Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Experts zien het ff niet zitten

Hoewel de meeste standaard sentimentindicatoren wat oververhit raken, blijken de experts een aparte categorie. Zij zien de beurs namelijk helemaal niet zitten. Slechts 32% van de experts denkt aan een stijging in februari, terwijl 45% van een daling uitgaat. Deze somberheid vind zijn oorsprong in een aantal redenen.

Een aantal experts denkt dat we snel uit de januariroes ontwaken. De voortgaande bezuinigen van de euro-overheden blijft een minpunt, Griekenland, Portugal en als laatste vreest men de bedrijfscijfers. Ik schrijf dit stuk op het moment dat de Unilever-, Unibail- en RDS-cijfers zijn geweest, dus daar lijken ze gelijk in te krijgen. De IEX-lezers blijven daarentegen juist erg positief.

Voorspelling februari  
optimistisch 33%
neutraal 24%
pessimistisch 43%

Maar voor de langere termijn is men juist wat positiever geworden. De economische groei vooruitzichten zijn verbeterd en dat is goed voor aandelen. De helft van de ondervraagde experts denkt dat de koersen met meer dan 6% omhoog gaan in het komende halfjaar.

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 50%
neutraal 34%
pessimistisch 16%

Goede keuzes in januari
Afgelopen maand waren de aandelenkeuzes heel mooi. En dat werd ook tijd ook. Per saldo gingen de toppers met bijna 8% omhoog en de floppers met slechts 2%. Jammer dat Air France-KLM was gekozen, een aandeel dat maarliefst 22% omhoog vloog. Verder daalden alle andere floppers netjes als verwacht. Opvallend overigens dat de IEX-lezers vrijwel dezelfde toppers hadden gekozen en dus eenzelfde rendement maakten, maar aan de flopperskant zaten ze flink mis. Hun floppers (Tomtom, Airfrance, PostNL, Unibail) gingen gemiddeld met 16% omhoog.

Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
ING +16 25,1% Heineken -7 -1,3%
Royal Dutch Shell +9 -3,8% KPN -7 -9,4%
Ahold +4 -2,6% Air France-KLM -5 22,1%
Arcelor Mittal +4 8,9% Unilever -5 -4,2%
Fugro +4 11,9%      
Gemiddeld   7,9% Gemiddeld   12,4%
AEX   1,9%      

ING van topper naar flopper
ING is het meest opvallende aandeel. Het transformeerde van van top-topper naar top-flopper. Afgelopen jaar stond het aandeel vrijwel continue in de toplijst. Daarna komen Air France en AkzoNobel, aandelen die het in de januari al goed hebben gedaan. Unilever is gekozen omdat sommige experts van een winstwaarschuwing uitgaan. Nou de kwam er niet, maar de cijfers waren teleurstellend.

Des te opvallender is het dat Royal Dutch, dat in 2011 en in januari koersmatig hetzelfde patroon als Unilever volgde, juist als topaandeel uit de bus kwam. Maar liefst twaalf experts denken dat olies het beste aandeel zal worden. Daarna volgen Ahold en PostNL, DSM, Fugro en TomTom. Bij PostNL verwacht menigeen dat de grootste ellende achter de rug is.

Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
Royal Dutch Shell +11 -3,8% ING -10 25,1%
Ahold +4 -2,6% Air France-KLM -6 22,1%
Fugro +3 9,4% Akzo Nobel -5 6,5%
PostNL +3 24,8% Unilever -4 4,2%
DSM +3 9,4%      
Tomtom +3 13,0%      
Gemiddeld   8,4% Gemiddeld   12,4%
AEX   1,2%      

Als u de performance bij de keuze voor februari ziet, schrik niet. Dit is geen voorspelling, maar het januarirendement. Het leek me leuk om te kijken of er een patroon inzat. Duidelijk is wel dat een tweetal van de januari superaandelen, zoals ING en Air France bij de floppers staan.
Deze maand deden er 76 experts aan de enquête mee.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.