Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
We gaan weer stockpicken?!

We gaan weer stockpicken?!

 

Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S&P 500 index fund. (I suggest Vanguard's.).

Aldus Warren Buffett kortgeleden in een Chairman's Letter. Zelf is hij stockpicker pur sang, maar gewone beleggers adviseert hij de markt te volgen en niet proberen te verslaan. Komen brokken van en op lange termijn verslaan aandelen alles en iedereen, dus waarom moeilijk doen?

Het was niet aan dovemansoren gericht? Bij Vanguard, het beleggingshuis van John Bogle, klotst het ingelegde geld met heuse tsunami's over de plinten. Gek genoeg gaat het meest geld zitten in de duurdere indexfondsen en niet -trackers van Vanguard, maar daar gaat het nu even niet om.

 

 

De andere kant op

Ik zou zeggen, denk weer eens aan stockpick-fondsen.

Want we hollen zoals gewoonlijk weer met zijn allen naar dezelfde kant van het schip: allemaal indexbeleggen. Natuurlijk, voor een gemiddelde en zeker niet-actieve belegger zijn indexfondsen ideaal. Vooral als u iedere maand of kwartaal inlegt en er alleen bij uw belastingaangifte een blik op werpt.

Vadertje Tijd zorgt met zijn rente-op-rente effect wel voor rendement. Geduld hebben is voldoende. Als iedereen alleen in dezelfde dingen belegt... dan. Juist, u kunt het zelf aanvullen. Iedereen investeert dan alleen nog in aandelen die in indices zitten en laat de rest links liggen.

Kortom, dat zorgt op papier voor onderwaardering voor de indexlozen en overwaardering voor de indexgelukkigen. Die indexfondsen zijn daarom misschien de redding voor stockpickers, die de laatste jaren er van langs kregen omdat ze tegen hoge kosten zelden voor significante  outperformance zorgden.

Kortom, als u van een beetje avontuur en risico houdt in uw portfolio, of het gewoon niet kan laten er toch mee te spelen, denk dan eens aan stockpickers. Wacht daar nou niet mee totdat er over zoveel jaar misschien mooie rendementen staan, want dan bent u alweer te laat. U moet voorsorteren.

Let wel, dit is een ideetje voor de meer actieve belegger. Als passieveling zou ik me hier niks van aantrekken, zoals u (toch?!) bij iedere trend, hype, krach, ramp, oorlog of wat voor ellende of voorspoed dan ook doet. Op lange termijn vindt u die nooit doorslaggevend in de grafieken terug.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 22 augustus 2014 16:19
    Buffett adviseerde dat aan mensen die geen bijzondere belangstelling voor beleggen hebben. Je kan alleen succesvol actief beleggen als je er energie in stopt. Als je dat niet wil doen, kan je inderdaad beter de meest brede tracker kopen.

    edit: pagina 20 van de brief aan aandeelhouders van 2013 is hier duidelijk over. Maar je moet wel de hele pagina lezen. Een citaat om één en ander duidelijk te maken:

    Most investors, of course, have not made the study of business prospects a priority in their lives. If wise, they will conclude that they do not know enough about specific businesses to predict their future earning power.

    I have good news for these non-professionals: The typical investor doesn’t need this skill. In aggregate, American business has done wonderfully over time and will continue to do so (though, most assuredly, in unpredictablefits and starts). In the 20th Century, the Dow Jones Industrials index advanced from 66 to 11,497, paying a rising stream of dividends to boot. The 21st Century will witness further gains, almost certain to be substantial. The goal of the non-professional should not be to pick winners – neither he nor his “helpers” can do that – but should rather be to own a cross-section of businesses that in aggregate are bound to do well. A low-cost S&P 500 index fund will achieve this goal.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.