Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom blijft Delta Lloyd achter?

Waarom blijft Delta Lloyd achter?

 

Stevige uitspraken zojuist van ECB-president Mario Draghi op zijn persconferentie over de verzekeraars. Ook DNB heeft de sector al meerdere malen gewezen op de risico's. Daarnaast hebben de bedrijven last van toenemende concurrentie omdat de verzekeringsmarkt steeds meer één Europese markt wordt. Concurrentie speelt dus ook een rol. Zelfs bij bijvoorbeeld de HEMA kunt u een verzekering afsluiten en dat zal de marges niet ten goede komen.

 

 

 

In gewoon Nederlands zegt Draghi dat de verzekeraars wel wat meer risico mogen nemen in hun zoektocht naar yield.

Delta Lloyd

Kijken we naar het YTD-lijstje van de AEX op IEX ONE, linksboven kunt u zelf ook lijstjes maken, wat valt ons dan op? Voor verzekeraars geen al te best jaar, maar wat presteert Delta Lloyd slecht. Wat kan deze underperformance verklaren?

Delta Lloyd heeft dit jaar al de KW1-cijfers gepresenteerd en die waren niet heel slecht, toch? Wel heeft de verzekeraar een conflict met DNB, want de toezichthouder vindt dat de financiële topman niet geschikt voor zijn functie. Delta Lloyd staat echter vierkant achter haar CFO, Emiel Roozen.

Misschien is het niet uit te rekenen wat hierdoor de korting op het aandeel is, maar het speelt zeker in de hoofden van beleggers. Ruzie met de toezichthouder maken, is dat wel zo verstandig?

Hierboven las u al over de rapporten van DNB over levensverzekeringen. Wat blijkt nu? In Reuters zien we dat 83% van de omzet uit 2014 van Delta Lloyd uit levensverzekeringen komt.

Bij verzekeraars denken we direct aan rentes. De lage rentes drukken de winstgevendheid van deze sector. De Europese verzekeringswaakhond zei eergisteren nog dat QE van de ECB de winsten van de verzekeraars onder druk zet. Draghi bevestigt dit vandaag tijdens de persconferentie van de ECB.

Aegon en de Amerikaanse rente

Nu weten we dat een aandeel als Aegon stijgt als de Amerikaanse rentes hard oplopen, dus dat kan een mogelijke dobbel zijn als u verwacht dat de Amerikaanse rentes gaan stijgen. Of is dit al ingeprijsd? In de grafiek ziet u in het oranje en in de rechter as de Amerikaanse tienjaars rente en in de linker as en paars de koers van Aegon. Alle data, grafieken en tabellen komen uit Reuters Eikon. Klikken voor grote versie.

 

 

IEX-vergelijkings-test

We hebben het over Delta Lloyd en waarom het zo achterblijft, maar beleggen is vooruit kijken. Laten we Delta Lloyd daarom vergelijken met Europese peers om te kijken of het aandeel duur is. In de volgende tabel wordt Delta Lloyd vegeleken met de volgende Europese sectorgenoten: Aegon, NN, Assicurazione Generali, Aviva, Allianz, Prudential, AXA, Zurich Insurance, Swiss RE, Old Mutual en Hannover Rueck.

 

 

Het eerste dat opvalt is het hoge dividendrendement van Delta Lloyd, dat zelfs hoger is dan Royal Dutch Shell (5,93%). Arend Jan Kamp zegt altijd dat we moeten oppassen als een bedrijf een hogere yield oplevert dan Shell, want dan kan er iets aan de hand zijn. Herrinert u zich nog KPN? Het fonds deed ooit 11%.

Ook de Zwitserse verzekeraars springen in het oog met die hoge dividendrendementen. Als we kijken naar de verwachte koers/winst verhoudingen is Delta Lloyd het goedkoopste fonds van het lijstje. Dat moet door iets te verklaren zijn. Winstgevendheid misschien? 

 

 

Wat denken de analisten

Als laatst kijken we nog even wat de analisten van Delta Lloyd vinden en ondanks de verdeeldheid heeft de meerderheid sell- of holdadviezen uitstaan. Hier is een een algemeen overzicht en een lijstje met alle adviezen.

 

 

 

 

En wat denkt u? Delta Lloyd heeft de wind niet in de zeilen, dat is duidelijk. Het is aan u om te bepalen of haar business fundamenteel is aangetast, dat er misschien voetzoekers aan zitten te komen, of dat het bedrijf gewoon even het momentum tegen heeft. Klink knullig, maar vaak is het toch echt niet meer dan dat, als een goed fonds een tijdje uit de gratie is. In alle gevallen weet u wel wat u te doen staat. 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 3 juni 2015 17:23
    Wat ik denk? Ik herinner me een artikel in de NRC dat Delta Lloyd tot vorig jaar redelijk conservatief was, qua risico, vergeleken met andere verzekeraars en dat ze dat hebben veranderd. Dat zou betekenen dat het niet zozeer betekent dat DL het nu slecht doet t.o.v. andere verzekeraars. Eerder dat ze vorig jaar hoger werden gewaardeerd omdat het toen een veiliger investering was. Maar ik heb geen idee of dit écht de reden is voor de slechte YTD-prestaties.
  2. [verwijderd] 3 juni 2015 22:09
    Het gaat om de solvabiliteit. Kijk maar naar de doelstellingen die Delta Lloyd qua solvabiliteit heeft en hoeveel moeite het heeft gekost om dat te bereiken. Het dividend kan het probleem niet zijn, want dat is nog voor een behoorlijk deel stockdividend. Geen aanslag op het vermogen dus, maar een uitbreiding van het aantal aandelen. Delta Lloyd wil in de toekomst wel volledig cash uitkeren en hier wordt logischerwijs aan getwijfeld.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links