Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ironie van ons pensioenstelsel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 30 januari 2015 15:54
    Natuurlijk geldt dat voor de langer lopende verplichtingen! Maar de gein is nou juist dat ook langer lopende verplichtingen dichterbij komen in de tijd, en dáár tikt de rekenrente in door.
    En die rekenrente ís 4,2%. En obv die rekenrente wordt een foutief beeld geschetst van de solvabiliteit op lange termijn (in tegenstelling tot de liquiditeit op korte termijn).
    Dus nogmaals: de rekenrente is 4,2% en n.i.e.t. zoals Don stelt.
    Wat mijn berekeningen betreft, die heb ik losse pols gedaan, zoals ik ook stel. Het punt is dat de insolvabiliteit de liquiditeit gaat kruisen, en hoe langer de rekenrente door actuarissen (opgedragen door SoZa) wordt gebruikt hoe eerder dat punt komt.
    Nou denk ik dat we sowieso fucked zijn op de pensioenen, tenzij de huidige uitkeringen acuut met 20% worden gekort (gaat niet gebeuren), dus dat maakt de hele discussie een beetje academisch. Het enige wat we kunnen proberen te berekenen is wanneer de dekkingsgraad nul is, maar zover zal 't niet komen omdat voor die tijd 't stelsel zal worden opgedoekt. Kijk in dit verband naar de dekkingsgraden in de US (rond de 50%), waar ze mogen rekenen met 6-7%.
  2. Orca 30 januari 2015 16:50
    En daaroverheen is in 2 stappen de inleg verlaagd van 2,25% naar 1,85%. en ook nog de pensioengerechtigde leeftijd voor piepeltjes die nu <55 jaar zijn fors verhoogd.
    Dus als jongere betaal je nu minder voor je eigen pensioen maar méér voor andermans pensioen, PLUS dat die oudjes mogen rekenen met de rekenrente en jij tegen de tijd dat je in aanmerking zou zijn gekomen voor je pensioen alleen nog (tegen die tijd gefiscaliseerde) AOW krijgt.
    Je wordt dus 3- danwel 4-dubbel in je geriatrische sterretje genomen.
    En daarom moet je dus zelf maatregelen treffen, maar dat kan alleen als je een vrije jongen bent of wordt (en verkast naar het buitenland). Is de meesten niet gegeven, maar dat is de enige remedie tegen vroegtijdig pensionair pauperschap.
  3. don55555 30 januari 2015 16:59
    laatste poging: als die lange looptijden dichterbij komen, geldt voor die looptijd dus ook de rente van de kortere looptijd. Dus het slaat weer nergens op wat je zegt.En het gaat allemaal over solvabiliteit (bij 1 jarig en bij 60 jarig) en niet over liquiditeit.Het gaat je duidelijk boven je pet, dus blijf dan maar paniek rondzaaien, past goed bij een gebrek aan kennis. Die je ook laat zien mbt de situatie in de VS: daar is het 50% omdat bedrijven de funding niet (zoals bij ons) direct beschikbaar hoeven te hebben maar als "nog te financieren" op de balans mogen zetten (ergo: ze stellen de premiebetaling of bijstorting gewoon uit). In Duitsland is het ook geen kapitaalstelsel zoals wij dat kennen.
  4. don55555 30 januari 2015 17:03
    en de inleg is niet verlaagd van 2,25% naar 1,85%, maar de opbouw. Maar dat dit heel iets anders is dan inleg, snap je natuurlijk ook weer niet. Voor de meelezers: een opbouw van 1,85% kan je meer inleg (premie) kosten dan een opbouw van 2,25%. Dat hangt namelijk weer af van de hoogte van de rekenrente. En omdat die nu zo laag is, moet je heel veel premie inleggen om een opbouw van 2,25% of 1,85% te verkrijgen.
  5. Orca 30 januari 2015 17:10
    Je zus Don, wat ben jij een semantisch kliertje.
    Jij stelt dus dat men nu meer inlegt dan voorheen? En dat men daarom nu meer overhoudt om te belasten? Of vindt jij opbouw gewoon geiler klinken dan inleg, omdat je d'r dan een werkgever/werknemer lulkoek verhaal bij op kan hangen?
    Ik zou nog bijna gaan denken dat je op minSoZa danwel ABP werkt.
  6. Orca 30 januari 2015 17:15
    "(ergo: ze stellen de premiebetaling of bijstorting gewoon uit)."
    Oh, maar dan is d'r geen probleem! Dan haalt de pensioengerechtigde 't gewoon na de chapter 11 uit de failliete boedel, makkuluk zat toch? Of niet? Nee he, en dat weet jij (maar vertel je niet), dan gaat het pensioen over naar eoa federale instantie, die d'r 'n geinig kortinkje overheen legt. En zo wordt je dan alsnog genaaid. Waarom vertel jij dat niet maar probeer je interessante balansverhalen op te hangen.

