Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Niets aan de hand

De eerste weerstandszone werd gisteren in de ochtend nog getest, de gap van net boven de 400 punten. Maar daarna werd een daling ingezet die zorgde voor een terugtest richting de 392 punten. Dit is het eerste steunpunt en de bovenkant van de hammer die twee weken geleden op de weekgrafiek werd gevormd.

Ik blijf van mening dat de opgaande weg weer is ingeslagen en de AEX binnen twee weken al de weerstand van 409 zou moeten kunnen testen. Alle signalen staan op groen en het was een teken van kracht dat bijna alle indices gelijktijdig dezelfde bodemsignalen gaven en door hun dalende toppenlijnen braken.

Hierdoor was de kans klein dat een individuele doorbraak van een index slechts een vals signaal zou zijn. In AEX werden in de afgelopen twee weken op de weekgrafiek een hammer en een bullish engulfing gevormd. Dit gebeurde nadat bijna de stijgende langere bodemlijn was getest.

Toch zie ik deze forse correctie ook als normale terugtest naar de voormalige top uit 2011 van 373. In de afgelopen jaar was er elk jaar wel een correctie te zien van ruim 10%. Nadat de dalende toppenlijn werd gebroken, was de definitieve bevestiging gegeven dat de bodem was gevormd en de correctie afgerond.

Oversold

De technische indicatoren waren tijdens de recente correctie gezakt naar een zwaar oversoldniveau. Een dergelijk niveau in deze indicatoren zagen we voor het laatst tijdens de zomercorrectie van vorig jaar.

  • De RSI was anderhalve week geleden de eerste indicator die een koopsignaal gaf met de doorbraak door zijn dalende toppenlijn.
  • Enkele dagen geleden was het de beurt aan de MACD die een positieve crossing gaf.

Beide indicatoren hebben nog een aanzienlijk stijgingspotentieel in de komende weken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op de daggrafiek werd gisteren direct de voormalige jaartop van eind vorig jaar (398) opwaarts gebroken en vulde de AEX een deel van de neerwaartse gap tussen de 400,30 en 401,20 op. De dagtop werd gezet bij 400,70.

Vervolg omhoog

Ik verwacht dat in de komende dagen opnieuw de aanval ingezet wordt om de gehele gap (tot aan de 401,20) te sluiten en mogelijk al het 200-daags gemiddelde bij 403,50 te testen. Een opgaande beweging zal niet in een rechte lijn plaatsvinden, dus neerwaartse dagen blijven ook realistisch.

Een daling zoals gisteren (intraday) plaatsvond zal echter mijn visie en de opgaande kortetermijntrend niet doen beëindigen. Mijn doel tot aan begin november ligt bij 409. Hier is de oude dubbele jaartop over de eerste vijf maanden van dit jaar te vinden maar ook het 50-daags gemiddelde.

Voor de rest van dit jaar blijft een hertest van de jaartop bij 425,80 mogelijk en zelfs nog een ophoging, maar het is onmogelijk om aan te geven of een verhoging van de jaartop dit jaar of begin volgend jaar zal plaatsvinden.

Druk bij 403,50

k sprak gisteren al even over het stuiteren tussen de verschillende Fibonacci-retracementniveaus. In het zeerlangetermijnbeeld was deze correctie een beweging tussen het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau en het 50%-niveau, berekend tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009.

Als we kijken naar de niveaus van deze correctie zelf dan bewoog de AEX vorige week nog tussen het 50%- en 38,2%-niveau (terugval naar 389) en brak de koers gisteren door het 50%-niveau. Het 61,8%-niveau ligt overigens gelijk aan het 200-daags gemiddelde, dus 403,50 kan enige neerwaartse druk uitlokken.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De daguitslagen in de DAX blijven ook nog redelijk groot. De correctie in deze index was een stuk forser dan in bijvoorbeeld de AEX. Het eerder afgeronde hoofd-schouderpatroon werd vorige week weer opgeheven met de opwaartse doorbraak door de neklijn in de zone 8900 tot 8915.

Ook brak de DAX zijn dalende toppenlijn van deze correctie. Tijdens deze correctie viel de DAX bijna terug naar de 8150. Dit was de voormalige all-time high uit 2011 en dus is ook hier te spreken van een normale terugtest in het langeretermijnbeeld.

De terugval van gisteren is naar mijn mening ook te zien als normale kortetermijnterugtest naar de voormalige dalende toppenlijn en naar de voormalige neklijn. Ik verwacht dat de opwaartse weg weer snel zal worden ingeslagen richting in de eerste instantie de zone 9350  9375. Hier liggen:

  • meerdere horizontale weerstanden
  • het 50-daags gemiddelde
  • het laatste Fibonacci-retracementniveau van deze correctie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

418 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Playmaker 28 oktober 2014 09:00
    het blijft boeiend om te volgen of de koersontwikkeling zich gedraagt volgens de regels van de TA of dat omgekeerd de TA zich schurkt tegen de bewegingen van de koersontwikkeling. Het blijft toch verdacht veel weg hebben van het werken met een horoscoop of met Tarotkaarten: je kan er altijd wel een uitleg van je gading in vinden. Overigens verwacht ik ook hogere niveaus de komende weken richting eindejaar (rampen voorbehouden) - het negatieve nieuws is verdisconteerd en cash moet voor 31.12 zijn belegd.
  2. [verwijderd] 28 oktober 2014 09:20
    Of ze het weten, pries als ik de order inleg, bam up, en kan ik sh lager weg doen.

    Vanwaar altijd de stoploss weer terug pakken als je er ruim voor staat als dat die dag erop bijna f zou gaan.

    Met Imtech short vrijdag zit je goed nu.
    Achterkant van sigaar doosje kan geert niet rekenen, 90% verlies van de meest kopers. Wie er goed van wordt is Imtech en de bank.
  3. forum rang 6 JoostVLS 28 oktober 2014 09:24
    quote:
    shorter6 schreef op 28 okt 2014 om 08:14:

    lol hoe zal het imtech vergaan vandaag? ik zeg -> 4 euro.

    Joostvls schrijft:
    Zoals aangegeven reflecteert 0.01 nu 5 euro.
    Daar zou vervolgens nog wat vanaf gaan door verkoopdruk.
    En dan moet je het hebben rond de 4 euro.
    Vandaag een range van 4 - 4.50

    Nu dus koopwaardig op 3.85
418 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.