Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet goed, niet slecht

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de eerste week met cijfers is achter de rug. Was het mooi of niet? Als u naar Akzo Nobel en Philips kijkt, niet. Maar kijkt u naar ASML en Tom Tom, dan wel. Mijn lijstjes met mee- en tegenvallers in Europa zijn allebei even lang.

Dus was het nou goed of niet? Morgen Stanley heeft het bij elkaar opgeteld zodat er een objectief beeld ontstaat. Hier de cijfers per 23 oktober: 63 Europese bedrijven hebben tot dusverre hun cijfers bekendgemaakt. Dat komt overeen met 7% van de totale beurswaarde. Hiervan is 46% hoger dan consensus.

Dat zegt natuurlijk ook niet alles, want ook de Philips-cijfers waren boven consensus en toch ging de koers hard naar beneden. Per saldo was de gerealiseerde winst 8,3% hoger dan verwacht. Dat zijn toch mooie cijfers. Opvallend is dat tijdens de vorige grote winstval in 2003, de meevallers een stuk groter waren. Waar zou dat aan liggen?

In de grafiek hieronder staat wanneer de overige cijfers komen. De grote bedrijven zitten wat eerder in het seizoen. Zodat qua beurswaarde deze grafiek iets naar voren gaat in de tijd.


Bron: Morgan Stanley

Standaardregel
Uiteindelijk toch de vraag wat moet u met meevallende cijfers? Leuk dat een cijfer meevalt, maar dan stijgt de koers meteen en kunt u er nog niet aan verdienen. Nou, er is een standaardregel dat u gewoon moet kopen als het meevalt en moet verkopen als het tegenvalt.

Want in de dagen daarna loopt deze beweging nog even door. Dat klopt ook wel redelijk. Akzo Nobel en Philips deden het ook in de dagen na de teleurstelling minder dan de beurs. En ASML liep gewoon nog omhoog. Morgan Stanley heeft de resultaten op een rij gezet en gekeken naar de performance in de drie dagen na de bekendmaking.

Het lijkt zo te zien vooral de EBIT waar u op moet letten. Nu gaan deze cijfers alleen over dit cijferseizoen, dus de statische ondergrond is wat licht. En sinds de ingestorte vloer in Rotterdam weten we dat een goede ondergrond belangrijk is om verder te kunnen bouwen.

Maar dit is zeker een factor om in de gaten te houden. Over een paar weken krijgt u van mij een verse update.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 oktober 2010 23:23
    Ik ben benieuwd wat uw reactie is zo een 14 dagen na de cijfers van Philips. Ik denk dat uw column zo de prullenbak in kan. fundamenteel goede cijfers, vooruitzichten conservatief, en de beloning is meer dan 10% koersverlies . Dat is voor mij onbegrijpelijk. Philips op 24 was niet overpriced en op 21,75 net alsof ze de verwachtingen niet nakwamen
    Ik denk dat Philips de grootste verliezer van de Q3 cijfer reeks is van de AEX bedrijven dan.
    grt
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links