    En nu ik toch bezig ben, waar slaat die opmerking over Duitsland op? Het is daar omslag, dus wat heeft dat in vredesnaam van doen met de discussie over funded p-fondsen? Ga je zometeen ook nog het p-stelsel van Burkina Faso bespreken?
  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 30 januari 2015 17:41
    quote:

    don55555 schreef op 30 januari 2015 16:59:

    laatste poging: als die lange looptijden dichterbij komen, geldt voor die looptijd dus ook de rente van de kortere looptijd. Dus het slaat weer nergens op wat je zegt.En het gaat allemaal over solvabiliteit (bij 1 jarig en bij 60 jarig) en niet over liquiditeit.Het gaat je duidelijk boven je pet, dus blijf dan maar paniek rondzaaien, past goed bij een gebrek aan kennis.
    ...
    Laat maar don, het is bij demagogische querulanten als Orca onbegonnen werk.
    Dat ze de systematiek en de pfn-problematiek niet helemaal snappen, is nog ze wel te vergeven. Maar dat ze er een jong/oud kwestie van maken is treuriger, alleen al qua taalgebruik ("oudjes", "geriatrisch").
    De idiote en kwalijke suggestie dat de pensioenpotten over enige tijd (10 jaar, 30 jaar, 100 jaar?) leeg zullen zijn, getuigt van zoveel onkunde en onwetendheid dat verdere discussie zinloos is. Of is het bewuste angstzaaierij?
  8. kolenboer 30 januari 2015 17:53
    Ik snap niet waar jullie je allemaal druk over maken. Dat pensioen is voor zuid europa. Je bent het dus toch kwijt, waarom je er dan druk over maken.

    Ik ben blij dat ik geen pensioen heb, kunnen ze het ook niet stelen van me. Ik regel het zelf wel. Nu steelt iedereen net zolang uit die pot totdat die leeg is.

  9. gerrit 69 30 januari 2015 18:36

    Het geld klotst letterlijk over de reling van onze Pensioenfondsen.
    Deze financiele instellingen hebben nog nooit zoveel geld gehad en daarom alleen is het verachtelijk, dat de ouderen steeds maar gekort worden op hun pensioen.
    De angst dat er over 30 tot 60 jaar geen voldoende geld meer zou zijn om de pensioenen te garanderen is volkomen uit de lucht gegrepen.
    Als eenmaal de babyboom generatie aan het uitsterven is, zijn er ook heel wat minder gepensioneerde burgers over waarover het pensioen verdeeld hoeft te worden.
    Als we eenmaal economische groei weten te creëren, is het probleem al helemaal niet meer aan de orde, want ik neem toch aan dat onze pensioenfondsen goede beleggers zijn, als ik nu al zie hoeveel geld zich in hun brandkasten bevind.
    Het word tijd, dat onze pensioenfondsen iets meer lef gaan tonen dan onze banken, zodat het geld weer gaat rollen.
  10. [verwijderd] 31 januari 2015 07:58
    quote:

    Orca schreef op 30 januari 2015 12:14:

    Don, ik geloof dat ik er alles van begrijp, want ik ben al jaren met deze materie bezig. En schei uit met je sobere rendement want dat is een onzinverhaal.
    Voor iemand die al jaren met de materie bezig is, maak je wel erg veel fouten. Niet om vervelend te doen hoor, maar je redeneringen zijn echt fout. Ik hoop dat je er niet professioneel mee bezig bent, maar voor je eigen interesse al jaren met de materie aan het spelen bent.

    FinCentre
  11. [verwijderd] 31 januari 2015 08:09
    quote:

    don55555 schreef op 30 januari 2015 11:56:

    Orca, ik geloof niet dat je er veel van begrijpt. Maar als we met een sober rendement zouden rekenen dat 1,5% onder het gemiddelde rendement van de fondsen over de afgelopen 10 jaar ligt (let wel, dat zijn dus 10 jaar inclusief de grootste crisis sinds 85 jaar), dan zouden de dekkingsgraden 15 tot 20% hoger staan. En dan reken je nog steeds met een rendement dat lager ligt dan je daadwerkelijk haalt, dus jongere ErikB hoeft zich echt geen zorgen te maken.
    Ik zal niet zeggen dat ik het begrijp, maar ik merk wel dat jij iets niet zo goed begrijpt.

