Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Positief sentiment SBM Offshore

Met sentimentanalyse vangen en analyseren wij bij SNTMNT de emotie op sociale media over aandelen. Zojuist zagen wij een interessante beweging ontstaan bij SBM Offshore dat later deze week (7 augustus, 18:00) met cijfers zal komen.

Het afgelopen uur zijn de verschillende sentimentsindicatoren die wij monitoren sterk gaan stijgen. Vooral het “Sentiment 1”, ons 1-uurs sentiment, laat een duidelijke sprong zien. Deze positieve bewegingen worden veroorzaakt door de vele berichten over verwachte goede cijfers van de mobiele boorplatformleverancier op woensdag.

SBM Offshore sentiment 1-5 augustus 2013

 Nu kunt u als belegger twee kanten op met dit gegeven: 

  1. Wisdom of the crowds
    het collectief verwacht goede cijfers en het collectief vormt samen de markt -> koop.  
  2. Hoge bomen vangen veel wind
    aangezien men schijnbaar positieve cijfers verwacht komt een klapper des te harder aan -> speculatieve verkoop.

Zelf geloof ik meer in de wijsheid van het collectief en ik zie in deze sentimentsbeweging dus een koopaanbeveling. Wie er gelijk krijgt zien we donderdag vanzelf. 

De auteur houdt op het moment een positie in SBM Offshore, naar aanleiding van de beschreven sentimenten.  

 


Wouter Kneepkens is “financial guru” bij SNTMNT, een Amsterdamse start-up die met sentimentanalyse van socialmediaberichten, koersbewegingen probeert te voorzien. Duizenden Twitterberichten over bedrijven worden beoordeeld op het positieve of negatieve sentiment van de inhoud. Dit geeft snel inzichten in hoe de markt staat tegenover een bepaald aandeel. Kneepkens schrijft over gebeurtenissen die door de analysesoftware van SNTMNT wordt opgevangen. Deze column mag niet worden gezien als professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wouter Kneepkens

Wouter Kneepkens is financial guru bij SNTMNT, een Amsterdamse start-up die met sentimentanalyse van socialmediaberichten, koersbewegingen probeert te voorzien. Duizenden Twitterberichten over bedrijven worden beoordeeld op het positieve of negatieve sentiment van de inhoud. Dit geeft snel inzichten in hoe de markt staat teg...

Meer over Wouter Kneepkens

Recente artikelen van Wouter Kneepkens

  1. aug '13 Positief sentiment SBM Offshore 25
  2. jun '13 Het Ahold-sentiment 3

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 augustus 2013 16:58
    @A_A: het is zeker een nieuwe soort analyse, echter de overeenkomsten met technische analyse zijn beperkt (geen hammers, head shoulders, etc.). Zelf zie ik het als een aanvulling op fundamentele en mogelijk technische analuse.

    Bij sentiment analyse kijk je simpelweg naar hoe vaak een bedrijf/aandeel positief genoemd wordt in sociale media of op het web algemeen. Als het bedrijf/aandeel opeens, vaker dan normaal, zeer positief (of natuurlijk negatief) genoemd wordt is dat een indicatie dat er een koersreactie zou kunnen volgen of er iets aan de hand is. De overeenkomst met andere vormen van analyse (technisch en fundamenteel): dat de koers doet wat je verwacht is natuurlijk alles behalve gegarandeerd.
  2. [verwijderd] 5 augustus 2013 17:23
    LOGISCH !!!!!

    'Winst en omzet SBM Offshore groeien door'

    Gepubliceerd op 5 aug 2013 om 13:25 | Reacties: 0

    SBM Offshore 17:01

    EUR 14,80 +0,08 (+0,54%)
    •'Winst en omzet SBM Offshore groeien door'
    •Forse injectie voor Ampelmann

    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - SBM Offshore heeft in de eerste helft van 2013 beter gepresteerd dan een jaar eerder. Dat voorspellen analisten met het oog op de halfjaarcijfers die de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie woensdag om 18.00 uur publiceert.

    De analisten verwachten gemiddeld dat de omzet met 16,5 procent is gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2012, tot 1,95 miljard dollar. De winst per aandeel ging naar schatting bijna een kwart omhoog tot 1,11 dollar.

    In het eerste kwartaal groeide de omzet van SBM met ruim 35 procent, tot 1 miljard dollar. De orderportefeuille nam in de eerste 3 maanden van dit jaar met 21 procent toe, tot de recordomvang van 21 miljard dollar. SBM hield bij de presentatie van die cijfers vast aan de prognose dat de omzet dit jaar met circa 8 procent groeit tot 4 miljard dollar.
  3. max21 5 augustus 2013 17:23
    aan de schrijver van het artikel:

    Maar zelf manipuleer je de koers dan toch door dit artikel te plaatsen als je zelf stukken in bezit hebt of posities?
    Zo wil ik ook wel een paar columns schrijven over aandelen die ik bezit of waar ik opties van heb?
    Ik snap ook niet hoe een (hoofd)redacteur dit kan (laten) plaatsen maar ik ben dan ook geen financieel specialist :)

  4. [verwijderd] 5 augustus 2013 18:09
    @max21: zolang er bij het artikel gemeld staat of de schrijver een positief heeft blijft het "schoon" en is het aan lezers om te bepalen of het een valide post is of overmatig positief vanwege de positie. Door het stuk te schrijven weten lezers van een signaal (waar ze al dan niet op kunnen acteren), als ik het niet kan schrijven vanwege de positie kan niemand er voordeel/nadeel van hebben. Dit geldt natuurlijk voor veel van de columns op fora en in kranten (en zou ook een goed teken kunnen zijn: "put your money where your mouth is").
  5. [verwijderd] 5 augustus 2013 19:50
    Interessante aanvulling op cijfermatige performance, technische (chart) analyse, ratings etc.. Beurssentiment is m.i. met name emotie. Met deze sentiment-analyse kunnen beleggers nog beter finetunen op aankoop / verkoop beslissingen.

