Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beetje veel gedoe, Esperite

Beetje veel gedoe, Esperite

 

Weet u wat? Hup, aan de kant er mee. Ik zit nu al een half uur te rommelen en te rekenen en probeer wijs te worden uit Esperite. Dat wil zeggen, de capriolen van CEO Frédéric Amar. Gisteren schreef ik er al over en ANP meldde voorbeurs:

Topman Frédéric Amar van stamcelbank Esperite heeft zijn totale deelneming in zijn bedrijf vergroot tot 32,17 procent. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De uitbreiding hangt samen met de woensdag door Esperite gemelde converteerbare lening van 925.565 euro aan Amar. Die lening loopt tot en met 31 december 2018 en kan vanaf eind volgend jaar tot aan het einde van de looptijd worden omgezet in aandelen Esperite.

Dit levert Amar een potentieel belang van 4,79 procent op in het bedrijf. Dat potentiële belang komt bovenop het rechtstreekse belang van 27,38 procent dat Amar al langer heeft in het voormalige Cryo-Save.

Als Amar zijn belang via de converteerbare lening daadwerkelijk uitbreidt tot meer dan 30 procent, dan is hij in principe verplicht een openbaar bod uit te brengen op alle overige aandelen. Amar was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Zo ziet het lijstje grootaandeelhouders in Reuters Eikon er uit, dat die 4,79% nog niet meerekent:

 

 

Iets met bomen, bos en grootaandeelhouders

Het grappig is, eerder dit jaar in februari deed zich eenzelfde situatie voor bij Esperite. Toen ging het om grootaandeelhouder Salveo Biotechnolgy, waar - hallo, daar zijn we weer! - een zekere Frédéric A. CEO is. Die kruiste ooit zelfs juridisch de degens met Esperite...

Dit vis ik van Beurswijzer van 19 februari: dit is wat ik met die déjà-vu bedoel. Er was eerder iemand in theorie mogelijk verplicht tot een bod. U moet die iemand wel dicht bij huis zoeken.

Op de achtergrond speelt mee dat Salveo een groot belang (ca. 25%) in Esperite heeft verworven van twee vorige grootaandeelhouders. Daarnaast heeft Salveo een indirect belang van 8,58% in Esperite via een converteerbare obligatie van 1,4 mln. EUR

Tegen een conversieprijs van 1,70 EUR kan die worden omgezet in aandelen. Bij uitoefening zou het totale belang hoger dan 30% komen te liggen, waardoor Salveo verplicht wordt om een openbaar bod uit te brengen.

En er was nog veel meer nieuws dit jaar: uitgetelde kwartaalcijfers, een overname, grootaandelhouders-haasje-over et cetera. Weet u wat? Hup, aan de kant er mee, begon ik mijn stukje mee. Dat is wat ik doe met dit alles. Laat het forum over dit alles maar gissen en speculeren.

Waarvoor koopt u een (start-up) biotech op de beurs? Omdat u gelooft of hoopt op de producten die het bedrijf ontwikkelt het tot blockbusters schoppen, of omdat de belofte zichzelf omtovert in gewoon een mooi aandeel, of juist tegen een mooei prijs wordt overgenomen.

Het gaat over de verkeerde dingen

Zie Crucell dat Johnson & Johnson een paar jaar geleden voor de hoofdprijs overnam, of het dit jaar - met het shirt over het hoofd! - buikschuivende Galapagos. Ik schop nu iedereen die hartstochtelijk long zit in Esperite tegen de schenen, maar het gaat over de verkeerde dingen.

Productontwikkeling, testresultaten, al dan niet goedkeuringen van autoriteiten, gesprekken en mogelijke samenwerkingsverbanden en deals met kapitaalkrachtige farmaconcerns en fantasie, vooral veel beleggersfantasie: dáár moet het over gaan bij een ambitieuze biotech.

Gelukkig kom ik dat in de newsfeed dit jaar bij Esperite ook tegen, maar het gaat wel erg veel over (genoemde) randverschijnselen en vooral die handel en wandel van de topman. Ik loop nu vijftien jaar rond op de beurs en heb heel veel van dit soort (CEO en board) gevallen gezien.

Eén ding hebben ze gemeen: het leverde zelden waarde, maar vaak heel veel tranen op voor met name kleine aandeelhouders. Ho! Ik ga zeker niet beweren dat dit ook voor Esperite geldt - ik wens het bedrijf alle succes van de wereld toe - maar het is maar dat u het weet.

Want dat lees ik af aan die -14,6% gisteren en die +7,7% nu: enerzijds zorgen dat het bedrijf niet genoeg cash genereert om zelfs maar de CEO te betalen, anderzijds hoop dat er misschien wel... een bod komt? Of een... wonder gaat gebeuren! Enfin, hoop doet leven vandaag.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 december 2015 15:53
    quote:

    ljjls schreef op 24 december 2015 14:50:

    Dit soort types maken gebruik van de mogelijkheden van het systeem. Wat mij betreft verandert het systeem, graaiers en oplichters zullen er altijd blijven, zolang het systeenm dit beloont.
    We weten nog steeds niet wat de beweegredenen zijn van Meneer Amar. In ieder geval reageert de koers er wel op. Zie trouwens ook dat na 12:44 de koers weer aan het dalen is...
  2. forum rang 9 objectief 25 december 2015 14:05
    quote:

    TA Frank schreef op 25 december 2015 13:29:

    [...]
    Straffe woorden ch@rter. Heb je daar bewijzen voor?
    Nou, bewijzen te over....lening tegen 7% terwijl de gangbare rente zowat de helft lager is en dan als extra nog aandelen tegen 1,89.
    Of het gaat heel slecht met dit bedrijf of de andere aandeelhouders worden pootje gelicht. Denk goed na voordat je nog meer geld in Amar zijn zakken stopt...
  3. [verwijderd] 27 december 2015 19:09
    Amar ontvangt geen salaris en moet het nu hebben van die 7% hetgeen neerkomt op bijna 70k per jaar. Is niet veel voor een CEO. Een constructie waarbij een aandelenemissie via de banken geregeld wordt is veel slechter omdat de banken de longers eerst een mes op de keel zetten en dan de aandelen laten verwateren. De laatste emissie van imtech is daar een mooi voorbeeld van. Biotechnologie heeft een hoog risico maar kan ook veel opleveren.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links