    De dekking van een pensioenfonds is een momentopname en heeft weinig (als in helemaal niets) met rendement te maken. Het is dus helemaal niet relevant wat het verwachte rendement is. Dekkingsgraad zegt hoeveel van de verplichtingen op een zeker moment gedekt is door beleggingen. De huidige berekeningsmethodiek overschat de dekking behoorlijk. Dat is niet alleen de UFR, maar ook het feit dat swaprentes ongeveer 20bp kredietrisico-opslag hebben en het feit dat de prijs voor onzekerheid niet in de verplichtingen zit (verzekeraars noemen dat risicomarge). Ik denk dat de daadwerkelijke dekking momenteel ca. 80% is.

    Jij bent waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het feit of iedere deelnemer zijn toegezegde pensioen daadwerkelijk ontvangt. Hiervoor zijn verwachte rendementen relevant. Maar nog veel meer onzekere factoren spelen hier een rol, zoals toekomstig beleggingsbeleid, toekomstige wetgeving, toekomstig indexatiebeleid, sterftekansen, etc. Hier doen pensioenfondsen ALM-studies voor. Dan rekenen ze allemaal subjectieve kansen uit. Heeft niets met dekking te maken.

    FinCentre
  12. don55555 2 februari 2015 11:30
    Fincentre, nu maakt je met het moeilijk, want je zegt ware dingen en niet helemaal zuivere dingen door elkaar. Ga toch proberen het te ontrafelen (door stukjes te citeren elke keer):
    "De dekking van een pensioenfonds is een momentopname en heeft weinig (als in helemaal niets) met rendement te maken": momentopname klopt maar het heeft wel met (theoretisch) rendement te maken omdat in het berekenen van de verplichtingen op ieder moment (dagelijks of maandelijks, etc) een theoretisch verondersteld rendement voor de komende 80 jaar zit (dat is namelijk die rekenrente: dat is niets anders dan een (theoretisch) verondersteld (ergo: geschat) rendement voor de toekomst).
    "Het is dus helemaal niet relevant wat het verwachte rendement is." Jawel, want de rekenrente is niets anders dan het verwachte rendement.
    "Dekkingsgraad zegt hoeveel van de verplichtingen op een zeker moment gedekt is door beleggingen." Klopt, maar die omvang van die verplichtingen wordt dus wel berekend met het verwacht rendement (i.c. de rekenrente).
    "De huidige berekeningsmethodiek overschat de dekking behoorlijk." Nou nee dus, die onderschat de dekking behoorlijk, zoals ik al eerder stel. Want het verwacht rendement waarmee we de verplichtingen berekenen (de rekenrente dus) is voor veel fondsen nu dus 1,4% (per jaar! tientallen jaren lang!). Terwijl 99% van de fondsen gemiddeld meer dan 4% haalt (ieder jaar!) en het ABP zelfs de afgelopen 7 jaar (dus inclusief de grootste crisis van de afgelopen 80 jaar) een rendement van 7% per jaar. Dus we rekenen ons arm.
    "Dat is niet alleen de UFR, maar ook het feit dat swaprentes ongeveer 20bp kredietrisico-opslag hebben en het feit dat de prijs voor onzekerheid niet in de verplichtingen zit (verzekeraars noemen dat risicomarge)." De onzekerheid zit juist maximaal in de verplichtingen: door met die 1,4% rekenrente te rekenen, neem je alle risico weg: die rekenrentemethodiek (cq de hoogte van dat cijfer 1,4%) verondersteld namelijk dat je 100% van het kapitaal in veilige duitse bonds stopt (waar de swaprente van is afgeleid). Maar je belegd natuurlijk op dit moment in alles, behalve duitse bonds. En dan mag je historisch een rendement verwachten van ongeveer 3-4% op obligaties en 6-7% op aandelen. En dat is in het verleden ook altijd waar gemaakt en ik zie niet in waarom dat in de toekomst ook niet zo zou zijn (de mens is namelijk niet verandert en economische schommelingen (af en toe crises) zijn ook zo oud als de mensheid. En het grappige is, de wetgever is het daar eigenlijk ook mee eens, want als je als pensioenfonds een herstelplan moet inleveren, mag je voor het verwacht rendement in je toekomstprojecties gewoon rond de 4% voor obligaties nemen en rond de 6% voor aandelen voor het maken van je berekeningen. En als je dan aantoont dat met die rendementen je dekkingsgraad weer hoog genoeg uitkomt na 10 jaar, dan vindt DNB het prima. Maar ondertussen wel bij de momentopname's die actuele korte termijn rekenrente (=verwacht rendement) van 1,4% gebruiken. Dus er is juist maximaal rekening gehouden met onzekerheid, tot een absurd niveau (door de huidige tijdelijke absurde duitse renteniveaus).
