Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Turbulentie

Vooruitblik: Turbulentie

Er werd nog meer gevoetbald gisteren. Sponsor Brokerdealer heeft voor de liefhebbers een kort verslagje. Het is nog even wachten op de foto's en dat is best spannend, want die werden onder meer met een drone gemaakt. Geheel in stijl van de Hollandsche high tech finance-industrie.

En of die er is! Best iets om trots op te zijn, want bijvoorbeeld Optiver en IMC zijn wereldspelers en bij al die beurzen, brokers en optiehuizen lopen ook geen pipo's rond, anders staan ze binnen een dag buitenspel. Sorry, ik heb de winnende kopbal gemist, maar champagne Optiver!

 

 

Even gauw Griekenland

Ziezo, dat zijn alvast twee alinea's tekst. Het is hangen en wurgen vandaag, want er wacht ons op de beurs een totaal saaie agenda - zou verboden moeten worden - en ik sta niet te springen om een heel verhaal over Griekenland te houden. Misschien kan ik het heel kort samenvatten:

  • Reken niet op een allesomvattende oplossing (als die er al is), maar eerder op pappen en nathouden, vleesch noch visch en vooral uitstel-en-voortuitschuiven-constructies
  • Steek geen energie in aanwijzen van schuldigen en het bedenken van een oplossing. Dat hebben alle knappe koppen in de afgelopen jaren al gedaan, maar volgeladen mammoettankers EU en IMF zijn toch niet van hun koers te brengen
  • Als handelaar, gokker of kortetermijndobbelaar moet u natuurlijk met de vinger aan de knop zitten. Als langetermijnbelegger zou ik iedere mogelijk sell-off op wat voor gek Griekenland nieuws eerder als koop- dan paniekmoment beschouwen
  • Eens te meer: uiteindelijk vind op lange termijn u in geen enkele grafiek de Griekse crisis terug

Laatste nieuws geloof ik:

 

 

Beleggersfantasie

Volgens mij is het als belegger veel interessanter om alle actuele hete hangzijzers links te laten liggen - zit toch al in de koersen - en u met de toekomst bezig te houden. De energiemarkt springt er uit met die vooral die zonne- en batterijenrevolutie, biotech altijd, maar er zijn er meer.

Misschien is het in de toekomst wel aardig om iedere week op een ander plekje te wonen en wat dacht u van de financiële industrie? Bold Bet That Banking Industry Is Poised for Serious Disruption, kopte WSJ vrijdag en lees maar even mee:

“In five years, the biggest banks in the world won’t be banks, they’ll be tech companies.”

That’s from Brett King, CEO of Moven, a banking service built entirely around a mobile app. He spoke this week at Singularity University’s Exponential Finance conference in New York, an event whose core idea was that finance is about to get seriously disrupted.

Mr. King believes traditional banks, with their costly infrastructure of branches, regulatory capital and vast teams of employees, are about to be hit with a tidal wave of technological change. It stems from mobile and cloud computing, decentralized networks, powerful data analytics, and a millennial customer base whose mindset around money, banks and tech services differs greatly from that of their parents.

Mede hierom ben ik persoonlijk voor om zo snel mogelijk ABN Amro naar de beurs te brengen. Nu krijgen we er tenminste nog een mooi bedrag voor. Over vijf jaar is het anybody's guess. Al die ophef over dat verlies voor de staat. Het grote publiek is gewoon niet gewend om verlies te nemen?

Twee voorbeeldjes, misschien hebt u - kom maar op - ook leuke links met volop beleggersfantasie voor de toekomst. Dat is wat telt. Op lange termijn bepalen bedrijven met hun omzetten en winsten de koersen en niet poltiek gedoe. Zolang winsten stijgen, zullen ook koersen stijgen. Waarvan akte.

Over banken en fantasie gesproken, hier ook nog wat laatste nieuws:

 

 

 

 

Loeisaaie agenda

Zoals gezegd, een loeisaaie agenda deze week. We zitten in de stille weken voor het KW2-cijferseizoen dat over een maandje los gaat. Dan zouden de eerste winstwaarschuwers tussen de schuifdeuren kunnen verschijnen, maar eerlijk gezegd zie ik geen heuse golf aan komen.

Usual suspects moeten we vooral aan de andere kant van de oceaan zoeken - dollar! - en de KW1-outlooks waren zo voorzichtig of bleven zelfs helemaal uit, zodat de bedrijven wel wat ruimte hebben. Of het moeten retail-bedrijven zijn, omdat Amerikanen nog altijd niet big spenden.

