Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Bubblelicious

Bubblelicious

Voor de draad er mee: zeg het maar. Zijn aandelen te duur of obligaties? Onderstaand dingetje kom ik op Twitter tegen, maar u kunt ze ook van de AEX versus onze rente, de DAX et cetera maken. Jammer dat ie pas vanaf 1987 gaat, want allemaal hetzelfde beeld: vanaf 1982 stijgen aandelen en obligaties.

OK, aandelen gedragen zich deze eeuw af en toe dan een tikje nerveus na die enorme bullmarket eind jaren negentig, maar per saldo resteert nog altijd een geweldig rendement. Die rente (die daalt als obligatiekoersen stijgen) is wel een schoolvoorbeeld van een neergaande trend uit het boekje der boekjes.

Ik roep het hier op IEX vaker: aandelen zijn duur, maar zeker geen bubbel gelet op de waarderingen. Ik vergelijk onze rente van nu zo'n 0,85% met die beruchte AEX 700 uit 2000. Die handelde toen tegen bijna dertig keer de winst: een dronkenmanskoers, ofwel obligaties vind ik gevaarlijk.

En nu u: waar zit het gevaar, of is dat er helemaal niet? Kan ook nog, hé.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 3 december 2014 12:18
    quote:

    schreef:

    En nu u: waar zit het gevaar, of is dat er helemaal niet? Kan ook nog, hé.
    In de Obligaties.
    De kans dat de uitgevers ervan die ooit nog terug kunnen terugbetalen neemt met de dag af. Maar er zit een dubbel risico in, want zodra de rente begint op te lopen zal duidelijk worden dat steeds meer landen de rente op de obligaties niet meer kunnen betalen.

    De theorie dat staatsschulden oneindig kunnen stijgen is leuk, maar inmiddels zijn deze schulden zo hoog dat dat alleen kan als de rente oneindig lang vrijwel nul blijft. Het miljarden voordeel dat de Nederlandse staat (lees burger) hoort te hebben van de zeer lage rente op de staatsschuld wordt volledig weggevreten door extra uitgaven aan andere zaken. Er wordt nauwelijks rente betaald en het begrotingstekort schommelt toch rond de 3% BBP.

    En het lange termijn risico is een Europese lente of US lente waarin de jeugd in opstand komt omdat ze niet voor de schulden van de vorige generatie willen opdraaien. Beetje vergelijkbaar met de pensioendiscussie die gaande is.

  2. forum rang 4 Willempie3 3 december 2014 12:36
    Obligaties moet je nu echt verkopen. De rente kan nu echt niet veel meer zakken. Wil je echt die laatste paar tienden procent rentedaling nog afwachten ? Als iedereen hier naar zou luisteren krijg je een crash van obligaties en een enorme stijging van de rente. Dit zal de centrale bank niet toestaan dus gaat die QE nog groter maken om alles op te kopen. Dan krijg je waarschijnlijk hoge tot hyperinflatie en is goud het beste om te hebben. Ook beter dan aandelen want hoge of hyper inflatie is zeer slecht voor de economie. Omdat de koopkracht enorm daalt.
    Wees slim en dump nu je gestegen aandelen en obligaties en koop er fysiek goud en zilver voor terug nu dat nog goedkoop kan.
    Als de lawine in beweging komt ben je echt te laat. Het zal nu nog sneller omlaag gaan als tijdens Lehmann in 2008.