    "Ik denk dat de daadwerkelijke dekking momenteel ca. 80% is." Uit bovenstaande is hopelijk duidelijk geworden dat we natuurlijk heel lang kunnen filosoferen wat het woord "daadwerkelijke" in deze zin betekent, want het antwoord is afhankelijk van wat het meest realistische lange termijn verwacht rendement van pensioenfondsen is (en dat is dan weer afhankelijk van de samenstelling van je portefeuille). Maar jij bent het denk ik wel met me eens, dat je met een 30% obligaties, 70% aandelen portefeuille gemiddeld de komende 10 jaar wel meer dan 1,4% gaat halen.
    Met je laatste alinea ben ik het eens, behalve met je opmerking dat het niets met dekking te maken zou hebben: al die elementen die je noemt bepalen uiteindelijk je dekkingsgraad. sOMMIGE HEB JE ZELF IN DE HAND (INDEXATIE, BELEGGINGSBELEID), SOMMIGE JUIST NIET (sterftekans, toekomstige wetgeving). Essentieel is voor (toekomstige) gepensioneerden uiteindelijk alleen maar: haal je gemiddeld het rendement dat genoeg is voor de volgende optelsom: het rendement waarmee je gerekend hebt toen je de premie uitrekende die je nodig dacht te hebben (en die betaalt is) voor de pensioentoezegging die je deed + het extra rendement dat nodig is om de verhoogde levensverwachting op te vangen. En als je ook nog wil indexeren, moet je daar ook nog wat rendement voor halen. En iedereen die dan wil weten of je dat in de toekomst gaat waar maken verzint dan een rekenmodel met een bepaalt verwacht rendement. Alleen slechts weinigen zullen dan zo`n raar korte termijn rekenrente model als dat van DNB verzinnen. Dat doen alleen mensen die als toezichthouder superveilig willen zitten, omdat als ze iets meer risico nemen en het tegenvalt zij de schuld krijgen. Maar dat is niet de oplossing: de oplossing is een meer realistische rekenrente en dan tegen DNB zeggen: als het tegenvalt krijgen jullie niet op je donder, maar de pensioenfondsen.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 februari 2015 02:21
    Chapeau, don! Als ik 10 ABtjes kon geven zou ik dat doen. Over deze materie lig ik al 5 jaar in de clinch met Fincentre, in draadjes als:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1200167/359/Dr...
    en:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1301627/25/Bur...

    Met dezelfde ervaringen als jij nu hebt. Soms zegt hij ware dingen, hij gaf soms uitleggen waar ik van leerde, maar (te)veel zegt hij niet.

    Vincent is een rentemarktkenner die je precies kan zeggen wat je nu (bij de huidige markt) moet inleggen om over tig jaar een bedrag XX met zekerheid te ontvangen. Nou ja, wat zekerheid ook betekent. Oorlogen, andere rampen of een opheffing van de Euro, hoe weinig waarschijnlijk ook, laat hij buiten beschouwing.

    Maar los daarvan, aan dat soort 'rentemarktzekerheden' hebben pfn niks. Zij moeten (en kunnen) meer rendement halen, zoals je terecht stelt. Met alle onzekerheden qua deelnemersbestand, premieonderhandelingen en fiscale vrijstellingen, sterftekansen en economische groei. En zij doen dat redelijk.
    Met hindsight kan je misschien hier en daar kritiek leveren (bijv. op het punt van renteafdekking), maar achteraf beleggen is het meest onethische wat er is.

    Ik vind dit een heel goede discussie, en zet die graag voort. Maar we reageren hier op een al gauw gedateerde column. Ik stel dus voor e.e.a. voort te zetten in een van de bovengenoemde draden.

