Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Heel normaal

De neerwaartse druk in de aandelenmarkten wordt steeds verder opgevoerd. Gisteren werd in de AEX de eerste speldenprik onder de belangrijke steun van 481 uitgevoerd. Het intraday-dieptepunt was bij 478,40 te vinden.

Dit niveau ligt nog maar acht punten van het dieptepunt van de tweede correctie vandaan. Zoals u weet, houd ik rekening met een verdere uitdieping van deze bodem. Uiteindelijk moeten deze correcties sinds april leiden tot een duidelijke hogere middellangetermijnbodem.

Als we namelijk kijken naar de bewegingen in de eerste twee maanden van dit jaar, dan werd zowel mijn koersdoel voor het 1e kwartaal (450 – 460) als mijn jaardoel (495) met gemak behaald.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Buitengrenzen

De belangrijkste doorbraak van dit jaar vond in februari plaats. Destijds brak de AEX namelijk de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Dit betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend met een nieuw langetermijnkoersdoel van 564, de dubbele top uit 2007.

Toch is het normaal dat na een stijging van 25% in een rechte lijn er op een gegeven moment enkele forsere correcties plaatsvinden om de buitengrenzen van de nieuwe trendsituatie aan te geven.

Als we kijken naar de situatie sinds maart dan werd het correctiesignaal medio april gegeven met de vorming van een bearish engulfing op de weekgrafiek en een neerwaartse doorbraak door de sinds januari stijgende bodemlijn.

Groot hoofd-schouderpatroon 

Ook waren er twee duidelijke en risicovolle toppatronen in de maak sinds begin maart. Deze werden echter pas in mei steeds duidelijker qua vorming. De eerste is een diamant-formatie (een soort ruit) die ruim een week geleden werd geactiveerd.

Het tweede patroon is een groot hoofd-schouderpatroon met zijn neklijn bij de 481. Dit patroon zit in de laatste fase van afronding. De tweede schouder is in de afgelopen weken gevormd en hij staat nu op het punt de neklijn bij 481 te breken.

Een structureel slot hieronder betekent de activatie van dit patroon. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 450. In de zone 445 – 455 liggen zowiezo een aantal zeer interessante richtpunten voor deze correctieve bewegingen.

Stap te ver

Hier is het 50%-Fibonacci-retracementniveau te vinden vanaf de decemberbodem, het 200-daags gemiddelde en de sinds oktober stijgende bodemlijn. Dit blijft mijn belangrijkste doelzone voor de komende tijd.

Waar liggen de belangrijkste niveaus om rekening mee te houden? Als steunpunt is er de 481, een structureel slot hieronder zou een volgende verslechtering betekenen waarna de weg snel naar de 470 kan worden vervolgd.

Weerstand ligt bij 493,50, een niveau dat twee dagen geleden nog bijna werd getest tijdens de kortstondige opleving. Daarboven liggen nog een aantal belangrijke weerstandzones, maar deze lijken voorlopig een stap te ver.

 

Ondanks de forse daguitslag van gisteren sloot de AEX uiteindelijk bijna op zijn openingskoers, een enorme doji. Toch verwacht ik dat de druk op de 481 verder zal worden opgevoerd.

DAX

De DAX testte gisteren op 20 punten na zijn dieptepunt tijdens de 2e correctie (daling 10%) van begin mei bij 11.167. Ook hier was in de afgelopen maanden de vorming van een hoofd-schouderpatroon te zien.

De recente opleving dit stokte rond het 50-daags gemiddelde en ruim onder de eerste lagere top van 12.079. Dit zorgde voor opnieuw een lagere top en een terugtest naar de neklijn. Een belangrijke vervolgbeweging was de recente neerwaartse doorbraak door de sinds oktober stijgende bodemlijn.

Dit creëert meer neerwaartse druk voor de komende weken. Ik verwacht een verdere daling naar de Fibonacci-retracementniveaus vanaf de oktoberbodem in de komende tijd. Deze zijn te vinden bij 10.850 en 10.350.

Ook het 200-daags gemiddelde komt snel in zicht, deze ligt inmiddels bij 10.430. Weerstand in het kortetermijnbeeld is te vinden bij 10.515 en 10.585. Ook hier geldt dat deze correcties uiteindelijk zullen leiden tot een duidelijk hogere middellangetermijnbodem.

Daarna kan in de tweede helft van dit jaar de jaartop (12.390) weer in zicht komen en die kan uiteindelijk opwaarts worden gebroken. Deze correcties in de aandelenmarkt zijn heel normaal, vooral na de eerdere zeer forse stijging van begin dit jaar. 

 

Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

485 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juni 2015 09:01
    maandag pikken ze op.
    Zag je de dax, 0900 zou up gaan, en meteen alles omkeren. computers.

    Hier ook maar rood in de eu. ondanks banen rapport, zal best slechter zijn als normaal.
    Maandag of in weekeind aanpassing, was een vergissing, reken foutje. Goed moet het zijn. Zo gaat dat, bankiers helpen.

    Gaat Saprass dit weekeinde nog naar Brussel, en maandag ochtend uitslag, hand boven hoofd eu landen, ze gooie alles op alles dan, of gewoon failliet.
  2. [verwijderd] 5 juni 2015 09:15
    quote:

    DrsA8 schreef op 5 juni 2015 08:59:

    Bedankt voor je stukje Bas. Over correcties gesproken, hierbij een kleine grammaticale.
    Al 3 dagen op rij schrijf je zowiezo. Het is echter sowieso, geleend van de Duitsers cq Daxland.
    dus sowieso geen Nederlands. Onze mooie en bijzondere taal verkracht! Fijne dag verder.
  3. [verwijderd] 5 juni 2015 09:16
    ROOD slot, -3. Maar het gaat weer Up, men weet meer.

    Het mag niet groen, dan zijn de turboos na beurs te hoog, en maandag minder winst. Zo oneerlijk spelen ze het laatste tijd, je moet in beurs tijd kopen, en hoog ook. als je lager gaat, kans op gam dan, en willen ze het liefst in beurs tijd.
485 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links