Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Feest in Noord-Europa

Bij ING zijn ze flink aan het rekenen geslagen. Het resultaat mag er zijn. De bankanalisten kwamen tot de slotsom dat Griekse obligaties de belegger een flink voordeel kunnen bieden. Zelfs als een herstructurering van de staatsschuld met 30% zou plaatsvinden.

Mooi, deze conclusie trok ik al in mijn column van bijna een half jaar geleden. Ik vergeleek destijds een belegging in Griekse en Nederlandse staatsleningen. De conclusie was dat zelfs bij een afwaardering van Griekse schuld met 53%, een langlopende knoflooklening beter zou renderen dan onze eigen tulpenobligaties.

Griekse obligaties
Sindsdien hebben de Griekse obligaties dik 7% gerendeerd, terwijl de Nederlandse tegen een koersverlies van ruim 10% aanliepen. Het rapport van ING komt een beetje laat. De kansen op (relatief) fraaie rendementen zijn niet meer zo evident als een half jaar terug. Desalniettemin ben ik het nog steeds met de ING-conclusie eens dat Griekse obligaties zelfs bij een herstructurering interessant zijn.

Over die mogelijke herstructurering is veel te doen. De EU worstelt met het probleem hoe om te gaan met lidstaten die in financiële problemen verkeren. Er wordt deze week gesproken over een permanent noodfonds dat steun biedt aan wankelende landen. Het ligt allemaal erg gevoelig en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker sprak voor zijn beurt door te melden dat er een akkoord was. Onze eigen minster van Financiën Jan Kees de Jager reageerde geïrriteerd, want van een overeenstemming was nog geen sprake.

Hulp niet populair
De gevoeligheid van de materie komt doordat hulp aan de zuidelijke lidstaten niet populair is. Doorgaans wordt het beeld opgeroepen dat deze landen, en dan vooral Griekenland, er een potje van maken. Ze bedonderen de mede-Europeanen en hebben een financiële janboel van hun begroting gemaakt.

Het stimuleerde journalist/econoom Mathijs Bouman een column te schrijven waarin het beeld werd gecreëerd van een feestend Zuid-Europa op kosten van de Noord-Europeanen. Zijn visie zal ongetwijfeld veel instemming krijgen. Ik begrijp echter zijn standpunt, en dat van velen anderen, niet.

De achterliggende gedachte van de column is dat wij de Grieken niet moeten belonen voor hun slechte gedrag en beter kunnen stoppen hen steun te verlenen. Dan gaat het land failliet en zal de schuld geherstructureerd worden. Jammer voor de obligatiehouder, maar het zal de Grieken leren!

Gevolg herstructurering
Het vreemde van deze oplossing is dat juist bij herstructurering de Grieken beloond worden voor hun wangedrag. Om in de sfeer van Bouman te blijven, zij vierden inderdaad jarenlang een feestje, maar hoeven bij herstructurering uiteindelijk de rekening niet te betalen. Als dat geen premie op slecht gedrag is...

Wat gebeurt er nu in de praktijk? Griekenland wordt, tot nu toe, eraan gehouden zijn volledige schuld terug te betalen. Tot de laatste cent. Er is in de huidige situatie dus juist geen sprake van een beloning voor slecht gedrag. Daarnaast krijgen de Grieken hulp in de vorm van additionele leningen van het noodfonds. De rente op deze obligaties ligt veel hoger dan de rente die de steungevende landen moeten betalen. Per saldo wordt dus (flink) verdiend aan de hulp.

Strenge begrotingseisen
Natuurlijk zijn er risico's als Griekenland later echt zijn schuld niet (helemaal) kan terugbetalen. Maar die situatie hebben de EU-landen zelf in de hand. Door zeer strenge begrotingseisen aan de lidstaat te stellen, en daar goede controle op uit te oefenen, worden de risico’s verkleind. Naast de extra rente-inkomsten hebben de Noord-Europese landen, in ieder geval Duitsland, mede door de door Griekenland veroorzaakte lage euro, nog een extra economische impuls.

