Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Focus op de lange trend

Terwijl iedereen het Griekse schouwspel op de voet volgde, speelde het echte drama zich af in China. Daar daalde de lokale aandelenmarkt immers in sneltreintempo: op een maand tijd leverde de Shanghai-index bijna 30% aan beurswaarde in.

Naar de exacte aanleiding blijft het gissen, want niemand begrijpt goed waar dit plots vandaan kwam. Sommige analisten wijzen ook hier met een beschuldigende vinger naar de ontwikkelingen in Griekenland. Zelfs al zat Griekenland er voor iets tussen, dan zou het enkel de katalysator geweest zijn.

Voor de belangrijkste oorzaak hoeven we niet ver te graven. Een beetje logisch denken zegt dat als een actief (aandeel, grondstof, vastgoed, et cetera) in waarde verdubbelt op amper een jaar tijd, een correctie in de lucht hangt. Dan is er weinig nodig om een sneeuwbaleffect op gang te trekken.

Van 5000 naar 3500

Dat is precies wat we in de voorbije dagen zagen. De stijging in China kwam tot stilstand, en prompt maakten de koersen rechtsomkeert. De Shanghai-index kelderde van boven de 5000 punten tot ruwweg 3500 punten.

Grafiek Shanghai
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op de bovenstaande grafiek is de omvang van de correctie goed te zien. Tevens is de impact op de technische indicatoren enorm: zowel de RSI als de MACD, beide momentumindicatoren, zakten diep weg. Toeval of niet, maar de Shanghai-index zakte door tot aan het 200-daagse gemiddelde (rode lijn).

Dit noemen ze ook wel eens de langetermijnkoers. Als een prijs boven dit gemiddelde handelt, impliceert dit dat de opwaartse trend intact is. Voorlopig werd die lijn niet overschreden. De opwaartse trend voor Chinese aandelen blijft ongeschonden.

Chinese acties

 

Dat zou je echter niet zeggen na alle heisa in de voorbije weken. Je kon geen financiële website openen, of je kreeg een nieuwe horrortitel over China te zien. Alle mogelijke Chinese doemscenario’s van de afgelopen jaren werden van onder het stof vandaan gehaald.

Dit meestal als een reactie op de groteske maatregelen in China. De Chinezen zetten alles in het werk om een beurscrash, zoals we die al een keer zagen in 2008, te vermijden. Ik zet hun acties op een rij:

  • 26 juni: China verlaagt de rente met 25 basispunten
  • 29 juni: Chinese pensioenfondsen mogen 30% van hun vermogen investeren in Chinese aandelen
  • 1 juli: Chinese CSRC schrapt de regel om meer borg te storten op marginaccounts die de grens van 130% overschrijden
  • 3 juli: Chinese centrale bank verlengt leningen aan elf Chinese banken voor 40 miljard dollar
  • 4 juli: Chinese brokers mogen 15% van hun activa in Chinese ETF’s investeren
  • 4 juli: Chinese brokers besluiten om geen activa te verkopen zolang de Shanghai-index onder 4500 punten noteert
  • 5 juli: Alle geplande IPO’s (28 stuks in de zomer) worden geschrapt
  • 5 juli: Chinese centrale bank injecteert 16,1 miljard dollar in China Securities Finance Corp; 5x zoveel als voorgaande investeringen
  • 5 juli: Chinese koepel voor investeringsfondsen geeft aan dat 94 fondsen zich committeren om Chinese aandelen te kopen
  • 6 juli: Drie Chinese fondsbeheerders committeren zich om 34 miljoen dollar in Chinese aandelen te investeren
  • 8 juli: China Securities Finance geeft aan meer smallcaps te zullen kopen
  • 8 juli: China Securities Finance leent 42 miljard dollar uit aan 21 firma’s om aandelen te kopen
  • 8 juli: China verbiedt de verkoop van aandelen door grote aandeelhouders voor 6 maanden
  • 8 juli: Meer dan 1400 aandelen worden niet meer verhandeld op de Chinese beurs
  • 9 juli: Chinese beurswaakhond start onderzoek naar illegale shortsellers

Geen pionier

De lijst van maatregelen beperkt zich hier niet toe, maar het geeft alvast aan dat het alle hens aan dek is in China. Critici hekelen dit gedrag. Ze wijzen erop dat Chinese aandelen (te) weinig fundamenten hebben. Met andere woorden, de Chinese beurs is een groot luchtkasteel.