    W3.
  3. forum rang 4 zeurpietje 3 december 2014 12:46
    het zou mij interesseren te weten welk percentage van de europese staatsleningen in handen zijn van partijen die niet eens kunnen verkopen omdat zij deze normaliter tot einde looptijd moeten houden zoals b.v. pensioenfondsen en levensverzekeringen. Ook grote beleggingsfondsen zullen niet gaan "dumpen" omdat zij hier geen belang bij hebben.

    heeft iemand hier gegevens over?
  4. [verwijderd] 3 december 2014 12:59
    @Ruud100, ik zou hetzelf niet beter kunnen verwoorden, vooral die lente met de jeugd, die gaat er zeker komen! Het probleem is namelijk niet meer op te lossen en we leven dus in een tijd van pappen en nathouden. Moet je zelf eens proberen, elk jaar 3% meer uitgeven dan dat er binnenkomt?
  5. Eventus docebit 3 december 2014 13:07
    quote:

    Willempie3 schreef op 3 december 2014 12:36:

    Obligaties moet je nu echt verkopen. De rente kan nu echt niet veel meer zakken.
    Maar… dat geldt toch alleen voor obligaties met een variabele rente? Als je nog zo'n mooie Nederlandse staatslening met 7.5% hebt liggen dan zou je toch wel gek zijn om die nu te verkopen? Levert je elk jaar 7.5% op! Never mind dat nieuwe obligaties nu nooit meer tegen die rentes worden weggezet.
  6. forum rang 4 Willempie3 3 december 2014 13:27
    quote:

    Eventus docebit schreef op 3 december 2014 13:07:

    [...]
    Maar… dat geldt toch alleen voor obligaties met een variabele rente? Als je nog zo'n mooie Nederlandse staatslening met 7.5% hebt liggen dan zou je toch wel gek zijn om die nu te verkopen? Levert je elk jaar 7.5% op! Never mind dat nieuwe obligaties nu nooit meer tegen die rentes worden weggezet.
    Toch verkopen omdat je er nu juist een enorme koerswinst op maakt. Het gevaar is dat de Euro crasht als de ECB allerlei obligaties op moet kopen om een rentespike te voorkomen. Dan moet je al in goud zitten. 7,5 procent rente op lire-achtige euro's is nog altijd niks.

    Ik weet de koersen niet precies maar een 30-jaars obligatie van 7,5 procent uit 1994 zal nu waarschijnlijk 1400 euro opleveren terwijl je in 2024 maar 1000 euro terugkrijgt.
    De kans dat de rente nog veel lager gaat en de koers dus nog veel hoger is niet groot.
    Bovendien begint de marktrente in de buurt van de inflatie te komen.
    Een obligatie met minder dan 1 procent rente (NL 10 jaars !) levert bij 1 procent inflatie geen rendement op. Je moet alleen 10 jaar op je geld wachten. waarom zou je ? Alleen als je bang bent voor een bankencrisis. Ben je daar bang voor dan kun je beter goud kopen want de centrale bank gaat geld drukken bij zo'n crisis, dat weten we inmiddels.
    Een nieuwe 30 jarige afsluiten levert waarschijnlijk 3 procent op.
    Zo ongeveer.

    W3.
  7. Ruud100 3 december 2014 13:33
    quote:

    beursspekker schreef op 3 december 2014 12:59:

    @Ruud100, ik zou hetzelf niet beter kunnen verwoorden, vooral die lente met de jeugd, die gaat er zeker komen! Het probleem is namelijk niet meer op te lossen en we leven dus in een tijd van pappen en nathouden. Moet je zelf eens proberen, elk jaar 3% meer uitgeven dan dat er binnenkomt?
    ....

    Hoef ik toch niet zelf te proberen.

    De welbekende Bram Moszkowicz (of is het inmiddels B.M. te A.) kan binnenkort lezingen gaan geven hoe dat afloopt. Het enige wat nog doorgeprikt moet worden is dat overheden het wel kunnen.

  8. Bonost 3 december 2014 14:13
    quote:

    Bonost schreef op 3 december 2014 14:12:

    "De welbekende Bram Moszkowicz (of is het inmiddels B.M. te A.) kan binnenkort lezingen gaan geven hoe dat afloopt. Het enige wat nog doorgeprikt moet worden is dat overheden het wel kunnen."
    Dat kan alleen als de economie stijgt, anders kan een land het ook niet volhouden.
    Het beste is als Dijselbloem er dus voor zorgt dat hij minder gaat uitgeven en het liefst in het positieve komt, zodat er wat van die staatsschulden kunnen worden afgelost i.p.v. vervangen voor een schuld tegen een lagere rente.
  9. forum rang 5 theo1 3 december 2014 14:37
    @Ruud100:

    Je komt op een gegeven moment in een Japan-achtige situatie waarin iedereen elkaar in de houdgreep heeft.