Ik ben van mening dat Griekenland de gevolgen voor zijn slechte gedrag zelf moet dragen. Het onverkort handhaven aan de eis de volledige schuld terug te betalen, het verstrekken van additionele leningen tegen extra hoge rente en het opleggen van een langdurig strak bezuinigingspakket past precies in die gedacht. Het kwijtschelden van een deel van de schuld zou pas echt het belonen van slecht gedrag impliceren. Het feestje in de Zuid-Europese landen is voorbij, dat in Noord-Europa staat op het punt van beginnen. 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 februari 2011 11:27
    Mooie column van Tak. Maar ik vrees dat we het meer eens zijn, dan hij denkt. De achterliggende gedachte van mijn column in het FD van woensdag over de feestende Zuid-Europeanen, was niet dat we moeten stoppen geven van noodhulp, of dat de Grieken per se moeten defaulten. Het gaat er mij om dat de probleemlanden weigeren mee te werken aan echte herstructurering van de (Europese) economie, aan een harder stabiliteitspact, aan afspraken over concurrentiebeleid, automatische prijscompensatie, een schuldplafond. Ze pakken het hulpgeld aan, ze eisen een noodfonds, maar geven niet thuis bij het moderniseren van de EU. Als ik in de column schrijf: "Hulp in ruil voor herstructurering", gaat dat niet om herstructurering van de schuld, maar van de economie.
    Mathijs Bouman
  2. [verwijderd] 17 februari 2011 12:14
    Ik ben een van die mensen die vinden dat we onze bijdrage aan het steunfonds niet moeten verhogen. Het is mooi geweest. In het normale dagelijkse leven blijf ik ook niet omgaan met mensen die mij een keer belazerd hebben.

    De Grieken zijn niet solidair met ons geweest dus ik zie niet in waarom wij wel solidair moeten blijven. Ze gaan lekker vroeg met pensioen, terwijl mijn pensioen alleen maar verder naar de horizon verdwijnt.

    Laat de Grieken maar lekker defaulten en hun drachme re-introduceren, buiten de EU dus, is voor iedereen beter. Ik kan best met een paar procent minder economische groei leven als er maar een vorm van gerechtigheid is. Stop de wereldwijde "moral hazard"...
  3. [verwijderd] 17 februari 2011 12:46
    De reden dat jan met de pet niets meer over Europa wil horen is natuurlijk dat politici hun kiezers keer op keer hebben voorgelogen. Altijd mooie voornemens en beloftes die uiteindelijk weer achterhaald worden door feiten.

    Tak zegt dat Europa zeer strenge begrotingseisen aan de lidstaat moet stellen en daar goede controle op uit moet oefenen.

    Europa heeft keer op keer bewezen afspraken later altijd weer te versoepelen en geen controle uit te kunnen oefenen. ALS ze het dit keer wel zouden kunnen dan kan Griekenland de steun niet terugbetalen en default als nog (Griekse volk kiest gewoon een andere regering, zie ook probleem in Ierland).

    Tak kan dus wel, net als Jan Kees de Jager, mooie verhalen vertellen dat wij hier aan gaan verdienen, maar statistisch gezien gaat ons dit uiteindelijk geld kosten. Veel mensen in Nederland hebben hier genoeg van want er wordt al veel bezuinigd en dat zal alleen maar meer worden, zeker als we maar geld in europese reddingsfondsen blijven proppen.
  4. [verwijderd] 17 februari 2011 13:22
    Marcel, Prachtige column weer!
    Griekse obligaties afwaarderen levert inderdaad niemand iets op.Het enige gevolg is een nieuwe crisis in de bankensector en alle anderen die hun geld in Griekenland hebben geinvesteerd. (overigens vind ik het terecht dat ze daarvoor afgestraft moeten worden, want ze hebben zelf besloten erin te beleggen!)
    Beter worden de Grieken gewoon hard aangepakt, maar oja de Eu is bij oprichting vergeten in de regeltjes te zetten dat mensen die zich niet aan de afspraken houden ook gestraft moeten worden. De door jou geopperde oplossing gaat het dan toch ook niet worden? Voorlopig blijft Griekenland voor iedereen die zin heeft in een feestje een bijzonder aantrekkelijk land!
  5. [verwijderd] 17 februari 2011 13:41
    @Mathijs Bouman: Dank voor je reactie. Ik dacht uit enkele passages in je column op te maken dat je op voorhand tegen hulp aan Griekenland was. Dat heb ik dus niet goed geinterpreteerd!
    @Rosser: Het gaat er in mijn column om dat ik vind dat we de Grieken juist niet moeten belonen door toe te staan dat ze een deel van de schuld niet terugbetalen. Dat is als eten in een restaurant en weglopen zonder de rekening te betalen.
    @Double H; Dank. Ik denk dat "mijn" oplossing beter werkt dan Griekenland failliet te laten gaan.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  6. [verwijderd] 17 februari 2011 14:01
    @Marcel: Het is inderdaad wel een betere oplossing, maar ook geen echte oplossing. Voorlopig is er nog niemand die een echte oplossing (die ook realistisch en uitvoerbaar is) heeft bedacht. Ben benieuwd naar het vervolg.
    Het is net een spannend boek waar elke maand weer een hoofdstukje aan toegevoegd wordt!
  7. [verwijderd] 17 februari 2011 14:33
    @Marcel: Ik begrijp dat jij vindt dat we de Grieken niet uit het restaurant weg moeten laten lopen.

