Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IRIS Marktcommentaar 27 december 2002, 11.00 uur: Beurs duikt op rustige handelsdag na kerst in rode

Beurs duikt op rustige handelsdag na kerst in rode cijfers; AEX -0.8%

Het was vanochtend zoals verwacht een rustig op de beursvloers. De AEX-index noteerde na anderhalf uur handel niettemin 0.8% lager op 325 punten. Dit was vooral te wijten aan het negatieve slot dat de Amerikaanse beurzen gisteren op de borden zetten. Kredietbeoordelaar Moody's maakte bekend de ratings van kantoorartikelenleverancier Buhrmann (-4%) en chipmachinemaker ASML (-1.2%) te verlagen. Tevens werd bekend dat obligatiehouders van IT-dienstverlener Getronics (-7.3%) zich verenigen om goede voorwaarden af te dwingen bij de mogelijke inkoop van converteerbare obligaties door het concern. Tot slot maakte verzekeraar Aegon (-2.1%)bekend dat zij toestemming heeft gekregen om een 20%-belang in de Franse levensverzekeraar La Mondiale te nemen. Hierover meer in een volgend marktcommentaar. De Midkap-index verloor 0.6% tot 309 punten.

Obligatiemarkten hoger bij dunne handel

Ook op de Europese obligatiemarkten viel vanmorgen weinig te beleven. In een dunne handel stegen de toonaangevende staatsleningen verder nu de dreiging van een ingrijpen in Irak en mogelijk zelfs Noord-Korea vastere vormen lijkt aan te nemen. Het beetje nieuws dat beschikbaar was kwam uit Frankrijk. Daar bleek het producentenvertrouwen in december verrassend opgelopen van 96 tot 99. Analisten verwachtten dat de index zou blijven steken op 96.6. En ook het vertrouwen in de toekomst bleek wat harder gegroeid dan verwacht. Per saldo noteerde het effectief rendement op de toonaangevende Duitse tienjaarslening 5 basispunten lager op 4.226%.

Moody's verlaagt ratings Buhrmann en ASML

Kredietbeoordelaar Moody's maakte dinsdag nadat de Nederlandse beurs dicht was bekend dat de beoordelingen voor kantoorartikelenleverancier Buhrmann en chipmachinemaker ASML verlaagd zijn. Voor Buhrmann geldt dat in de komende 12 tot 18 maanden moeilijke marktomstandigheden voor de papier- en kantoorartikelengroothandel voorzien worden. Daarnaast is Moody's van mening dat eerdere herstructureringen tot op heden hun vruchten niet hebben afgeworpen. De directe aanleiding voor de adviesverlaging van ASML zit eveneens in de aanhoudend slechte marktomstandigheden, waardoor de winstgevendheid en de kasstroom onder druk staan. Een verlaging van de kredietrating houdt voor ondernemingen in dat het in de toekomst duurder wordt om nieuwe obligaties en aandelen uit te geven. ASML liet 1.2% liggen, terwijl het aandeel Buhrmann 4% goedkoper werd. IRIS heeft voor beide aandelen een Houdenadvies.

Obligatiehouders Getronics verenigen zich

De obligatiehouders van de in financiele problemen verkerende IT-dienstverlener Getronics verenigen zich. Een groep die 10% van de obligatielening, die in april 2004 afloopt, in handen heeft roept andere obligatiehouders op om op korte termijn samen te komen. Tijdens deze bijeenkomst zullen de obligatiehouders proberen om een gezamenlijk standpunt te formuleren waarmee zij naar Getronics willen stappen. De groep investeerders, die geleid wordt door Frans Faas, wil zo voorkomen dat zij er bekaaid vanaf komen. Binnenkort kondigt Getronics naar verwachting aan dat het voornemens is om de obligatieleningen die in april 2004 en maart 2005 aflopen om te ruilen tegen een combinatie van contanten en aandelen. Obligatiehouders die hun stukken aanmelden zullen echter genoegen moeten nemen met een vergoeding die ruim onder de oorspronkelijke waarde van hun obligatiebezit ligt. Beleggers hadden een duidelijke mening over het bericht. Het aandeel Getronics werd 7.3% goedkoper en was daarmee de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Het IRIS-advies voor Getronics is Houden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dummy author for DeBeurs.nl - Do NOT delete.

Meer over Dummy author for DeBeurs.nl - Do NOT delete.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links