Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Oh, mighty dollar?

Wat gaat de AEX doen? Wat gebeurt er op de beurs de komende week?

 

Ja, we kunnen stijgen, want China is de hele week dicht in verband met nieuwjaar :-) Het land mag dan een van de grote bronnen van onrust en zorgen op de beurzen en markten zijn, we hebben hier in Nederland en Europa meer dan genoeg aan ons eige, denk ik zo: het gaat niet goed met de winsten.

Grote boosdoeners zijn de commodity-gerelateerde bedrijven en banken. Kijk naar de AEX: Royal Dutch Shell en ArcelorMittal verdienen geen pepernoot meer. De laatste maakt zelfs verlies. Gelukkig zijn ING en hopelijk volgende week ook ABN Amro de positieve uitzonderingen in bankenland.

 

 

LinkedOut...

Vandaar ook dat de waarderingen van aandelen amper of niet (AEX!) teruglopen, ondanks de koersdalingen. Ik heb onze Reuters Eikon niet bij de hand, maar ik hoop u morgen een lijstje met cijfers te geven van hoe duur aandelen nu zijn na alle koers-, dollar-, winsten- en outlook-perikelen.

Even tussendoor, wat dat betreft ben ik heel benieuwd naar de KW4-cijfers van Heineken deze week. Want al die vier puntjes konden we de afgelopen jaren iedere keer vrolijk afvinken bij de brouwer. Maar nu? Het bedrijf moet met een mooi rapport komen, want tegenvallers in deze markt vallen slecht.

Heel extreem, maar dit gebeurde er vrijdag met een serieus groeiaandeel en echt bedrijf. Niet zo'n hit & take-the-money-and-run dotcom. U begrijpt wat ik bedoel. LinkedIn had een druip-outlook: ze verwacht nu 0,55 dollar winst per aandeel voor het komende kwartaal, waar de markt nog uitging van 0,74 dollar.

Dat is -25,7%, maar het aandeel ging -43,63%. Dit is geen koersdaling, maar zowat een vertrouwenscrisis. Waarschuwende woorden of een persbericht  - ik ben niet zo voor analistenmassage - had misschien de angel er wat uit genomen, maar ook een verwachte winstdaling van -25% is fors.  

Hopelijk is morgen onze data bijgewerkt, dan gaan we kijken. Misschien is het een mooie stockpick nu. Zou niet voor het eerst zijn zoiets.

 

 

Bearmarket

Hoho, voor u mij verkeerd interpreteert: Heineken is geen LinkedIn en heeft echte en geen toekomstige waarde! De laatste is een extreem voorbeeld, maar kijk bij de koersuitslagen vrijdag van de Nasdaq 100. Alsof het 2000-2003 is. Laten we er ook geen doekjes om winden: het is een bearmarket op de beurs.

Onrust, nervositeit en zenuwen: dan gaat het zeker bij technologie-aandelen met dik hout zaagt met planken. Waarom? In tegenstelling tot waarde-aandelen die nog altijd winst maken en dividend betalen (en zelfs laten groeien), moet u het bij deze fondsen louter en alleen van fantasie, hoop en geluk hebben.

Wat mij betreft is er niks mis met een grote schoonmaak annex bearmarket en dat de beurs nu al een maand of tien per saldo zakt na. Na zeven jaar beursfeest is de rek er bij het globale bedrijfsleven er zo'n beetje uit met die al die tijd maar hoestende en proesterende wereldeconomie. Zo lees ik het.

Een bearmarket hoort ook bij de natuur van de beurs.Net zoals wij mensen zelf ook wel eens een keer ziek, zwak en misselijk zijn en er daarna met hernieuwde energie weer tegenaan gaan. Op lange termijn bewegen de beurzen pak 'm beet ook de helft van de tijd op-, een kwart neer- en een kwart zijwaarts.

De oudste index ter wereld, de Dow Jones Industrial Average anno 1896, laat dat mooi zien. Plaatje is verouderd, maar dat geeft niet.

 

 

Double Bubble

Hiermee wil ik niet zeggen dat de koersen nu niet kunnen stijgen (ik voorspel ze nóóit), maar zolang de winst(verwachting) blijft dalen, hoeven ze dat van mij niet te doen. Sterker nog, dan bestaat de de kans op - tsjakka, laat ik eens een mooi nieuw woord verzinnen - een Double Bubble.

