Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

No Stress Index

Het begint als een grijsgedraaide plaat te klinken: de beurzen sloten de week af op een nieuwe recordstand. In Amerika sloot de oudste beursindex, de Dow Jones, zelfs boven de magische grens van 17.000 punten. Ook in Europa kraakte de Duitse DAX de symbolische barrière van 10.000 punten. Mijn koersdoelen voor 2014 liggen hiermee perfect op schema.

Het beursfeest blijft maar duren. Aandelen bloeien op een ideale voedingsbodem:

  • een historisch lage rente
  • een bijzonder lage inflatie
  • een uitzonderlijke monetaire accommodatie

Zolang dit recept behouden blijft, zie ik weinig aanleiding voor het einde van de recordrace. En zoals we reeds zagen in de voorbije jaren, zullen beurscorrecties eerder bescheiden blijven. Het beursfeestje kan daarom aanhouden, maar ooit stopt de muziek. Wanneer u de dansvloer moet verlaten, valt op voorhand moeilijk te zeggen.

Angstgraadmeters

Tegen de trend in gaan kan een dure onderneming worden. Je kan de trend dan ook beter te vriend houden, zolang het duurt. Bovendien bestaat er een ongeschreven wet op de financiële markten: vecht niet tegen de Fed.

Centrale bankiers trekken immers nog steeds aan de touwtjes, of u dat graag hoort of niet. De Amerikaanse centrale bank bestuurt nog altijd deze markt. Hoewel ze momenteel de voet wat van het gaspedaal neemt, houdt ze het stuur stevig in handen.

Wie de richting van de Fed wil kennen, kan maar beter de tool in de gaten houden die de centrale bankier(s) zelf opvolgen. Een bekende onheilsindicator voor beleggers is de VIX index, ook wel bekend als de angstgraadmeter, omdat die de volatiliteit (dus onzekerheid) in de markten opmeet. Maar het trackrecord van deze indicator is niet feilloos, verre van zelfs.

Fed Stress Index

Onlangs besprak ik ook de TED-spread als voorspeller van een doemscenario op de beurs. Wat mij betreft, monitort deze indicator de kern van het (potentiële) probleem, waardoor de relevantie beduidend hoger is.

Maar de Fed ging nog een stapje verder. Ze ontwikkelden immers hun eigen St. Louis Fed Financial Stress Index (SLFFSI). Die bestaat niet enkel uit marktgevoelige indicatoren (zoals de VIX) of de spreads tussen rentes (bijvoorbeeld de TED-spread), maar ook de stand van obligatiemarkten, zoals overheids- als bedrijfsuitgaves.

In totaal bestaat de Fed Stress Index uit maar liefst 18 onderdelen.

Amerikaanse graadmeter

Opvallend is nog dat bij de overige indicatoren niet de algemene beurs wordt bekeken, maar dat ze enkel rekening houdt met de financiële aandelen binnen de S&P 500. Verder blijkt het een overwegend Amerikaanse graadmeter te zijn, aangezien invloeden van de rest van de wereld een beperkte impact hebben (16,6%).

Ook voor de SLFFSI kom ik tot een vergelijkbare conclusie als bij de TED-spread: er is voorlopig geen vuiltje aan de lucht. Meer nog, de SLFFSI sloot in de voorbij week af op een absoluut diepterecord van -1,369, waarmee de dalende trend van de voorbije weken standhield. Bovendien was het week nummer 130 dat de index in het negatieve territorium noteerde.

Een negatieve stand vertegenwoordigt rust op de financiële markten. De negatieve bijdrages werden afgelopen week met name geleverd door:

  • een lagere volatiliteit in de obligatiemarkten (Mlynch_BMVI_1mo)
  • een lagere inflatieverwachting (BIR_10yr)

In het voorbije jaar werd de daling van de SLFFSI ook door beide onderdelen getrokken, samen met een lagere VIX en lagere spreads (Corp_CRS, HighYield_CRS).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Maar ondanks het bredere gamma aan componenten in de Fed Stress Index, blijkt ook deze indicator niet feilloos te werken. Wanneer de SLFFSI in positief territorium sprong, waren de beurzen meestal al een flink stuk gedaald. Een positieve notering komt dus niet overeen met een top in de markt, verre van zelfs.

Of de uitbraak bevestigd wordt, is wel een belangrijk patroon. In 2010 en 2011 sprong de SLFFSI naar positieve waardes, maar al snel kelderde de index opnieuw onder de nullijn. Enkel in 2007 bleek de nullijn steun te bieden bij de uitbraak, waarna de index terug omhoog schoot… met alle gevolgen van dien.

