Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een goud blogje dan maar

Een goud blogje dan maar

Nee, ik doe geen Diedetje: bodembellen luiden. Wel waag ik een stukje aan een beursitem waar ik het minst mee heb, maar wat hoe langer hoe meer mijn aandacht trekt: goud (en goudmijnen). Dat het spul en die bedrijven dalen hoef ik u niet meer te vertellen en ik ga ook geen bodem voorspellen.

We hebben het er hier net op IEX HQ over: wat kost een maatpak anno nu? Dat kan al vanaf 500 euro, maar is 1000 euro niet wat realistischer? Daar ergens tussenin ligt de echte waarde van goud. U kent die wijsheid misschien: vanaf de Oude Grieken kunt u voor x gram goud een maatkostuum laten maken.

Goud is door de hele geschiedenis heen in principe namelijk waardevast. Gaat het te hard omhoog dan weet u wat er eens gaat gebeuren, maar dat geldt ook andersom. Kortom, als het te ver zakt en iedereen wegholt en er niks meer mee te maken wil hebben kan het lonend zijn er weer iets van op te pikken.

Nou is een koersdoel van 500 à 1000 euro (625 à 1250 dollar) wel erg rekbaar. Dat kan preciezer, maar dat laat ik graag aan anderen over zoals de banken en de goudmijnen zelf:

  • Wanneer de grote banken over elkaar heen gaan rollen met harde sells, uitzinnige koersdoelen omlaag, druiprapporten schrijven en zelfs meedelen dat ze hun gold-desk sluiten, omdat het toch nóóit meer wat wordt...  ja, dan?
  • Op Bloomberg lees ik dat veel mijnbouwbedrijven nu al in grote problemen komen door de lage prijs. Als er echt bedrijven omvallen, of er al dan niet noodgedwongen fusies en overnames komen... ja, dan?

Een combinatie van deze twee zou het mooiste zijn! Zie ik ook nog op Bloomberg dat er zoveel geld is ontrokken aan de roemruchte SPDR Gold ETF, dat de inleg weer op pre-Lehman Brothers niveau staat. Ironisch, toeval of logisch: dit is precies op het moment dat de Fed zijn laatste inkoopprogramma staakt.

Ik zie u al hongerig naar het koersenbord kijken en de buys, holds en sells van analisten uitpluizen, maar ho! Ja, de bodem kan in de buurt zijn, maar het kan ook dat goud nog veel zwaardere tijden wacht. Zoals sinds begin jaren tachtig en begin deze eeuw, toen bijna twinig jaar lang (!) er n.i.e.m.a.n.d. naar om keek.

Dat is bij goud een drama, want waar u bijvoorbeeld bij uw Olies of Unies nog een lekker dividend trekt als de koers niks doet en u ze misschien ook wel te duur hebt gekocht, kost het metaal alleen maar geld. Dit scenario is denkbeeldig als u in supercycles van commodities denkt (eens per generatie top en bodem).

Hoe het ook zij en wat het ook wordt, het is in ieder geval eigenlijk onmogelijk om echte waarde of prijs van goud te berekenen. Dat is er niet, het is gewoon wat de gek er voor geeft. Brengt mij terug bij de eerste zin van dit blog. Daarom heb ik er zelf niks mee. Geen 100% ongeleid, maar zeker een projectiel.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 5 november 2014 17:10
    Even voor de goede orde, goud kost momenteel geen geld. Met rente 0% (en box-3 1,2% erbovenop) is er, voor het eerst in de geschiedenis, sprake van opportunity gain.
    Overigens denk ik dat "de" goudprijs (de electronische dus) naar $0 gaat, omdat er ergens rond $900-1000 force majeure wordt afgekondigd op fysieke levering.
    Fysiek goud, in je handje en wat je op je poten kan laten vallen, is aantrekkelijk op elke prijs imho.
  2. durobinet 5 november 2014 19:06
    Henry Bonner: One last question: Are you at all surprised or alarmed by Greenspan’s comments that gold and interest rates would go higher?

    Jim Rickards: No. If you look at Greenspan’s record, before he became Chairman of the Federal Reserve he said many positive things about gold. Since leaving the chairmanship, he’s said positive things about gold on numerous occasions — for instance at the Council on Foreign Relations this week. He has a history of looking on gold favorably but during the entire 20 years that he was Chairman of the Federal Reserve, he never had a good thing to say about gold. I think it says more about the constraints on central bankers; in other words, central bankers can’t tell the truth or what they really think because the market impact would be too great. I think that Greenspan is reverting to saying things today that he was saying 40 years ago but could not say when he was Chairman of the Fed.

    En lees de interessante rest ook eens hier: dailyreckoning.com/feds-economic-mode...
  3. forum rang 5 theo1 6 november 2014 08:35
    U kent die wijsheid misschien: vanaf de Oude Grieken kunt u voor x gram goud een maatkostuum laten maken.

    Dat verhaaltje tikt iedereen altijd braaf van elkaar over, maar is het ook wáár? Als Arend Jan dat nou eens goed zou uitzoeken, zou dat pas echt een nuttige column opleveren. Voor mij klinkt het teveel als een urban legend.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links