Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX nog 1% onder jaartop

Met een intraday-top bij 504 werd de eerdere top van medio juli alweer op twee punten na behaald. De krachtige opwaartse trend is nog steeds intact in het kortetermijnbeeld en ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zone 506 – 510 opwaarts zal worden gebroken.

In de zone 506 – 510 liggen enkele belangrijke toppen. Hier ligt als eerste bijvoorbeeld de jaartop van april. Dit was destijds het startpunt van de maandenlange correctieve fase van uiteindelijk ruim 10%. Bij 506 ligt de top van vorige maand.

Ook ligt aan de bovenkant van deze zone de neklijn van een sinds juni in vorming zijnde omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Dit patroon is echter pas geldig zodra de neklijn opwaarts wordt gebroken. Vanuit dit patroon is daarna een koersdoel te berekenen van 560 tot 570 punten.

Bodemvorming

Hiermee ligt dit te berekenen doel ongeveer gelijk aan mijn langetermijnkoersdoel van 564 punten. Ik acht de kans nog steeds aanwezig dat dit doel in de komende maanden kan worden bereikt. Als we kijken naar de bewegingen die in de afgelopen tijd plaatsvonden dan werd begin vorige maand de eerste hogere middellangetermijnbodem op de borden gezet.

Deze viel precies in mijn in maart afgegeven doelzone voor een correctie, namelijk de zone 450 – 460. Met de vorming van de bodem vorige maand bij 454,60 werd verder precies het 200-daags gemiddelde getest, maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem van 366.

Deze oktoberbodem was het startpunt van de huidige stijgende middellangetermijntrend. Opvallend was dat destijds in oktober bijna de stijgende langetermijnbodemlijn werd getest. Na de vorming van de bodem bij 454,60 werd enkele dagen later de correctie afgerond en steeg de AEX uiteindelijk ruim 50 punten in slechts zeven handelsdagen.

Gap sluiten

Dit was een vergelijkbare beweging als in januari toen de AEX van 411 naar 460 steeg en daarna een terugtest doormaakte. Ook nu werd een terugtest gestart. Ik gaf in juli al aan dat een terugtest reëel was voordat de jaartop zou worden gebroken.

Deze fase is inmiddels ook alweer afgerond met een hogere kortetermijnbodem bij 481. Langs de bodems van 454,60 en 481 is een zeer steil stijgende bodemlijn te trekken die vandaag alweer bij 495,50 ligt. Deze bodemlijn is uiteindelijk onhoudbaar door zijn steilheid, maar zolang hij in de komende handelsdagen niet neerwaarts wordt doorbroken, is de kans op een doorbraak boven de 510 in de komende week realistisch.

Eerste steunpunt ligt bij 497,30, een niveau dat in de afgelopen dagen al werd teruggetest. Hier ligt een voormalige top in de AEX. Daaronder ligt dus de genoemde stijgende bodemlijn bij 495,50. Onder deze bodemlijn zou de AEX nog een poging kunnen ondernemen om de eerdere opwaartse gap tussen de 490,50 en 491,40 te sluiten.

Druk opvoeren

Mocht een dergelijke beweging in de komende dagen plaatsvinden, dan verandert dat niets aan mijn opinie voor de komende tijd, maar zal de zeer krachtige opwaartse kortetermijntrend wel iets minder steil worden. Voor de komende weken verwacht ik een verder vervolg naar de belangrijke (eind) 2007-top van 521.

Zodra dit niveau in zicht komt, moeten we alert zijn op topvormingsignalen aangezien ik de kans reëel acht dat rond deze weerstand een tijdelijke top gevormd kan worden voor de volgende correctieve beweging. Maar zover is het nu nog niet.

Eerst maar eens kijken of de AEX in de komende dagen boven zijn stijgende kortetermijnbodemlijn weet te blijven en de opwaartse druk op de 510 verder kan opvoeren.

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

351 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 augustus 2015 08:54
    @shorter

    Vandaag nabeurs Amarin meen ik. Ben benieuwd. Laat hem toch staan. Kan vaak hevig schommelen met cijfers. Hoop op goed nieuws natuurlijk.

    ________________________________________________________________________

    Ik ga meteen wat Tom Tom aandelen inslaan. Misschien wat laat maar goed.
    Ben van plan ze wel een jaar ofzo te laten staan.

  2. [verwijderd] 6 augustus 2015 08:56
    quote:

    Hellaas schreef op 6 augustus 2015 08:51:

    Ik zie niet echt een verschil tussen de TA's van de afgelopen 3-4 dagen...Misschien een idee om het copy&paste te doen en dan een beetje de titel aan te passen tot dat we die 521 hebben gehaald

    1 keer in de week een analyse van Bas is ruim voldoende, er staat elke dag voor 99,9% hetzelfde.....
  3. Disci 6 augustus 2015 09:11
    quote:

    Haager schreef op 6 augustus 2015 08:39:

    Opmerkelijk: De dax sprinter best short 11656 (nu als 11654.x in de lijst) liep gisteren tot aan het einde 18:30 door, al dan met een belachelijke spread. Nu staat ie als gestopt met 16:12 als tijd, maar toen was die nog niet uitgestopt geweest, want om 17:15 kon je die nog wel kopen mits je wilde, en de peak rond de 17:30-slot had hem ook net gemist. Dat was toen aan de grafiek goed te zien die (natuurlijk) vandaag niet meer zichtbaar is.
    Wat zegt dit mij (behalve dat F1f gelijk krijgt)? Mogelijk een poging om de gap te sluiten, maar geen doorbraak naar boven toe, goede kans op toch duidelijke daling.
    Dus wat jij eigenlijk bedoelt is dat ze deze sprinter uit de handel hebben gehaald, omdat men verwacht dat dit een te goedkope instap zou worden vandaag voor de door hun te verwachtte daling???
    Boeve, ratte!

    Maar dat kan toch simpelweg niet als de onderliggende waarde de SL niet heeft gehit? Als je die sprinter bezat, dan is dat toch nooit te verwantwoorden door de uitgever?
351 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links