Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"SBMO in race voor grote order"

"SBMO in race voor grote order"

SBM Offshore is in de race voor een miljardenopdracht van Total in Angola. Dit bleek uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten.

Het Franse Total neemt naar verwachting in de komende weken, mogelijk zelfs nog voor het einde van het jaar, een investeringsbeslissing over het Kaombo project voor de kust van Angola.

Indien de oliereus de plannen doorzet dan zijn volgens de analisten het Japanse Modec en SBM Offshore in de race voor het leveren van een tweetal FPSO's. Deze opdracht zou dan al in de eerste helft van 2014 vergeven kunnen worden.

Analisten spreken van een nek-aan-nekrace tussen de twee toeleveranciers. Voor de kansen van SBM Offshore spreekt dat het een belang van 30 procent heeft in de lokale scheepswerf Paenel.

Volgens analist Michael Roeg van KBC Securities eist Angola namelijk dat er bij het project wordt gewerkt met 'local content'. Dit betekent dat de FPSO's deels lokaal vervaardigd moeten worden, hoewel dit duurder is dan het laten maken in Azië. Het belang in de scheepswerf kan volgens Roeg in het voordeel van SBM Offshore uitpakken bij het toekennen van het contract door Total.

Ook analist Quirijn Mulder van ING ziet in SBM Offshore een goede kanshebber. SBM zou volgens Mulder "de betere papieren moeten hebben".

Nieuwe order

De investeringsbehoefte (capex) van de twee FPSO's wordt geschat op circa 3 miljard dollar. Daarmee is de investering iets lager dan van de opdracht voor SBM Offshore door het Braziliaanse Petrobras eerder dit jaar met een capex van 3,5 miljard dollar.

De contractwaarde voor SBM Offshore kan volgens analist Michael Roeg van KBC Securities vele miljarden boven de capex uitkomen als de FPSO's niet worden verkocht, maar er een langjarig leasecontract wordt afgesloten met de Franse oliereus. Een lezing die Mulder onderschrijft.

Een opsplitsing van de opdracht in een FPSO voor zowel SBM Offshore als een voor Modec is volgens Mulder echter "zeker een optie".

Orderportefeuille

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen sprak van een "mooie order" die in het verschiet ligt voor SBM Offshore. Wel waarschuwde de analist slechte ervaringen te hebben met een (te) volle orderportefeuille van SBM Offshore.

Bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal liet SBM Offshore weten een orderboek te hebben van ruim 21 miljard dollar, een recordniveau. Daarbij verwacht de onderneming dit jaar een omzet van tenminste 4,3 miljard dollar te realiseren.

Analist Mulder maakt zich geen zorgen over de mogelijke nieuwe grote opdracht. In 2014 vinden er voldoende opleveringen plaats bij SBM Offshore, aldus de analist, waardoor de nieuwe opdracht voor Total juist "perfect in de planning" past.

SBM Offshore liet aan ABM Financial News weten geen mededelingen te doen over lopende aanbestedingen.

Alle geraadpleegde analisten hebben een koopaanbeveling op SBM Offshore. Het aandeel koerste een uur voor sluiten van de markt 1,3 procent lager op een rood Damrak. De AEX verloor een half procent.

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 09 mei Nieuw record voor AEX op Hemelvaartsdag 3
  2. 13 sep Klein verlies voor AEX
  3. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links