Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie durft te draaien?

Wie durft te draaien?

 

De trein staat nog nagenoeg stil op het station, dus dit is speculatief en betreden op eigen risico. Gaat ie. De AEX ziet er dit jaar aldus uit:

 

 

Een week geleden spoten de markten omhoog na het Amerikaanse Payroll Report. De stijging werd gedragen door defensieve aandelen en/of de winaars van 2016. Hm, was dat misschien het slotfeest van het grote jarenlang durende dividend en buyback feestje, waarbij de degelijke dividendaandelen op de bar dansten?

Want kijk nu eens naar deze week. Precies andersom. Nou ja, precies, Er zijn altijd uitzonderingen, maar het grote beeld is duidelijk.

 

 

Schakel ik nu over de concurrenten van aandelen, de staatobligaties. Allereerst de EU benchmark, de tienjarige Duitse rente:

 

 

Kijk kijk kijk, gevolgd door de Amerikaanse:

 

 

Is de rente aan het uitbodemen? Dat weten we pas achteraf. In de afgelopen 35 jaar hebben we dit ook regelmatig gedacht, maar iedere keer weer kozen de rentes het ruime, neerwaartse sop. Net zoals Gargamel iedere keer weer uitroept dat hij ééns die Smurfen te pakken krijgt, zo zal ééns die rente ook weer...? Ja, maar wanneer? 

 

via GIPHY

 

Om dichter bij huis te blijven: op 21 september neemt de Fed een rentebesluit en iets meer marktparticpanten beginnen aan een verhoging te denken, nu 27%. Voor november is dat 31,5% en voor december 60,9%. ofwel, de beurs gaat er nog altijd van uit dat de Fed dit jaar een kwartje bij de rente gaat optellen.

Er zijn zelfs partijen die menen dat de Fed na bijna een decennium stimuleren klaar is. Kijken of dit navolging krijgt. Als dat zo is, kunnen rentestijgingen misschien wel harder gaan dan u denkt.

 

 

OK, waar wil ik naar toen? Misschien is voor aandelenbeleggers met een horizon van een paar maanden tot een jaar die vooral voor koerswinst beleggen een ideetje te switchen: schakelen naar onderwogen defensieve dividendaandelen en overwogen cyclisch, financials, special occasion en feesten en partijenfondsen.

Lastige klanten zijn ArcelorMittal, DSM en Royal Dutch Shell. Goed, als ik het op de AEX houd, denk bij defensials aan namen als:

  • Unilever
  • Heineken
  • Ahold
  • Wolters Kluwer
  • RELX

Bij cyclisch en financials zijn dat bijvoorbeeld:

  • ING
  • ABN Amro
  • NN
  • Aegon
  • Randstad

Zelf ga ik het niet spelen, ik ben een domme lange termijn fondsbelegger. Het is maar een idee. Garantie tot de voordeur! Want er is na één weekje net even andere koersen nog veel bevestiging nodig. Als u alleen wacht op een sein veilig is die trein al op volle snelheid en is de koerswinst weg. Voorsorteren is riscovol.

Oh ja, per saldo kan de beurs bij zoiets zijwaarts blijven bewegen. Als u aan correctie, heuse bearrmarket of zelfs krach denkt, kan u dit beter niet doen, denk ik. Als u gelooft in nieuw elan voor de bullmarket is het iets lastiger. Het is zeker een tip als de markten verder stijgen, ondanks een eventuele VS renteverhoging.

Verhoogt de Fed niet, blijft ze zuinig en stijgen de markten toch verder, dan zijn weer die defensieve aandelen de eerste om te stijgen? Zo gaat het al jaren, maar dat wil zeker niet zeggen dat het nu weer gebeurt. Heb ik nu alle mitsen, maren en waarschuwingen gehad? Ik denk het. Wie durft, of wie weet het beter?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2016 16:16
    Speelkwartier is voorbij. Zou adviseren de hele boel te verkopen en een jaartje of zo wegblijven van de beurs. Bij elk zuchtje wind breekt er paniek uit en dalen de koersen weer. Er is geen touw meer aan vast te knopen en iedereen zit maar wat in zijn eigen straatje te kletsen zonder enige inhoud.
  2. forum rang 4 nb 10 september 2016 09:27
    Het is wel turbulent,dus niet zo gek om langs de zijlijn te staan. Of brandt t geld in de hand? Zelf ben ik te positief. Al jaren zitten we in een dip, elke keer als de rente daalde, was er gejuich en daarna weer de waan van de dag. Dat zal bij een stijging ook zo zijn,met een dipje bij elke verhoging. Banger ben ik voor bank crashes. Een run op de bank geeft een onveilig gevoel voor de burger en die reageert niet ten gunste van de groep.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links