Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter nooit dan laat?

Untitled Document Het seizoen voor algemene aandeelhoudersvergaderingen (AVA's) beleeft nog tien drukke dagen. Beursgenoteerde vennootschappen moeten binnen zes maanden na afloop van het boekjaar hun AVA houden en dat betekent in bijna alle gevallen dat 30 juni de laatste datum is.

De laatste jaren worden dankzij de informatietechnologie die vergaderingen steeds eerder gehouden. Jaarverslag en jaarrekening zijn sneller klaar en veel bestuurders willen de focus snel naar het nieuwe jaar verleggen. De AVA is ten slotte de afsluiting van het vorige jaar.

Laat vergaderen is daarom géén teken van een strakke financiële rapportage, of van goede investor relations. Niet toevallig maken de ondernemingen die te laat hun jaarrekening beschikbaar hadden deel uit van de late vergaderaars.

Uitstel
Ik geef u nog even het rijtje boosdoeners, dat ik al noemde in mijn artikel Het is tijd, de hoogste tijd:

  • Begemann,
  • CentricKSI,
  • Exendis,
  • Innoconcepts,
  • Priority,
  • Tulip.

    Van deze bedrijven legt Tulip een jaarrekening voor die niet door de accountant is goedgekeurd en vraagt Begemann om zes maanden uitstel voor het opmaken van haar jaarrekening. Reden daarvoor is haar grote belang in... Tulip. De andere vergaderingen zijn eveneens door verschillende oorzaken bijzondere gevallen.

    Uitzonderingsgevallen
    Om te beginnen Koninklijke Olie, de oorzaak is dat de omvorming van de bedrijfsstructuur veel tijd vergde. Beleggers maken zich dan ook geen zorgen. Zij profiteren eerder van de samenvoeging van Koninklijke Olie en Shell tot Royal Dutch Shell (RDS). Het nieuwe aandeel krijgt een zwaardere weging in de FTSE 100, wat leidt tot extra vraag.

    Bij twee andere bedrijven in het lijstje hangt de vergadering samen met de overname. Automatiseerder Pinkroccade is nu eigendom van Getronics, maar moet nog wel een aandeelhoudersvergadering houden. Daarin wordt onder meer voorgesteld een juridische fusie te laten plaatsvinden tussen de twee ondernemingen.

    Bij EVC is het bieder Ineos in vier pogingen niet gelukt de 95%-grens te overschrijden. Nu worden de activa van EVC verkocht aan Ineos, zodat de overige aandeelhouders buiten spel staan. Het tiental wordt gecompleteerd door Van der Hoop, dat onlangs werd geconfronteerd met een enorme belastingclaim die voor 5,5 miljoen euro werd geschikt.

     
    AVA
    Koers sinds 30-6-2000
    Priority
    22 juni 2005
    -78,0%
    EVC
    23 juni 2005
    -54,2%
    CentricKSI
    24 juni 2005
    -75,3%
    Pinkroccade
    24 juni 2005
    -74,3%
    Koninklijke Olie
    28 juni 2005
    -20%
    Exendis
    29 juni 2005
    -72,8%
    Innoconcepts
    29 juni 2005
    71,9%
    Tulip
    29 juni 2005
    -92,1%
    Van der Hoop
    30 juni 2005
    -57,1%
    Begemann
    30 juni 2005
    -76,4%

    Prestaties
    Presteren de late vergaderaars slechter dan andere beursfondsen? Als ik naar de prestaties kijk van de afgelopen vijf jaar, dan leverden de tien fondsen gemiddeld 53% in. De AEX liet in deze periode een veer van 40%. Rekeninghoudend met de dividenden wordt de achterstand van de late vergaderaars op de index fors groter.

    Binnen de groep van tien zijn het de dividendbetalende aandelen (Koninklijke Olie en Innoconcepts) die het in de afgelopen vijf jaar relatief goed deden. De acht beursfondsen zonder dividend verloren gemiddeld 72%. Het lijkt er daarom op dat fondsen die in de laatste tien dagen vergaderen én geen dividend uitkeren substantieel minder presteren dan de AEX.

    Natuurlijk vormen resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Verder doet fusieonderneming Royal Dutch Shell er alles aan om volgend jaar niet in dit bedenkelijke rijtje terecht te komen.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


  • Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
    De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter Paul de Vries

    Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

    Meer over Peter Paul de Vries

    Recente artikelen van Peter Paul de Vries

    1. 13 sep Goed zo AFM 16
    2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
    3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links