Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schone slaapster Sopheon

Vraag
Geachte Gökhan Erem en Geert Jan Nikken,

Hallo met Ronald W. Ik heb jullie op 1 december jongstleden een vraag gesteld over de technische en fundamentele situatie van Sopheon. Lang niet beantwoord en toen was plots mijn vraag verdwenen. Heb ik een verkeerde vraag gesteld of wordt niet iedereen geaccepteerd bij jullie club?

Groet,
Ronald W.

Antwoord
Beste Ronald W,

Allereerst wijzen wij er toch nog maar even op dat wij technische analisten zijn. Dat u van ons geen antwoord zou krijgen over de fundamentele situatie bij Sopheon, had u al kunnen weten toen u de vraag stelde. Dat neemt natuurlijk niet weg dat u groot onrecht is aangedaan. Helemaal als we kijken naar het koersverloop van Sopheon tussen het tijdstip van uw vraag op 1 december jongstleden en het tijdstip van ons antwoord. Zelden hebben wij een fonds gezien met een hogere volatiliteit. Hiervoor dus onze excuses.

Dat we u de feestdagen in hebben gestuurd met het gevoel dat u niet wordt geaccepteerd, is onvergeeflijk. Daarom tonen wij direct onze goede voornemens en bespreken op de tweede handelsdag van het nieuwe jaar Sopheon. Ten eerste opluchting. U kunt nog steeds kopen op het koersniveau dat Sopheon liet zien op de datum dat u uw vraag stelde. Sterker, u kunt nog steeds kopen op het koersniveau dat Sopheon op 25 oktober 2001 noteerde.

Het loopt dus niet zo'n vaart met die koers. Positief gesteld kunt u zeggen dat de daling tot rust is gekomen. De vraag is echter of dat komt omdat het aandeel aantrekkelijk wordt gevonden door beleggers, of dat het komt omdat de nullijn nu eenmaal dicht in de buurt komt. In krap twee jaar heeft het fonds immers zo'n 99% van haar waarde verloren.

Categorie ‘gokje’
Het best kan Sopheon omschreven worden als een fonds dat gevangen zit in een zijwaartse beweging. De bovenkant van deze beweging wordt gevormd door de zone 33 tot 35 pence. Op dit moment hebben wij geen technische aanknopingspunten dat de koers deze barrière op korte termijn gaat breken en dat we aan de vooravond staan van een beweging, zoals we gezien hebben in de maanden na november 1999.

Sopheon is ook niet direct een aandeel dat zich kenmerkt door hoge liquiditeit. Zetten we de grafiek op weekbasis, dan valt op dat in de jaren 1997 tot 1999 de volumes relatief laag waren, maar dat na de top begin 2000 de volumes relatief toenamen. Toenemende volumes op een dalende beweging pleiten ook niet echt voor een sterk herstel in de komende paar weken. Vanuit technisch oogpunt kunnen wij niet anders concluderen dan dat het fonds in de categorie ‘gokje’ thuishoort.

Ondanks het feit dat dit woord misschien negatief klinkt, is het niet zo bedoeld. Wat wij bedoelen met de kwalificatie ‘gokje’, is dat een belegging in dit fonds wel eens een lange periode niet kan renderen. Dat is immers vaak zo bij fondsen die niet van hun plaats komen. Het feit dat wij het antwoord op uw vraag ook een maand geleden zou hebben kunnen geven, zonder dat er in de tussenliggende periode ook maar iets is gebeurd, geeft dit al aan.

Wij hopen dat u zich nu wél een beetje welkom voelt…

Groet,
Gökhan Erem & Geert Jan Nikken



Bekijk ook commentaar per AEX-fonds, vragen en antwoorden, begrippenlijst en besprekingen van softwarepakketten in de speciale TA-sectie

Gökhan Erem en Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank en Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Meer over

Recente artikelen van

  1. mrt '07 TNT: 31,15 euro
  2. mrt '07 Wolters Kluwer: 20,95 euro
  3. mrt '07 Ahold: 8,05 & 7,35 euro

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links