Maar zoals u ook kunt zien op de bovenstaande grafiek, is er vandaag niets wat erop wijst dat een stevige beurscorrectie nakend is. Meer nog, de markten kunnen nog hoger voor ze weer eens lager gaan. Waar ik ook kijk in de financiële markten, weinig indicatoren signaleren een nakende crisis.

Dat op zich is een geruststellende factor voor beleggers. Vooral omdat de media vol staan met onheilspellende scenario’s voor de aandelenmarkten. De feiten, zoals opnieuw hierboven aangegeven, laten een ander plaatje zien, tot spijt van wie het benijdt.

Volg de trend, want de trend is de vriend van iedere belegger. En vecht niet tegen de Fed, want u zal in de meeste gevallen het onderspit moeten delven (met een torenhoge rekening als gevolg). Positioneer u naar de richtlijnen van de Amerikaanse centrale bank. Die wil immers maar een ding: inflatie!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 8 juli 2014 12:40
    Bedankt voor het overzicht van die 18 onderdelen. Als je dit zelf wilt opzoeken geef je het al gauw op in het oerwoud van slecht opgezette websites.

    Het is denk ik niet zo dat de FED de STLFSI als voorspeller wil gebruiken. Als er ééntje goed is in voorspellen dan is het de FED wel, ze kunnen immers zelf de koers bepalen met maatregelen :-) Maar ik kan het mis hebben hoor, misschien was het wel zo bedoeld. Het lijkt me dat ze de STLFSI gebruiken om te kijken of hun maatregelen het gewenste effect hebben.

    Voor beleggers is het niet slim om te proberen de markt te timen. En waarom zou je ook, er is genoeg te verdienen, zelfs als je niet alleen maar de index wilt volgen maar actiever wilt zijn. Koopjesjacht gecombineerd met Sell The News werkt prima, ook op de korte termijn. Neem bijvoorbeeld de afgelopen week de index van Noorwegen. Dat is toch een prachtige index. Je ziet die een week of wat geleden opeens dalen en niemand weet eigenlijk waarom en die Noren doen het toch goed, dus koop wat. Deze week lees je dat de VS ernaartoe werkt meer ruwe olie te gaan exporteren. Dat was het nieuws. Verkopen en weer op koopjesjacht.
  2. [verwijderd] 8 juli 2014 13:32
    Als er iemand slechts is in het voorspellen dan is het de FED wel - Check
    vervang.nl/2014/07/de-geschiedenis-va...

    En als het zo goed gaat met de economie, waarom hebben we dan de FED en haar beleid nodig? En als de inflatie zo laag is waarom zijn voedsel en energieprijzen dan met tientallen procenten gestegen ?
    marketupdate.nl/nieuws/economie/stijg...

    En als er een overschot is van olie, omdat ze zogenaamd van plan zijn olie te exporteren waarom hanteren ze dan een vrij oude techniek om olie te produceren (schaliegas)? En waarom is het nog altijd onrustig in olierijke landen en boren ze op steeds gevaarlijke locaties ten koste van het milieu?

    @JansenH5 Het is de bedoeling van de status quo om je economisch te overbluffen zodat je vervolgens niet meer kritisch bent en alles accepteert wat ze zeggen. Goud en zilver en eventueel koper of palladium is geld. De rest is gewoon katoenpapier.
  3. [verwijderd] 8 juli 2014 13:41
    En voor ik het weet draait de economie niet op katoenpapier en worden zonnepanelen en katalysatoren niet gemaakt van katoenpapier. Water kan je ook niet zuiveren met katoenpapier of wel? En kan je medicijnen of vervoersmiddelen, energiehouders(accu's) maken met katoenpapier?
    Waarom maken we dan geen computers van katoenpapier? Of leggen we wegen aan van katoenpapier of bouwen huizen van katoenpapier? Of schepen van katoenpapier? Het enige wat je van katoenpapier kunt maken is onderbroeken. Wat zullen die bankiers zich een rot lachen als ze zien dat nog steeds iedereen onder hypnose zit dat katoen iets van waarde heeft. Het is geen zijde en je kan er geen vliegend tapijt van maken.

    Het geloof in een (r)overheid is het gevaarlijkste geloof ooit.
    Check
    www.visionair.nl/ideeen/chain-obedience/
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.