Plaatje hieronder, dit is wat ik bedoel met bubbel. Een miljardenmeevaller voor MinFin Jeroen Dijsselbloem: netto betaald door zuinige spaarders en met de groeten van de ECB. Dit zijn de actuele rentes of rendementen (quotes) op onze AAA (Moody's, Fitch en ook weer S&P) staatsobligaties.

Dit noem ik Tulpenmanie. Stel dat met dalende winsten de AEX richting 500 zou roetsjen en net als in 2000 weer dertig de winst zou doen. Dan krijg ik het benauwd. Dat aandelen met een yield van 3,5% (AEX) peperduur zijn is te rechtvaardigen met deze rentes, maar het moet niet te gek worden.

Want als de markt dan om wat voor redenen dan ook draait, kan het heel hard gaan. En extrapoleer nou niet de huidige economische, monetaire, geopolitieke en beursstatus quo blind nog decennialang de toekomst in. De enige zekerheid die er namelijk wél is, is dat dat niet gebeurd.

 

 

Oeps, de dollar

Normaal leest u mijn opmerkingen over EUR/USD beneden onder Kiek op de Grafiek. Nu haal ik die even naar voren, want dit kan ook grote gevolgen hebben voor de winst(verwachting) van de AEX, waar ik het steeds over heb. Een tijdje rustig, maar EUR/USD roert zich weer: de dollar daalt.

Het is pril en het kan een eenmalige oprisping zijn. Als de Amerikaanse economie echt in recessie gaat en de Fed niet verder verkrapt en misschien wel weer gaat verruimen...

 

 

... dan ziet u hieronder wat er wellicht voor standen mogelijk zijn. Ongetwijfeld laat de ECB dan weer van zich horen, maar nu word ik speculatief. Hard feit is dat de AEX zeer afhankelijk is van de dollar: Ahold, Heineken en Unilever het meest, maar links- of rechtsom uiteindelijk iedereen.

Ik hoef u niet te vertellen wat het de voor winst(verwachting) van de AEX betekent, als de dollar leegloopt. Zo ziet u ook hoe het economische herstel hier in Nederland en de EU naar mijn smaak op drijfzand (simpelweg een valuta-oorlog) is gebaseerd en niet op gezonde binnenlandse vraag.

De B-kant van dit singletje luidt: de dollar schraapt haar keel nog een keer en trekt weer verder aan. Want wie weet komt het helemaal niet tot een recessie in de VS en gaat de Fed al dan niet in een lager tempo door met verkrappen. Niettemin: let als (AEX-)aandelenbelegger altijd op die dollar!

 

 

Oh, mighty dollar: zet u deze O'Jays klassieker uit 1973 met dat fameuze basloopje er maar even lekker bij aan voor de rest van dit stukje. Zodat u niet vergeet wie of wat de baas is op de beurzen: het meest succesvolle exportartikel ooit, de Amerikaanse dollar. 

 

 

Agenda

Kom ik eindelijk bij de agenda aan voor deze week. Zoals gezegd, China is dicht. Dat wil niet zeggen dat daar niks gebeurd. Als ik Beijing was en ik wilde harde noten kraken, dan deed ik dat mooi nu. Nog een week om te bezinken, voordat die hysterische Shanghai Composite pas kan reageren.

Bij ons zijn er aardig wat cijfers onder leiding van AkzoNobel en Heineken. Dinsdag voorbeurs gaat er op IEX en het forum een klein kanon af, als TomTom KW4's heeft. Verder zijn er Binck, Acomo, ArcelorMittal en Aperam. Gokje, de laatste verhoogt dividend, omdat de familie FC Mittal ook moet eten.

Tussendoor: voor mij is AkzoNobel een beetje het symbool van de bullmarket anno 2009 (ik laat het aan u of die lange trend nog intact is of niet). De omzet van dit bedrijf bleef nagenoeg de hele periode hetzelfde, maar het concern wist de winst wel te verdubblen. De koers? Die verdubbelde ook. Precies.

Ja, op korte termijn bepaalt vooral het sentiment de koersen, op lange zijn het de winsten. Goed, de hoogtepunten uit de agenda. Klapperrrs van de Week zijn BBP-cijfer Duitsland (hoewel het een oud cijfer is) en Amerikaanse detailhandelsverkopen, een van dé maatstaven voor de Amerikaanse economie.