    Ik denk dat ze dat uiteindelijk toch voor elkaar krijgen, misschien zonder het toetje en het voorgerecht te betalen. In jouw restaurant geef je nog meer eten en laat je ze afwassen totdat ze er genoeg van hebben en dan lopen ze er alsnog uit. En de politie komt echt niet.

    Laat ze dus maar meteen weglopen en laat ze daarna nooit meer ons restaurant in. Goed voorbeeld voor alle andere klaplopers.
  8. [verwijderd] 17 februari 2011 15:12
    IK ben misschien heel dom, maar ik heb nog nooit een scenario gezien waar de Griekse staatsschuld wordt afbetaald.

    Die "keiharde herstructurering" leidt er toe dat de het tekort niet meer 10-12% per jaar is, maar vooralsnog 6-7% en wellicht in de toekomst nog maar 3%.Maar kleiner worden doet hij niet. Hij groeit vrolijk door.

    Iedere afbetaling wordt gedaan door nieuw geld te lenen. Zelfs na de herstructurering blijft het een Ponzi-verhaal.

    Als Griekenland default zouden banken zoals ING failliet gaan. De les die ING hier blijkbaar uit trekt is: laten we iedereen aanraden er nog meer van te kopen. Ja ja, moral hazard werkt goed.

    Ik kan er nog steeds om lachen, maar het kost iedere dag meer moeite.
  9. [verwijderd] 17 februari 2011 15:26
    Oh...en een oplossing?

    Zoals altijd is er niemand verantwoordelijk voor de situatie die nu is ontstaan. In Griekenland niet, in Ierland niet en zometeen in Portugal en Spanje ook niet. Bij de Europese Commissie niet, de ECB niet, het Europees Parlement niet, de Europese Rekenkamer niet, het IMF niet, de Wereldbank niet. En als Nederland er zometeen een paar miljard bij inschiet is dat zeker niet de schuld van Bos, de Jager, Wellink, het parlement of de ministerraad,

    Alsof het een komeetinslag is.

    Helemaal niemand is voor iets verantwoordelijk, niemand heeft ergens schuld aan, niemand doet onderzoek naar niemand, en uiteindelijk wordt niemand gestraft.

    Dus waarom zou je dit oplossen? Het gebeurt daarna meteen toch weer. Want blijkbaar heeft iedereen verantwoordelijk, goed en verstandig gehandeld. En is dit de manier waarop dit moet.

    Zo...dat voelt al een stuk beter.

  10. [verwijderd] 17 februari 2011 15:44
    Helemaal met Mathijs Bouman eens.

    En daarbij: Niet heeft Griekse obligaties gedwongen gekocht. Als je belegt loop je risico je geld kwijt te raken. Zo ook deze obligatiehouders. En als het dan mis gaat, om wat voor reden dan ook, dan heb je PECH GEHAD!!! Net zoveel pech als ik destijds met geschreven puts KPNQwest.

    Jammer, maar het is zo! Learn to deal with it!!!
  11. Julian247 17 februari 2011 15:51
    De kop van het artikel van BOuman dekte de lading niet. Vaak wordt een semi-populaire kop bedacht door een eindredacteur om lezers te lokken maar in dit geval worden lezers op het verkeerde been gezet. Buiten dat vind ik het niet professioneel van Bouman cs om zo'n populistisch Wildersachtige Headline te accepteren
  12. [verwijderd] 17 februari 2011 16:12
    quote:

    de breker schreef op 17 februari 2011 15:51:

    De kop van het artikel van BOuman dekte de lading niet. Vaak wordt een semi-populaire kop bedacht door een eindredacteur om lezers te lokken maar in dit geval worden lezers op het verkeerde been gezet. Buiten dat vind ik het niet professioneel van Bouman cs om zo'n populistisch Wildersachtige Headline te accepteren
    Waarom dekt de kop het artikel niet? Omdat Zuid-Europa geen loopje met ons neemt? Wat is er semi-populair of zelfs populistisch aan? Het is een column, niet de opening van de voorpagina...
  13. [verwijderd] 17 februari 2011 16:17
    Oja, ben het ook met BLue Monday en DoubleH - aka MR Short eens.

    Bekijk het eens zo: Zou jij, op persoonlijke titel, geld uitlenen aan iemand die je niet kent en zich eerder niet aan de afspraken heeft gehouden, nóg een keer geld uitlenen? Ik denk dat 95% van de bevolking dit met een dikke vette "nee" beantwoord...

    De moral hazard wordt steeds verder gevoedt.
  14. forum rang 5 theo1 17 februari 2011 19:33
    Dat is wel een heel erg optimistisch verhaal, heer Tak. Om het maar eens bot te zeggen: ik geloof er helemaal niks van.

