Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Helse week

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 12 april 2015 15:59
    More debt is more assets. En voorlopig gaan we nog steeds richting more debt in de wereld. En dus ook een stuk more assets. Aangezien de assets beperkt zijn, bijv. een beperkt aantal aandelen, leidt dit heel simpel gezegd tot een hogere prijs en dus hogere beurzen. Dit gaat net zo lang goed, tot dat de centrale banken stoppen met uitpuilen en.of de rente (te snel) omhoog gaat. Dat gaat uiteindelijk leiden tot een default van een zeer welbekend groot bedrijf-bank-land en dan pas storten de waarderingen neer. Het bekende BOEM. Kijk ik naar mijn aandelenmodel, dan gaat Europa de 13e week in van hogere koersen. Kijk ik nog wat verder, dan gaat Europa zelfs de 23e positieve week in. Dat betekent dat ze geen negatieve score hebben in mijn aandelenmodel. Dat zijn records. En daarom is het moeilijk handelen, zeker omdat de wereld in een valuta oorlog zit. Ja zeker, als centrale banken 20 tot 30 keer ´handelden´ met de rente in het afgelopen kwartaal, dan zit je eigenlijk in een valuta oorlog. Als is de reden natuurlijk wel duidelijk, de ´Trillion van de ECB´. De rest van de centrale banken reageerden slechts op deze actie. QE´s, ik had in ieder geval een looninflatie of prijsinflatie van grondstoffen verwacht. Maar het komt niet. Alhoewel, nu nog niet, maar het komt zeker. Kijkt u maar eens naar de berichten over kleding. Die wordt volgend jaar 5 tot 10% duurder. Zolang de beurzen harder stijgen is dat natuurlijk niet erg. Maar als alleen kleding al 5 tot 10% duurder wordt, dan wordt het volgend jaar opletten op eventuele CAO onderhandelingen, met de daarbij behorende loonsverhogingen. Olie kan wel eens roet in het eten gaan gooien. Al hangt de uiteindelijke impact af van Saoedi Arabie, Iran, Rusland en Amerikaanse schalie-olie. In ieder geval zitten we in een soort 2e fase van de economie. En dat zijn overnames/fusies. Volgens mij is dat een bel die geluid wordt aan het einde van de bull markets. Echter die fusies kunnen nog wel ff duren. Kunt u een van de laatste fusies nog herinneren. Die van ABN en Fortis. De aandeelhouders van die tijd liggen waarschijnlijk nog in puin, maar de ABN gaat gewoon binnenkort naar de beurs. Tijden gaan gewoon verder. Aandeelhouders verloren, het wordt tijd voor nieuwe aandeelhouders voor de ABN.
  2. JoopVisser1 12 april 2015 17:51
    Het 'Wealth' effect gaat ook weer werken. De aandelenkoersen stijgen=> we worden rijker => we gaan meer uitgeven => de winsten van bedrijven stijgen => de aandelenkoersen stijgen.

    Wie kan mij uitleggen wat op www.cnnmoney.com staat. Als de olieprijs weer gaat stijgen dan zal de dollar onderuit gaan ten opzichte van de euro? Wat is de oorzaak-gevolg-relatie?
  3. Waar 12 april 2015 20:26
    quote:

    JoopVisser1 schreef op 12 april 2015 17:51:

    Wie kan mij uitleggen wat op www.cnnmoney.com staat. Als de olieprijs weer gaat stijgen dan zal de dollar onderuit gaan ten opzichte van de euro? Wat is de oorzaak-gevolg-relatie?
    Antwoord: heteroskedasticity. Olie wordt immers uitgedrukt in dollars maar de waarde van olie komt op een geheel andere wijze tot stand (laten we zeggen vraag en aanbod hahaha), waardoor er een negatieve correlatie ontstaat tussen de waarde van olie en de prijs van de dollar. Een 10% stijging van de olieprijs betekent (sinds 2001) normaal gesproken een daling van 0,28% van de dollar exchange rate omdat er meer dollars moeten worden aangeboden, deze dus minder schaars wordt en dus goedkoper. Dit is in de praktijk gebleken en regelmatig door studies bevestigd (in 2014 nog door een ECB studie). Overigens is het met FED rente precies andersom, als FED de rente verhoogt zal de vraag naar dollars toenemen omdat men fondsen in dollars wil aanleggen om rentes te realiseren die hoger zijn dan in EU, dus meer vraag naar dollars en koers omhoog.
  4. Waar 12 april 2015 20:56
    Erg stil hier maar toch een post.

    AJ, spot-on, die wall of worry... Door QE gaan de EU beurzen gaan nog altijd hard omhoog maar daardoor ontstaat wel druk op reele bedrijfsresultaten om in de pas te blijven met de aandelenkoersen (PE ratios). US earnings naar verwachting zo'n 2.9% lager tov jaar geleden (year-over-year) maar dit is deels al ingeprijsd en wellicht valt het tov verwachtingen mee; bovendien stijgt de dollar door waardoor (milde!) aandelenkoers-dalingen kunnen worden gecompenseerd door valutawinsten (hogere notering in euros). Beurzen Azie draaien sterk en politiek is het er rustig momenteel dus geen financiele verstoringen uit die hoek.

    Ergo: weer een week long maar zeker niet zorgeloos en US heel scherp in de gaten houden de komende dagen-weken en binnenkort misschien posities naar EU terughalen want de valuta "cushioning" eindigt naarmate we parity benaderen. Of binnenkort eens even zijlijn (sell in May).

    Iemand een andere visie?
  5. Bangizwe 12 april 2015 22:27
    Waar: Over je olieprijs/ USD correlatie.Normaal zou dat toch niet zo heel veel verschil mogen maken. Als Venezuela nu 2 miljoen vaten olie per dag boven haalt tegen 20 USD of 100 USD. Ze moeten ze toch omwisselen tegen hun lokale munt. Dus die hoeveelheid gaat ook evenredig omhoog. Nu met die devaluaties nog wel wat extra natuurlijk.
  6. [verwijderd] 13 april 2015 10:08
    Intussen schurkt de AEX herbeleggingsindex al tegen 1500 aan, ofwel all time high na all time high. Als Nederland net als de Duitsers en Noren de herbeleggingsindex en niet de prijsindex als nationale graadmeter hadden genomen, jubelde ons land nu over de beurs.

    Kurs-Dax

    ISIN DE0008467440
  7. JoopVisser1 19 april 2015 20:01
    Hallo Waar,

    Ik weet niet of je wel eens terugkijkt, naar waar je was, maar jouw uitleg roept - na enig nadenken- weer nieuwe vragen op. Een hogere olieprijs betekent dat ik meer dollars moet gaan kopen om dezelfde hoeveelheid olie te kunnen kopen, dit betekent dat ik(Eurolander) euro's moet aanbieden en dollars moet vragen. Positief voor de dollar zou ik zeggen.
    Het stond waarschijnlijk niet voor niks bij misperceptions.

    Gr. J.V.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.