    MVG,
    Han
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 februari 2015 02:48
    Nog even over dat zg. 'afdekken' van risico's. Dat moeten pfn niet teveel doen. Zij moeten risico's uitsmeren, niet afdekken.

    Zie het ABP. Zij wonnen in 2014 zo'n 11 mld door rentehedge, maar verloren 11,8 mld door valutahedge. Zo geronnen zo gesponnen.

    Sterker nog: ik vermoed een zware correlatie tussen beide. Zonder die twee hedges waren ze evengoed af geweest, zonder kosten, denk ik.

    OEPS, achteraf beleggen is het meest onethische wat er is, schreef ik.
    Ja, als je één kant belicht. Pfn gaan per definitie over alle kanten, en moeten niet eenzijdig dingen gaan afdekken, hun horizon is 50-70 jaar.
    Dan moet je geloven in je beleggingen en niet gaan afdekken. De kosten daarvoor zijn betaalde premies aan commerciële partijen die de echte onzekerheden van pfn niet overnemen.
  15. [verwijderd] 3 februari 2015 19:34
    quote:

    don55555 schreef op 2 februari 2015 11:30:

    1.Jawel, want de rekenrente is niets anders dan het verwachte rendement.

    2. En dan mag je historisch een rendement verwachten van ongeveer 3-4% op obligaties en 6-7% op aandelen.

    Ik begrijp dat je van de oude 'rekenrentestempel' bent. Er is intussen heel wat veranderd sinds actuarissen niets anders konden dan een of andere rekenrente verzinnen en aan het rekenen slaan.

    1. Is complete onzin. En wat betreft 2. Mag jij natuurlijk alles verwachten wat je wilt, maar gelukkig is de dekking van een toekomstige verplichting niet afhankelijk van jouw, of iemand anders zijn, verwachting.

    FinCentre
  16. gerrit 69 3 februari 2015 19:43


    Pensioensituatie: Knettergek schrijft Wessel Aslander in zijn column van vandaag.

    www.wallstreetweb.nl/nieuwsarchief/EF...

    Het gaat onvoorstelbaar GOED met onze pensioenfondsen schrijft Wessel Aslander in zijn voorgaande column van 2 februari

    www.wallstreetweb.nl/nieuwsarchief/EF...
  17. don55555 5 februari 2015 11:26
    FIncentre, leg jij dan maar uit wat de rekenrente wel is. En waarom dat niet een feitelijk verwacht rendement in het dekkingsgraadberekeningsmodel van DNB/de Overheid. En als je zegt : " gelukkig is de dekking van een toekomstige verplichting niet afhankelijk van jouw, of iemand anders zijn, verwachting.", leg dan ook maar uit waar die dan wel van afhankelijk is. Ben benieuwd, want je roept een hoop maar onderbouwt niets en legt niets uit.
  18. [verwijderd] 5 februari 2015 12:33
    quote:

    don55555 schreef op 5 februari 2015 11:26:

    FIncentre, leg jij dan maar uit wat de rekenrente wel is.

    En als je zegt : " gelukkig is de dekking van een toekomstige verplichting niet afhankelijk van jouw, of iemand anders zijn, verwachting.", leg dan ook maar uit waar die dan wel van afhankelijk is.
    Rekenrente is helemaal niets meer dan een archaische methode uit de tijd dat een ijsje nog een kwartje kostte. Rekenrente is niks. Rekenrente kun je gewoon lekker voor altijd vergeten. Als dat geen goed nieuws is.

    Voor de waarde van een verplichting is het (ik ben geneigd uiteraard te typen, maar schijnbaar is dat voor velen niet zo vanzelfsprekend) volstrekt onbelangrijk hoe jij (of iemand anders) denkt deze verplichting waar te gaan maken en dus ook hoe je denkt dat toekomstige rendementen van allerlei risicodragende beleggingen zal zijn.

    Je moet jezelf eigenlijk gewoon afvragen hoeveel geld je zelf zou willen ontvangen om deze verplichting over te nemen.

    Dan is het antwoord vrij eenvoudig en voor velen nog steeds zo wereldschokkend, dat ze weigeren om het te accepteren.

    Ik hoor graag wanneer ik je moet uitleggen hoe je een inschatting kan maken van de kans dat je daadwerkelijk je toegezegde pensioen ontvangt. Dat is ook een interessante vraag, maar iets heel anders.

    FinCentre

    FinCentre
49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links