Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De perfecte bubbelgrafiek

Shanghai Composite bubbelgrafiek

Grafiekjes overtrekken, AEX, DAX, S&P 500 en Shanghai Composite in één grafiek gooien zonder te corrigeren voor valuta en ongetwijfeld komt u her en der ook wel gekke, vreemde, rare, maar vooral hijgerige, lekker makende berichten over de Chinese beurskrach tegen.

Volgens mij is dat niet nodig. OK, maandje oud, maar het geeft mede aan hoezeer de Chinese beurs uit de bocht is gevlogen. Verslappende economie (dus op termijn in principe minder winst en omzet voor bedrijven) en almaar oplopende koersen met Party like it's 1999-waarderingen.

 

 

Kortom, vriend en vijand waren het er over eens dat China een aandelenbubbel was. Toen kwam de val, maar ook weer de opleving. Kijk maar:

 

 

Dit brengt mij bij deze grafiek: van Tulpenbollen, South Sea Company, Dow Jones 1929, Nikkei 225 1989 en Nasdaq Composite 2000: bubbelgrafieken zien er allemaal zo uit, allemaal! Eerst die explosieve stijging, dan die bulltrap en dan die complete afgang. Eerst de theorie:

 

 

Dan de praktijk van de voorbeelden die ik geef. Ik vis de charts uit mijn grote boze bubbelblog van twee jaren geleden:

 

 

 

 

 

Vooralsnog volgt de Shanghai Composite perfect dit patroon. Alleen de complete afgang en desillusie moeten nog volgen, het laatste stukje van de grafiek. Moet die er wel komen! Want wie weet draait de beurs nu, of weten de autoriteiten (met draconische maatregelen) de daling te stuiten.

Dit is alleen weer zo'n perfect voorbeeld dat het achteraf altijd zo gemakkelijk beleggen is, omdat de plaatjes dan af zijn. Misschien kukelt Shanghai wel verder in elkaar en levert de beurs inderdaad een perfect bubbelplaatje af. Het kan ook zijn dat de koersen weer stijgen of zijwaartsen.

Dit heet nou risico, om hier positie op in te nemen. Er is nu eenmaal geen free lunch. Zelfs aan de Chinese beurs niet.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juli 2015 17:36
    Het blijft hoe dan ook, uiteraard zonder garantie voor in het verleden behaalde resultaten,

    een simpele kwestie van als structureel naar de bodem op zoek zijnde beer of structureel de grenzen in the sky verkennende stier dan wel als structureel meeliftende belegger die gewoon in de een of andere op- of neergaande trend al dan niet onder het duurzame motto "But this time it's different" een graantje mee wil pikken en uiteraard bijvoorbeeld vergeleken met de rente op een spaarrekening geen dief van de eigen portemonnee wil zijn

    in de lift stappen, op de gewenste knopjes drukken om er op de korte of lange termijn met een bepaalde horizon op het gewenste moment weer in- of uit te stappen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links