    2 vragen beste Wouter ;

    a. Is de spike m.b.t. SBM na het gesignaleerde uur nog door gegaan en hou je ons op de hoogte ? (eigenbelang, ik heb aandelen SBM)
    b. (Hoe) kunnen beleggers permanent met deze analyse-vorm mee kijken ?
  6. [verwijderd] 5 augustus 2013 20:07
    @ Klaar en @ all, voor mij is deze vorm van analyse absoluut interessant, omdat je nagenoeg realtime in beeld krijgt wat er waar gebeurt.
    In beleggersland is iedere minuut voorsprong met informatie het doorslaggevende verschil in marge.

    Wouter, ik ben benieuwd naar je feedback op m'n 2 vragen (zie vorige posting). Thanks !
  7. max21 5 augustus 2013 20:22
    quote:

    WouterKneepkens schreef op 5 augustus 2013 18:09:

    @max21: zolang er bij het artikel gemeld staat of de schrijver een positief heeft blijft het "schoon" en is het aan lezers om te bepalen of het een valide post is of overmatig positief vanwege de positie. Door het stuk te schrijven weten lezers van een signaal (waar ze al dan niet op kunnen acteren), als ik het niet kan schrijven vanwege de positie kan niemand er voordeel/nadeel van hebben. Dit geldt natuurlijk voor veel van de columns op fora en in kranten (en zou ook een goed teken kunnen zijn: "put your money where your mouth is").
    Ik krijg er meer een "Hercules" achtig gevoel bij, te meer omdat Hercules nog op een "gewoon" forum opereerde maar jij hier als financieel guru je mening (en software en zakelijke belangen) ventileert.
    Het is meer verkapte reclame....
    Je doet dit ook in een artikel en niet op een forum waar berichten heel anders gelezen worden.

    Hoe kan je nu uitleggen dat dit onafhankelijk is?

    Dat wordt wat als later blijkt dat je zelf afscheid hebt genomen van je eigen posities voor de cijfers komen....
    Dan kan je vol in de puts gaan en een nieuwe artikel schrijven: "het sentiment is omgeslagen bij SBM"

    Afijn, succes met de zaken i.i.g. ik vind het geen zuivere koffie

    Groeten,

    Max
  8. [verwijderd] 5 augustus 2013 20:33
    @ all, deze sentiment-analyse heeft m.i. nog een krachtig voordeel. Bedrijven en organisaties moeten met dit instrumentarium kunnen meten of en hoe effectief hun externe communicatie is. Welke doelgroepen hebben ze bereikt, hoe wordt er gereageerd, hoe snel en hoe lang wordt er gereageerd.

    Praktijkvoorbeeld ; hoe vaak klagen beleggers niet, dat een Investor Relations te laat, te weinig, niet naar tevredenheid, of zelfs moeizaam communiceert ? Get Your tooling and get it all. Results, Content feedback, Sentiment feedback ...

    I like it !
  9. forum rang 4 holenbeer 5 augustus 2013 21:19
    Zie het een beetje als Buienradar: het is toch handig om te weten wat er in de lucht hangt, of je wel of niet een paraplu meeneemt of zelfs koopt?
    Dat iemand, die zelf een positie heeft, (controleerbare) feiten meldt over die positie is toch niet verboden, daar zijn disclaimers voor uitgevonden. Scheelt mensen een boel werk, hoef je zelf niet al die tweetjes na te lezen.
  10. [verwijderd] 6 augustus 2013 07:52
    @ff_relativeren: Op het moment zijn de sentimenten nog steeds positief en zijn ook de wat langere termijn sentimenten (3, 6, 12 & 24-uurs sentiment) positief. Je kan basis sentiment analyse vinden bij BinckBank, mocht je daar beleggen (op de fondspagina in een van de tabjes of voor de hele AEX via de analyse tab).
  11. [verwijderd] 6 augustus 2013 07:57
    @max21: jammer dat je er zo over denkt. Ik zal het bij een volgende post in overweging nemen. Het blijft een moeilijke afweging om wel of niet te posten nadat je zelf een positie hebt ingenomen. Als de post geplaatst zou zijn voordat ik positie had ingenomen was het naar mijn idee niet zuiver geweest, nu is de disclosure tenminste glashelder. Wat betreft "draaien" en een post over negatief sentiment, ik hoop dat je er dan snel bij bent om een gezond kritische comment te plaatsen ;)!
  12. [verwijderd] 8 augustus 2013 01:12
    Beste Wouter, heeft SNTMNT het SBM sentiment woensdagavond 7 augustus kunnen meten in zowel omvang als intensiteit ? Als je instrumentarium het donderdagochtend ( 8-8 ) nog aan kan, heb je ongetwijfeld een prima tooling !

    Ben serieus benieuwd naar je meetresultaten. Feedback is welkom !

    Wat een prachtige halfjaar-rapportage. Buckle up, it's gonna happen ..
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links