    Het grootste manco is dat er helemaal niet over het echte probleem wordt gepraat, namelijk dat deze landen (Griekenland, Ierland, Portugal en in mindere mate Spanje en Italië) op eigen kracht gewoon niet concurrerend genoeg zijn. De schuld afbetalen zal van zijn leven niet lukken, herstructureren alleen zal hooguit een aantal jaren verlichting geven, maar vervolgens worden er gewoon weer nieuwe schulden opgebouwd en uiteindelijk komt het probleem gewoon weer terug. De zwakke landen zullen hun arbeidsmarkt moeten hervormen en hun onderwijs verbeteren, maar dat levert pas op lange termijn echt iets op. Ze kunnen voorlopig gewoon niet zonder de mogelijkheid de munt te devalueren en zo hun concurrentiepositie te verbeteren.

    Verder nog de volgende opmerkingen:
    - strenge begrotingsregels zijn onzin. Zelfs zwakke begrotingsregels werden gesaboteerd zodra Duitsland en Frankrijk in de problemen kwamen. De strenge regels zijn streng zolang ze niet nodig zijn, als je ze echt nodig hebt worden ze direct om zeep geholpen.
    - een wettelijk schuldplafond stelt niks voor. De wet kan veranderd worden, de grondwet ook. Dat zal gebeuren als puntje bij paaltje komt. En wat als een land in de buurt komt van het plafond? Gaan ze dan stoppen met de salarissen te betalen om maar wel de obligatiehouders te kunnen betalen? Dat wordt nooit gepikt door de bevolking (en terecht).
    - Europese regels stellen niks voor. Als het water aan de lippen staat, worden die genegeerd of veranderd. Europa heeft geen tanks, het meest dwingende dat Europa kan doen is weigeren Griekse politici te benoemen op mooie snoepbaantjes. Als het alternatief is te worden gelyncht op de markt van Athene, is de keuze niet zo moeilijk. Dan maar geen Brussels snoepbaantje.
    - Je kunt het begrotingstekort terugbrengen, maar zolang het groter is dan 0 blijft de schuld gewoon groeien. En dan moet je genoeg groei realiseren om de rente te betalen. Als Griekenland hieruit komt, hebben ze een schuld van Japanse omvang, maar nog steeds een economie van Griekse omvang. Ik zie niet hoe Griekenland jarenlang een groei van meer dan 3% zal realiseren, en dat is gewoon nodig om een schuld van tussen 150% en 200% terug te dringen. Heel Zuid Europa vergrijst ook nog eens snel, ook daar lopen pensioenkosten en zorgkosten uit de hand. De Griekse regering zal het niet kunnen maken dat bejaarden van de honger omkomen omdat de AOW er niet meer afkan. Dan ligt het Tahrirplein ineens in Athene.
    - de euro maakt Griekenland te duur. Toen de drachme er nog was, was Griekenland een goedkoop vakantieland. Nu al lang niet meer. Turkije heeft ook mooie stranden, gegarandeerd mooi weer, all-in resorts en Romijnse ruïnes, maar dan een stuk goedkoper. Griekenland kan daar domweg niet tegen concurreren.
    - regeringen zijn niet verantwoording schuldig aan de obligatiemarkt, of aan de EU, maar aan het volk. Als het volk het niet meer trekt, houdt het op. Er is in Griekenland nu al een "betaal niet" beweging die door tolpoorten heenscheurt. Er is al een burgemeester die een tolpoort bulldozerde. Er zal een partij komen die er een punt van maakt niet meer te betalen en als de nood hoog genoeg is, zal die dusdanig winnen dat er niet meer betaald wordt.
    - Zorba met de pet, Patrick met de pet en Antonio met de pet zijn echt geen miljonairs. Sterker nog, die mensen werken hard voor een hongerloontje, zeker naar Nederlandse begrippen. Als dan ook nog hun loon wordt verlaagd, alle belastingen omhoog gaan en hun huis onder water staat, dan keert de wal het schip. Ik snap echt niet waar men het idee vandaan haalt dat deze mensen tot in lengte van jaren gaan lopen bloeden voor anonieme obligatiehouders.

    De probleemlanden kunnen m.i. maar één ding doen: uit de euro, de obligatiehouders met de rug tegen de muur zetten en de keuze geven tussen drachmes en niks, stevig devalueren en dus de facto gelijk afstempelen en een reddingspakket van het IMF zodat ze voorlopig van de markt zijn. Dan kunnen ze beginnen met de economie te hervormen.

    Als de schulden worden omgezet van euro naar drachme zal blijken dat de ECB veruit de grootste obligatiehouder is en dus ook zwaar de boot ingaat. Als dat echec bekend wordt, zal de euro in heel Europa niet meer erg populair zijn.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links