In vogelvlucht:

  • Bij ons zijn er zoals gezegd KW4-cijfers van AkzoNobel, ArcelorMittal, Heineken, Aperam, Binck, Eurocommercial Properties, TomTom, Acomo, Nedap, Holland Colours, SnowWorld en Groothandelsgebouwen
  • In het buitenland onder meer Cisco, Walt Disney, Tesla, PepsiCo,Total, Rio Tinto, Sanofi, ThyssenKrupp, Renault en Commerzbank
  • BBP KW4-cijfers Nederland, Duitsland en EU
  • Detailhandelsverkopen VS
  • Industriële productiecijfers EU-landen

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Of u hardcore technisch of fundamenteel analist bent: is dit een neergaande trend of een downtrend? Juist. Als dit doorzet zou er een nieuwe bodem ergens rond 370-360 moeten verschijnen? Dat is in principe mijn halte om weer bij te kopen.

Misschien (nog) niet voor deze week, maar gelet op de winstdalingen, sentiment en gedoe in de wereld, kijk ik niet raar op als binnenkort de AEX weer met een drie begint. Aan de andere kant:

  • De centrale banken kunnen nog voller op het orgel gaan en wie weet gaat de Fed ook weer mee doen
  • Er is nog steeds geen alternatief voor aandelen: obligaties en cash is helemaal huilen

De joker is misschien wel, hoewel dat ook echt niet voor deze week zal zijn, dat de wereldeconomie zomaar gaat draaien. Alway expect the unexpected, u weet maar nooit.

 

 

Hier bij IEX noemen we dit De Verkeerde AEX. Yup, de AEX VIX Index (volatiliteit) is weer gestegen tot 29,1. In gewone mensentaal: de beurs is ADHD, hypernerveus en lichtgeraakt en kan zeker intradag de gekste uitslagen laten zien.

 

 

Al besproken, onze tiensjaarsrente. Vroegâh, toen ik nog jong, onschuldig en niet grijs was, zou ik zeggen: steun op nul! Intussen weet ik beter...

 

 

De neergaande trends zijn intact, het herstelletje van de olieprijzen afgelopen week schrijf ik vooralsnog toe aan de dollar-oprisping. Wacht even, zijn ze eigenlijk wel gestegen? Weet ik ook veel, olie is gewoon gek :-)

 

 

 

Hetzelfde geld voor goud: it's the dollar, dummy! Hoewel, misschien dat de eerste aandelen- en staatsobligatie-vluchtelingen hier ook al zijn gearriveerd. Op Twitter en ook al in mijn mail kom ik ook weer goudkevers tegen die na jaren weer van zich laten horen. Nog even luidruchtig als toen.

Vind wat u vindt en koop wat u koopt, maar ik ga dit debat niet meer aan. Voor mij hebben geld verdienende en innoverende bedrijven waarde. Punt uit. Voor een ander zijn dat obligaties, valuta, goud en commodities, kunst, drank, vrouwen of wat dan ook. Prima. Daarvoor hebben we een markt en daarmee uit.

 

 

Resumerend :-) Yes, Ajax heeft gewonnen van Feijenoord (sorry 010-lezers) en heeft iemand voor mij een link met het rugby Ierland-Wales straks? Helaas niet op de BBC. Kortom, veel succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.  

8 feb
00:00 Beurs van China dicht
09:00 Binck KW4-cijfers
09:00 Spanje industriële productie dec (cons. 4,1%)
14:00 Loew's Corp KW4-cijfers

9 feb
00:00 Beurs van China dicht
08:00 TomTom KW4-cijfers
08:00 Sanofi KW4-cijfers
08:00 Duitsland handelsbalans dec (cons. 20,3B)
08:00 Dutisland industriële productie dec (cons. 0,4%)
10:30 VK handelsbalans dec (cons. -10,35B)
16:00 VS JOLTS
22:00 Walt Disney KW4-cijfers

10 feb
00:00 Beurs van China dicht
08:00 Akzo Nobel KW4-cijfers
08:00 Heineken KW4-cijfers
08:00 SnowWorld: KW4-cijfers
08:00 Telenet KW4-cijfers
08:45 Frankrijk industriële productie dec (cons. 0,1% MoM)
10:00 Italië industriële productie dec (cons. 0,3 MoM%)
10:30 Vk industriële productie dec (cons. -0,1%)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:00 Aperam KW4-cijfers
18:00 SBM Offshore KW4-cijfers
16:30 VS begrotingstekort jan
22:00 Tesla Motors KW4-cijfers
22:00 Cisco KW4-cijfers