Wat dat betreft lijken met de Amerikaanse detailhandelsverkopen met afstand het belangrijkste cijfer deze week. Ooit was dit na het Payroll Report, de ISM Manufacturing Index en consumentenprijzen het belangrijkse beurscijfer. Dat was tot de Fed vol op het monetaire orgel ging.

De laatste maanden wint het cijfer weer snel aan belang. Over april rolde er een tegenvallende 0,0% uit de bus en de koersen knikten toen naar beneden. Dit keer wordt er +1,3% verwacht. Kortom, zet u in ieder geval een wekkertje op donderdag 14:30 uur. Wat is er nog meer?

Er zijn geen bedrijfscijfers en ex-dividenden deze week. U moet het met jaarvergaderingen van Value8 en Hunter Douglas doen. Voor de laatste moet u zich dinsdag om 09:00 hier melden:

Avila Beach Hotel
Penstraat 130
Willemstad
Curaçao

Opportunisme

Zelfde adresje als HAL? Omdat het in Nederland verboden is om zowel directeur als commissaris te zijn is Hunter Douglas officieel gevestigd op de Antillen, lees ik op Wiki. Net als de familie Van der Vorm bij HAL heeft Ralph Sonnenbergh het volledig voor het zeggen bij Hunter Douglas.

Uit de keuze van de locatie van hun aandeelhoudersvergaderingen blijkt hoezeer HAL en Hunter zijn gesteld op uw mening, vragen en opmerkingen als aandeelhouder. Not! Sorry hoor, het mag, er is niks mis mee, maar toch: wel lusten, maar niet lasten van een beursnotering straalt dit een beetje uit.

Het zijn wel hele mooie bedrijven en aandelen met een prachtig dividend. Ons opportunistische beleggers in gedachten nemend, denk ik dat alleen een kniesoor hierover valt. Liever een buitenspel staande aandeelhouder met een mooi dividend dan eentje met écht inspraak en een gedecimeerde porto :-)

Terug naar die agenda: er zijn nog wat industriële productie- en inflatiecijfers en wat herziene BBP-cijfers. That's it. Ho, dat de agenda loeisaai is, wil nog niet zeggen dat ons ook een saaie beursweek wacht! Hoogste tijd dus voor mijn wekelijkse grafiekenveldtocht, op naar...

Kiek op de Grafiek!

Mijn wekelijkse rondje langs een paar basisgrafieken, die ik met een dampende mix van pure technische en fundamentele onkunde en genialiteit, driehoogachtermelkboerenhondenverstand en gesundes Volksempfinden te lijf ga. Als eerste hebben we daar de... jawel, onze eigen AEX.

De lente loopt op haar einde en breekt de AEX uit aan het onderkantje van de voorjaarshandelszone 469,82-510,55? Dit zijn de intragtoppen. Op slotbasis zijn dat 478,15 en 509,24. Kijk bij Bas of uw favoriete technische analist hoe de vlaggen hangen en wat voor humeuren Fibonacci heeft.

In álle beurscommentaren en -analyses krijgt de Griekse crisis de schuld van de dalingen deze week. Ik houd het meer op stijgende rentes - en vooral de verwachtingen daarop - wat aandelen relatief duurder maakt en de tegenvallende economische vooruitzichten, wat winstgroei belemmert.

Nogmaals, de beurs is uiteindelijk een barometer van het bedrijfleven en niet van de politiek.

 

 

Traditiegetrouw geef ik u ook de échte AEX mee, de DAX van het Damrak: de AEX-herbeleggingsindex. Ik had een mooie fles klaar staan voor als het ding door 1500 zou gaan, maar helaas liet de beer zich niet schieten. Die 1499,12 (!) van 27 april staat nog als hoogste top in de boeken.

Overigens ik geef deze index iedere week consequent mee, omdat de herbeleggingsindex (inclusief herbelegd dividend) in tegenstelling tot de prijsindex hierboven, pas echt aangeeft wat beleggen in aandelen oplevert. Als het om uw spaarrekening gaat, laat u de rente toch ook niet weg?

Jaja, dat doet momenteel de ECB dan wel weer voor u, maar dat is een ander verhaal.

 

 

Totale sensatie afgelopen week, onze tienjarige Tulpenbol ging buikschuivend de Keukenhof rond. Stiekem denk ik dan: zou ECB-president Mario Draghi - die met zoveel woorden zei: zoek het lekker zelf uit en de boel in beweging zette - schaterend achter zijn scherm zitten? Zou ik wel doen :-)

Zolang de ECB in de obligatiekringloopwinkel alles blijft opkopen wat los en vast zit, lijken mij lage rentes gegarandeerd. Die enorme overdrijving deze lente tegen de nul aan loopt er nu wel uit. Dat de rentes oplopen is volgens mij ook bewijs dat de beurs niet meer écht op Griekenland reageert.

