat dat mis, de Fed probeert gewoon krampachtig de bankiers te helpen. De koersen omhoog en de Amerikanen zelf aan de voedselbonnen. 1 op de 6 aan de voedselbonnen en de Dow op een record? Dit leidt onherroepelijk tot een andere bubble zoals de afgelopen de ene na de andere is opgeblazen en ook weer geknapt Er helpt maar één ding en dat is verlies nemen maar dat willen ze niet. Wat Lukas zei met de politiek klopt ook niet. De FED is de baas en niet de politiek al lijkt het papier andersom
  3. [verwijderd] 13 oktober 2010 16:32
    kolenboer heeft gelijk.
    wat ze doen is eigenlijk zo simpel, dat je haren ervan overeind gaan staan.
    als de boekhouding niet meer klopt, dus links een lager bedrag staat dan rechts, dus inkomsten lager zijn dan uitgaven, dan kan alleen de centrale bank dat opheffen door geld bij te drukken uit het niets , zodat links weer een hoger bedrag wordt dan rechts.
    en hoe je de paieren ook noemt, die zogenaamde warde vertegenwoordigen, is niet belangrijk, of het nu obligaties, aandelen, cdo, cds, of wat voor gelul dan ook is.
    want de fout die economen maken, is , dat ze slechst in cijfers rekenen, getallen dus.
    de relatie getallen en werkelijke bezigheden, zoals produktie, etc is allang geleden weg.
    de geldmarkt , van 4000 biljoen dollar per dag, is vele malen groter dan de werkelijke waarde van de wereldproduktie.
    het geld op zich is de grootste commodity geworden wereldwijd.
    dus lucht naar lucht pompen is nu het geval.
    de scheuring is al jaren egleden opgetreden tussen die 2 entiteiten.
    de geldwereld gaat nu links af en de produktie werled rechts af, en de fed probeeert die convergerende richtingen door paperen dwarsverbanden toh nog enigzins aan elkaar te verbinden.
    dat is godsonmogelijk.
    het enige dat egbeuren moet is de bevolking ieder een bedrag in nieuw geld gewoonweg te schenken, en na de schenking net te doen alsof die niet heeft plaatsgevonden, dus zeker niet NOTEREN IN QWELKE BOEKHOUDING DAN OOK>

    gewoon een LUMP SUM uitdelen aan een ieder.
    de economie fleurt dan direct op , de produktie neemt ote, en alles is weer gezond.
    wel zal aan de rechetr zijde van d eboekhouding, voor dat zelfde bedrag moeten worden verminderd, anders komt de belastingdienst met een negatief kasboek in aanraking, en ben je de pineut.
    dus dat moet wel geregeld worden.
    ook is een mogelijkheid de waarden beter te verdelen over een ieder, zodat de superrijken , geld wordt afgenomen en verdeeld onder de rest in verhouding.
    want in feite is geld gelijk aan stront, beide moeten gelijkmatig verdeeld worden willen ze vruchtbaar zijn.
    vraag dat maar aan een boer, die laat stront(mest) ook niet op 1 hoop liggen, want dan wordt ie arm, maar verdeeld het gelijkmatig over zijn land, voor een grote opbrengst.
    want een boer, weet 1 ding zeker: SAMENWERKEN brengt LEVEN en VOORSPOED voort, en CONCURRENTIE( is het zelfde als TEGENWERKING) brengt slechts ellende en de DOOD voort.
  4. [verwijderd] 13 oktober 2010 19:08
    toen ik t artikel van lukas daalder las , vond ik t al nuttig en deze reactie is helemaal top eindelijk iem die t doorziet!
    er is zogenaamd een win win situatie gecreeerd als de cijfers van 3e kw slecht zijn dan komt de QE2 dichterbij en als ze goed zijn gaat de beurs ook omhoog, maar hoe hard moet ie luchtbel nog opgeblazen worden??
  5. forum rang 5 The Third Way... 13 oktober 2010 22:29
    Kort geleden stond dit artikel in de NY times:

    www.nytimes.com/2010/10/06/opinion/06...

    Samengevat: de us consument 'deleveraged' helemaal niet, de stats liegen: de optische vermindering v/d schulden is alleen maar dankzij afschrijvingen door banken. En het gaat verder: alleen via extra schulden komen we eruit...

    Indien wij in de oude wereld niet meer pijn kunnen lijden en alleen via nieuwe schulden deze dag des oordeels kunnen uitstellen, wat rest de FED dan anders dan inflatie?

    De vraag is, wat erna...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links