11 feb
00:00 Beurs van China dicht
08:00 Acomo KW-cijfees
08:00 Nedap: KW4-cijfers
08:00 Holland Colours KW4-cijfers
08:00 Rio Tinto KW4-cijfers
08:00 Zurich Insurance KW4-cijfers
08:00 Société Générale KW4-cijfers
08:00 Total KW4-cijfers
14:00 Pepsi KW4-cijfers
14:30 VS Jobless Claims

12 feb
00:00 Beurs van China dicht
07:00 Nederland BBP KW4 (cons. 0,3% QoQ)
08:00 ArcelorMittal KW4-cijfers
08:00 Eurocommercial Properties KW4-cijfers
08:00 Commerzbank KW4-cijfers
08:00 ThyssenKrupp KW4-cijfers
08:00 Renault KW4-cijfers
08:00 Duitsland inflatie CPI jan (cons. -0,8% MoM)
08:00 Duitsland BBP KW4 (cons. 0,3% QoQ)
09:00 Spanje inflatie CPI jan (cons. -1,9% MoM)
10:00 Italië BBP KW4 (cons. 0,3% QoQ)
11:00 EU BBP KW4 (cons. 0,3% QoQ)
14:30 VS detailhandelsverkopen jan (cons. 0,2% MoM)
15:55 VS consumentenvertrouwen Michigan feb (cons. 92,3)
16:00 VS bedrijfsvoorraden dec (cons. 0,1%)
18:00 Groothandelsgebouwen KW4-cijfers


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2016 16:20
    Mooi werkstuk hoor en dat op zondag.
    Helaas wel een triest verhaal, ik zou zelf denken dat het best wel goed gaat met de gemiddelde bedrijven en China dat is iets minder meer.
    Amerikaanse aandelen gingen vrijdag flink in de min maar mede door winstnemingen door al dat negatieve nieuws.
    Ik ga ze niet allemaal af maar er wordt nog steeds goed verdiend en de vooruitzichten zijn ook goed.
    De dollar zakt even weg, dat is echt tijdelijk.
    Volgens mij is dit negatieve nieuws goed voor de brokers en banken.
    Mijn advies is als je belegd in een solide bedrijf gewoon blijven zitten komt vanzelf weer goed helemaal als je de tijd hebt.
    Dus laad je niet gek maken.
  2. [verwijderd] 7 februari 2016 16:38
    Goed stuk AJK. Ik heb ook mijn twijfels. Het kan alle kanten op. China zit dicht en dat na een publicatie dat hun buitenlandse reserves weer minder mijn geworden door problemen met de yuan. Kan dus zo een week later voor ellende zorgen. Verder maar afwachten wat EUR/USD gaat doen. Ben het met je eens dat 360-370 een instap moment zou kunnen zijn, mits geen vallend mes.
  3. @iPlof 7 februari 2016 21:37
    quote:

    Proconsul schreef op 7 februari 2016 17:11:

    Volgens mij waren de cijfers van linkedin beter dan verwacht, alleen de outlook was minder maar nog steeds winstgevend.
    Winstgevend?

    Men maakte een 2015 jaarverlies van 166 miljoen dollar bekend..

    Er is maar 1 echte cijferpublicatie en dat is GAAP.
    Non-gaap, ebita is allemaal euk en aardig voor vergelijking maar het gaat toch echt wel voor het GAAP verlies van 166 mio usd de boeken in hoor.
  4. @iPlof 7 februari 2016 21:42
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 7 februari 2016 17:27:

    Proconsul, je hebt gelijk. Die $0,55 winst per aandeel ipv 0,74 is de verwachting voor volgende en niet winst over laatste kwartaal. Excuses en ik pas mn tekst aan.
    Arend Jan
    Arend Jan, pas je tekst meteen even aan in verlies ipv winst dus..

    Attachments bijvoegen werkt helaas niet nu op iex maar zie hieronder link en dan pagina 11

    investors.linkedin.com/index.cfm?

  5. forum rang 4 Diegy 8 februari 2016 00:23
    quote:

    Proconsul schreef op 7 februari 2016 17:11:

    Volgens mij waren de cijfers van linkedin beter dan verwacht, alleen de outlook was minder maar nog steeds winstgevend. Gewoon een veel te hoge koers die even word bijgesteld.
    Lijkt me een mooi moment om in Linkedin te stappen na de enorme afstraffing van afgelopen vrijdag. Zag vrijdagavond nieuwe koersdoelen van rond de 200 A 220 dollar voorbij komen. Dat is een verdubbeling dan waar de koers nu op staat. Aandeel zal aankomende dagen vast wel wat herstellen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links