 

 

Nog zo'n comedy caper, EUR/USD. Er zat zelfs een beweging van bijna drie cent op één dag in. Het is een wedstrijdje touwtrekken tussen de iets aantrekkende EU-economie met handicap Griekenland en de sputterende economie van de VS met joker aanstaande renteverhoging.

 

 

Olie zijwaartst. Knappe technisch analist die hier een trend in kan ontdekken. Fundamenteel is dit misschien wel de lastigste asset om iets zinnigs over te zeggen. Er spelen zo veel vraag en aanbodfactoren, de dollar en geopolitiek schaakspel een rol.

 

 

 

Goud mag een uptick laten zien, want anders wordt het beeld er niet beter op. Interesseert dit item trouwens nog iemand? Ik durf het alleen niet weg te laten. Exact een jaar geleden dacht ik dit ook over olie en toen gebeurde het :-)

 

 

En nu houd ik er mee op, want mijn vrouw klopt het beddegoed uit en kukelt mijn mooie HTC One van vier hoog naar beneden... Auw, hij doet het nog, scherm nog heel (!), maar helemaal ontwricht. Ook dat nog :-( Nou, fijne zondag dan maar, succes deze week en hier de hele agenda:

8 jun
01:50 Japan BBP KW1 (cons. 2,7%)
03:00 China handelsbalans mei (cons. 44,95 B)
08:00 Duitsland industriële productie apr (cons. 0,50)
08:00 Duitsland handelsbalans apr (cons. 19,00B)
14:00 Sears Holdings KW1-cijfers

9 jun
03:30 China inflatie PPI mei (cons. -4,5%'
03:30 China inflatie CPI mei (cons. 1,3%)
09:00 BAVA Hunter Douglas
09:30 Nederland industriële productie apr
11:00 EU BBP KW1 (cons. 1,0%)
15:00 VS NFIB Small Business Optimism Index mei (cons. 97,2)
16:00 VS JOLTS apr (cons. 5,038M)
16:00 VS wholesale trade apr (cons. +0,3%)

10 jun
10:30 VK industriële productie apr (cons. 0,1% MoM)
14:00 AVA OCI
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS overheidstekort mei

11 jun
07:30 Frankrijk inflatie CPI mei
07:30 China industriële productie mei (cons. 6,0%)
09:00 Hunter Douglas notering 1,35 euro ex-dividend
10:00 AVA Value8
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS import en export-prijzen mei (cons. 0,8* en 0,2%
14:30 VS detailhandelsverkopen mei (cons. 1,1%)
16:00 VS bedrijfsvoorraden apr (cons. 0,2%)

12 jun
06:30 Japan industriële productie apr
09:00 Spanje inflatie CPI (cons. -0,2%)
11:00 EU industriële productie apr (cons. 0,3% MoM)
14:30 VS inflatie PPI mei (cons. 0,4% MoM)
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jun (cons. 92,0)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Waar 7 juni 2015 17:02
    quote:

    Opletten schreef op 7 juni 2015 15:22:

    En wat vinden we hier van? Na redding door ons Nederlanders verplaatsen ze het werk naar het buitenland? Pardon!