De plotse maatregelen moeten dit beeld bevestigen. Helaas heb ik slecht nieuws voor deze criticasters, want China is geen pionier. Toen de financiële wereld tot complete stilstand kwam in 2008, werd het shorten van aandelen (specifiek bank- en verzekeringsaandelen) verboden door autoriteiten in de Verenigde Staten. Dit voor vele maanden.

Ook kregen banken, brokers en andere financiële instellingen grote sommen geld toegeschoven (in vorm van QE) om een financiële catastrofe te voorkomen. Hetzelfde beeld zagen we twee jaar later in Europa, toen daar de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte.

Ook hier werd een shortverbod voor meerdere maanden ingelast op de belangrijkste bankaandelen. En ook hier werden grote hoeveelheden geld in het systeem gepompt om de markten overeind te houden. Wat hierna volgde was een magistrale beursrally, zowel in Europa als in de Verenigde Staten!

Bodem al aangeraakt

Ik begrijp dat beleggers met de nodige verbazing kijken naar de huidige ingrepen in China, maar nieuw is het niet. Meer nog, de huidige ingrepen zijn in de omvang (qua nominale bedragen) eerder beperkt.

Met andere woorden, de Chinese autoriteiten hebben nog veel meer munitie klaar om een beurscrash tot stilstand te brengen. Gezien de effectiviteit van de maatregelen, lijkt het mij een kwestie van tijd voor de Chinese verkoopgolf tot stilstand komt.

Hoe lang de val nog kan duren, dat blijft uiteraard koffiedik kijken. Gezien de kracht waarmee de maatregelen geïntroduceerd werden, zou ik er niet versteld van staan als de koers de bodem al aangeraakt heeft rond 3500 punten. Met de recente bounce denk ik dat die mogelijkheid zelfs reëel is geworden.

Nieuwe klim

Dat wil daarom nog niet zeggen dat we in de komende dagen en weken geen volatiliteit meer zullen zien. De turbulentie op de Chinese beurs kan nog wel voor bepaalde tijd aanhouden. Beleggers krijgen echter wel een nieuwe kans aangeboden om te profiteren van Chinese aandelen.

Ik heb immers de indruk dat de eerste rally – van 2000 tot 5000 punten voor Shanghai – door de meeste beleggers is misgelopen. Mede door alle doemberichtgeving in de media.

Vandaag is dit beeld opnieuw in de geschreven pers te zien, maar ik verwacht dat Chinese aandelen voor een nieuwe, en mogelijk historische klim staan.

Riante cashpositie

Blijf daarom focussen op de trend over de langere termijn. Zoals steeds adviseer ik om een kleiner deel van een portefeuille te besteden aan Chinese aandelen, tot maximaal 10%. Dit naast een riante cashpositie. Die cash kan u vandaag weer inzetten om posities te kopen of aan te sterken.

Aan de andere kant van het spectrum moet u ook niet vergeten om tijdig wat winst van tafel te nemen. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eemondt 14 juli 2015 19:08
    Helemaal mee eens Nico. We staan aan de vooravond van de stierenmarkt in China en dat die wel eens volatiel kon worden wordt o.a. Veroorzaakt door de vele particuliere beleggers met weinig tot geen beleggerservaring en het feit dat Chinezen graag gokken.
    Wat kom eraan? 2 zaken met name:
    Nog veel meer chinese particuluere beleggers in de komende 5 jaar en dat waarschijnlijk exponentieel en ten 2e gaat de chinese markt voor buitenlandse beleggers open, waarbij veel indices China nog nauwelijks opgenomen hebben. Kortom een enorme vraag!
  2. [verwijderd] 15 juli 2015 13:40
    quote:

    andre68 schreef op 15 juli 2015 10:33:

    Of zitten we in de bulltrapp ? zie bijlage
    De opmars kan weer aanvangen, doch lijkt me dat niet het beste; de beweging is te snel waardoor winstnemingen de angst kan triggeren en dan is het weer snel terug bij af.

    Er zijn een aantal aandelen op de Amsterdamse beurs die hetzelfde beeld laten zien.

    Leuk plaatje, waarschijnlijk ga ik die binnenkort eens plaatsen in het Mittal forum. Dit aandeel is naar mijn idee redelijk dicht bij de bodem, maar heeft moeite de neergaande trend te stoppen.

    Groeten

    Ozzy
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links