Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Emerging of Emergency Markets

Emerging of Emergency Markets

 De rit hebt u gemist, maar de afgang blijft u nu ook bespaard. Goeddeels dan. U? Ja, u als emerging market belegger, ofwel investeerder in opkomende markten. U mag even een bloemetje sturen naar Morgan Stanley Capital Investment, ofwel MSCI van die beroemde wereld- en landenindices.

MSCI heeft namelijk tijdje terug besloten het vaste land van China niet in zijn indices op te nemen! Dat komt even goed uit, want dat scheelt u veel ellende. Ik blogde er vandaag nog over, de Chinese beurs piept en kraakt aan alle kanten. Of moet ik hier nou het geluid van een leeglopende ballon nadoen?

Misschien belegt u er zelf in met een tracker of een fonds, of doet u dat via uw pensioenfonds of -uitvoerder. In ieder geval zitten hele volkstammen van ons in titels als het Vanguard World Fund (full dislcosure, hier zit ik zelf ook in), Emerging Market Fund of ETF's, iShares of andere trackers en fondsen et cetera.

EM versus World

De grootste China ellende blijft u dan bespaard, maar Rusland en Brazilië swingen ook niet. Zeg maar gerust: recessie. Hoe vertaalt zich dat allemaal in de MSCI EM Index? Dat valt reuze mee. Ik neem de index over het afgelopen jaar in euro's en met herbelegd dividend. U zit hier tenslotte niet in om te handelen.

 

 

Helaas kan ik ze niet in één grafiekje gooien. Hier is de moeder aller indices, de MSCI World Index, ofwel - uit mijn hoofd - de 1644 grootste aandelen ter wereld. Deze zet ik ook weer in euro's en met herbelegd dividend. Hé, wie roept daar dubbele top :-)

 

 

Piepen

Ja, het zijn erg rechte lijntjes, maar deze indices tikken dan ook maar één keer per dag. Zoveel titels, het is een heel gedoe om in Reuters de goede indices hiervan te vinden, maar hier heb ik ze allebei vanaf 1 januari 2002. Verder gaat mijn data niet terug. Dit zijn die beide indices in dollars en zonder herbelegd dividend.

Ik heb ze helaas niet in euro's en met herbelegd dividend. Dan maar zo. De MSCI World lijkt bijna dood geld in vergelijking net die uitbundige MSCI EM Index, maar ook die kan door de helft en weer verdubbelen. Het geeft aan wat voor onvoorstelbare boom & bust index die opkomende markten samen vormen.

Kom op, daarvoor zit u er toch ook in? Beetje extra risico (en dus rendement), toch? Dan niet meteen gaan piepen, als het ergens kraakt :-)

 

 

Hefboompje

Serieus, u ziet de grafiek al dalen en moet u vrezen voor het ergste met vooral China (Hongkong keldert ook), Brazilië en Rusland? Toevallig kom ik hier een stukje in Financal Times van vandaag tegen, maar of u erg veel wijzer wordt?

For one, China’s stock market gyrations are actually close to home — big lenders and insurers have been hit hard by the recent sell-off, and are doubly on the hook either through loans made to other investors, or througah direct holdings of their own.

Global consumer technology trends are also important to watch. Samsung’s smartphone division has been struggling as low-cost Chinese competitors like Xiaomi and Huawei gobble up market share in the mainland market. Apple’s recent disappointment is also worth watching — Hon Hai derives more than a third of its revenue from the iPhone.

Active managers trying to navigate the bad headlines may still be torpedoed by the effect of passive funds. If a rising dollar and falling commodity prices prompt investors to pull cash from EM trackers, then the nuances of the different companies, sectors and geographies could quickly be forgotten.

Laat ik het laatste factsheet van eind juni van de MSCI Emerging Market Index er nog even bij pakken, dan ziet u waar uw exposure zit. Ja, u bent momenteel kwetsbaar. Daar staat tegenover dat u op de eerste rang zit, als de wereldmarkt draait. Die hele lange grafiek laat niets anders dan dat zien. Steeds maar weer.

Eigenlijk is die index niks anders dan een hefboomje op de wereldindex, maar vergeet niet dat als het dividend wordt meegenomen dit effect door de jaren heen verwatert. Daarom zit ik zelf ook niet in die EM Index. Mij te veel herrie en stress steeds in de tent voor uiteindelijk een paar procent extra, maar ieder zijn smaak.

Kijk even, u belegt vooral in Aziatische technogolie en Chinese financials als u in fondsen of trackers op de emerging markets index zit.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.