    www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/a...
    Zuur maar survival of the fittest. Doen ze dit niet dan mogen we de boel straks nog eens redden. Nee dank! Maar wellicht dat Moven de boel dan al irrelevant heeft gemaakt en er niets meer te redden over is.
  2. forum rang 6 ttroo 7 juni 2015 18:35
    Wat vinden we hier van? Helemaal niets. Dit gebeurt al zo lang. En toen was het ook geen halszaak. Waarom nu wel? Nederland is gewoon TE duur.
    YES, ik lees het goud verhaal. Ik heb zelf goud in bezit. Vorige week nog goed weggekomen, omdat ik tijdens een revival naar de $1210 bijna op het hoogtepunt heb verkocht en een paar dagen later terug heb gekocht. Weliswaar iets te hoog, maar ik houd ze een tijdje vast. Op dit moment ligt goud in mijn ogen als een strong sell. Ik wacht de test op de $1170 af. Vrijdag ging ie er door heen als een mes door zacht boter, ging zelfs naar $1165 om vervolgens als een feeks op te veren naar iets boven de $1170.
    Zelf heb ik Oostenrijk op mijn radar staan. Ik weet het niet, maar een aantal fondsen op de Oostenrijkse beurs lijkt zeer fragiel. Ik zie er zelfs 1 of 2 mogelijk omvallen. Dit is wel pure speculatie.
    De Griekse beurs vind ik trouwens zeer relax erbij hangen. Althans de afgelopen beursweek. De volatiliteit was meer op de Europese beurzen dan op de Griekse beurs. Wat een land van 10 miljoen mensen niet kan doen. Al het gaat het eerder om de posities. Werden ze eerst genegeerd, en stoomde de DAX zelfs door naar de 12.400 punten, vervolgens eindigde de DAX net onder de 11.200 punten. Mijns inziens is NIET de vrees dat Griekenland de eurozone gaat verlaten de reden, maar simpelweg een duurdere euro. Dat is slecht voor de (flink) exporterende DAX genoteerde bedrijven.
    In mijn model is de echte ´correctie´ niet geweest. Mijn score ligt net in de min, terwijl een flinke min, het einde geeft van de correctie op de beurzen. Een 4-tal weken geleden veerden we op van dezelfde score. Kijken wat er dit weekend gaat gebeuren.
    MERS is terug in Zuid Korea. 1600 mensen zitten in quarantaine. Een zeer verontrustend bericht. Ben benieuwd wat dit voor impact heeft op de beurzen.
    Voor wie het interesseert, ik hou zelf heel goed de Nasdaq in de gaten. Die lijkt ook op vallen te staan. Ook dit is pure speculatie. Tokio houd ik ook in de gaten, maar die moet nog een stuk achter uit, voordat ik daar short posities opneem.
  3. forum rang 6 De amateur 8 juni 2015 00:40
    quote:

    ttroo schreef op 7 juni 2015 18:35:

    Wat vinden we hier van? Helemaal niets. Dit gebeurt al zo lang. En toen was het ook geen halszaak. Waarom nu wel? Nederland is gewoon TE duur.
    YES, ik lees het goud verhaal. Ik heb zelf goud in bezit. Vorige week nog goed weggekomen, omdat ik tijdens een revival naar de $1210 bijna op het hoogtepunt heb verkocht en een paar dagen later terug heb gekocht. Weliswaar iets te hoog, maar ik houd ze een tijdje vast. Op dit moment ligt goud in mijn ogen als een strong sell. Ik wacht de test op de $1170 af. Vrijdag ging ie er door heen als een mes door zacht boter, ging zelfs naar $1165 om vervolgens als een feeks op te veren naar iets boven de $1170.
    Zelf heb ik Oostenrijk op mijn radar staan. Ik weet het niet, maar een aantal fondsen op de Oostenrijkse beurs lijkt zeer fragiel. Ik zie er zelfs 1 of 2 mogelijk omvallen. Dit is wel pure speculatie.
    De Griekse beurs vind ik trouwens zeer relax erbij hangen. Althans de afgelopen beursweek. De volatiliteit was meer op de Europese beurzen dan op de Griekse beurs. Wat een land van 10 miljoen mensen niet kan doen. Al het gaat het eerder om de posities. Werden ze eerst genegeerd, en stoomde de DAX zelfs door naar de 12.400 punten, vervolgens eindigde de DAX net onder de 11.200 punten. Mijns inziens is NIET de vrees dat Griekenland de eurozone gaat verlaten de reden, maar simpelweg een duurdere euro. Dat is slecht voor de (flink) exporterende DAX genoteerde bedrijven.
    In mijn model is de echte ´correctie´ niet geweest. Mijn score ligt net in de min, terwijl een flinke min, het einde geeft van de correctie op de beurzen. Een 4-tal weken geleden veerden we op van dezelfde score. Kijken wat er dit weekend gaat gebeuren.
    MERS is terug in Zuid Korea. 1600 mensen zitten in quarantaine. Een zeer verontrustend bericht. Ben benieuwd wat dit voor impact heeft op de beurzen.
    Voor wie het interesseert, ik hou zelf heel goed de Nasdaq in de gaten. Die lijkt ook op vallen te staan. Ook dit is pure speculatie. Tokio houd ik ook in de gaten, maar die moet nog een stuk achter uit, voordat ik daar short posities opneem.
    MERS is angstzaaien. Totaal niet relevant als je het vergelijkt met de normale griep of extreme hitte in India. Allebei veeeel meer dodelijke slachtoffers. Ook verspreid MERS zich heel slecht en word voornamelijk overgedragen door dromedarissen. Mens op mens verspreiding gebeurt alleen bij langdurige blootstelling in kleine ruimtes(ziekenhuis kamer bijv.)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links