    Ben je de bank een miljoen schuldig, dan heeft de bank je bij de ballen.
    Ben je de bank een miljard schuldig, dan heb je de bank bij de ballen.

    Op een x-moment krijg je de situatie dat de overheid heel veel schulden heeft, maar dat niemand het zich kan veroorloven die schulden op te eisen. Want dan gaat de staat direct bankroet en krijg je niks. En de rente kan niet meer stijgen, want als dat gebeurt gaat de staat ook bankroet en krijg je ook niks. En als nieuwe obligaties niet verkocht worden, gaat de staat ook bankroet en krijgen bestaande obligatiehouders ook niks. Dus zijn bestaande (grote) obligatiehouders verplicht om steeds weer meer obligaties te kopen voor een minimale rente van een niet-kredietwaardige overheid, alleen maar om te voorkomen dat de balans implodeert. En aan het eind van de rit koopt de centrale bank alles en scheurt de obligaties door en dan begin je weer op nul.

    Maar de VS en de beter presterende Europese landen hebben nog wel kansen om uit de problemen te groeien. Sommige landen zullen misschien in natura kunnen betalen (olie of andere grondstoffen). Weer anderen (Griekenland wellicht) zullen op een gegeven moment hun schulden gaan herstructureren. Een eufemisme voor bankroet gaan natuurlijk.
  10. Eventus docebit 3 december 2014 14:43
    quote:

    Willempie3 schreef op 3 december 2014 13:27:

    Ik weet de koersen niet precies maar een 30-jaars obligatie van 7,5 procent uit 1994 zal nu waarschijnlijk 1400 euro opleveren terwijl je in 2024 maar 1000 euro terugkrijgt.
    Hij staat nu op €154.48. In die 8 resterende jaren (hij loopt tm jan 2023) heb je dan wel €600 aan rente ontvangen. Dus je moet dan wel zien dat je in die acht jaar met die €1549 een rendement haalt wat gelijk is aan het rendement wat je met herinvestering van die rentebetalingen haalt. Even wat snelle berekeningen laten zien dat je dat eigenlijk altijd wel haalt, behalve als je net de pech hebt dat tegen het eind van de looptijd de goudprijs (of de waarde van je aandelenportefeuille) instort.
  11. [verwijderd] 3 december 2014 20:49
    @Ruud100 Overheden doen net als de politie die de beste vriend van de mensen is in het algemeen wat het beste voor een land is, dus als er elk jaar in een tijd van pappen en nathouden na twee door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal urbanisatieproces door de overheid 3% meer wordt uitgeven dan er binnenkomt,

    komt dat uiteraard niet omdat overheden bijvoorbeeld in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen dit zo graag doen,

    maar omdat de mensen in het land, bijvoorbeeld in de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat Nederland, het land met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld, het tekort op het huishoudboekje van de overheid niet op tijd hebben aangevuld,

    bijvoorbeeld omdat de mensen hier al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte geen zin in hebben om het te kort aan te vullen en dus de voorkeur eraan geven om met een permanent verontwaardigd verongelijkt vingertje zondebokken voor het tekort aan te wijzen,

    of dat zij gewoon niet genoeg centjes hebben om het tekort aan te vullen omdat zij gewoon tot aan hun nek vastzitten aan een hypotheek waar de centjes voor gebruikt worden om zich van een berg schulden te ontdoen of iets dergelijks, wie zal het in de geschiedenis van de mensheid in of buiten de eurozone zeggen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.