Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

U bent gewaarschuwd

Vanochtend heeft de VEB een advertentie geplaatst in twee landelijke kranten inzake de waardering van aandelen De Vries Robbé Groep (DVRG) en Real Time Company (RTC).

De advertentie bevat een expliciete waarschuwing. De VEB constateert namelijk dat sprake is van een extreme overwaardering van de aandelen DVRG en RTC ten opzichte van het eigen vermogen.

Bij DVRG (koers 31 augustus: 1,04 euro) is de koers 629 procent hoger dan het eigen vermogen per aandeel (0,1425 euro). Bij RTC is deze overwaardering nog groter. Op basis van volledige conversie bedraagt het eigen vermogen per aandeel 0,96 eurocent.

De beurskoers van 10,00 eurocent (eveneens 31 augustus) betekent een overwaardering van 942 procent ten opzichte van het eigen vermogen. Beleggers die overwegen te handelen in aandelen DVRG en of RTC adviseer ik dringend om zich, alvorens zij besluiten tot het doen van transacties, goed te informeren over de onderliggende waarde en de risico's.

Eigen vermogen goede maatstaf
Volgens de VEB is het eigen vermogen per aandeel (ook wel intrinsieke waarde genoemd) bij deze aandelen een goede waarderingsmaatstaf. Beide ondernemingen richten zich op vastgoed en participaties. Zowel bij vastgoedmaatschappijen als bij participatiemaatschappijen is het eigen vermogen per aandeel een zeer relevant en (mede)koersbepalend gegeven.

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat een brede selectie van negen aan Euronext Amsterdam genoteerde vastgoedfondsen per 31 augustus gemiddeld 1,185 keer de intrinsieke waarde noteerde, een premie van gemiddeld 18,5 procent ten opzichte van het gepubliceerde eigen vermogen per aandeel. Bij de participatiemaatschappijen liggen de koersen nog dichter bij de intrinsieke waarde.

Gemiddeld bedraagt de premie hier 12,8 procent. In vergelijking met deze gemiddelden is zowel de overwaardering van DVRG (629 procent) als die van RTC (942 procent) als exorbitant te kwalificeren. Op de huidige beurskoersen bedraagt de beurswaarde van DVRG op papier 110 miljoen euro ten opzichte van een eigen vermogen van 15 miljoen euro. Bij RTC zal de beurswaarde (na conversie) 172 miljoen euro bedragen, meer dan tien maal het eigen vermogen (16 miljoen euro).

Kwart miljard euro overwaardering
Samen hebben deze twee, door George Tóth gecontroleerde, vennootschappen (na conversie bij RTC) een beurswaarde van 282 miljoen euro, tegenover een eigen vermogen van 31 miljoen euro. Dat betekent een overwaardering van ruim 250 miljoen euro.

Naar het oordeel van de VEB is die overwaardering zodanig groot dat een waarschuwing op zijn plaats is. De VEB hecht er aan toe te voegen dat koersen - dus ook die van DVRG en RTC - kunnen dalen én stijgen. De vereniging benadrukt voorts de eigen verantwoordelijkheid van beleggers bij het nemen van beleggingsbeslissingen. De VEB heeft de advertentie vooraf toegezonden aan de Autoriteit Financiële Markten.

De gemiddelden zijn gebaseerd op negen vastgoedfondsen (Corio, DIM, Eurocommercial Properties, Groothandelsgebouwen, NSI, Rodamco Europe, VastNed Retail, VastNed I/O en Wereldhave) alsmede drie participatiemaatschappijen (EDCC, HAL en Kardan).


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter Paul de Vries

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

Meer over Peter Paul de Vries

Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. 13 sep Goed zo AFM 16
  2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
  3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links