Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Financials op scherp!

Financials op scherp!

 

Excuses, ik ben voorbeurs te kort door de bocht gegaan over het ECB-rentebesluit strakjes om 13:45 uur en vooral de persconferentie van president Mario Draghi. Nee, de rente blijft 0,0% en de bank blijft voor 80 miljard euro aan staatsoblgaties opkopen tot in ieder geval maart 2017.

Daar zit 'm de bottleneck. De bank heeft zichzelf opgelegd dat ze geen papier mag kopen dat -0,4% of lager rendeert. Niet zo'n heel handig overzicht, maar dat de spoeling dun is, ziet u. De ECB kan onder meer amper nog korte leningen kopen en dat verstoort de boel.

 

 

Valt mijn oog op een uitstekende Bloomberg vooruitblik op het besluit straks. In goed Nederlands: de ECB gaat de regels versoepelen, is de algehele verwachting.

Seventy-three percent of economists surveyed by Bloomberg said the central bank will change its QE rules, and of those, about three-quarters predicted a shift in issuer or issue limits by the end of the year. A majority of them see the ECB extending its QE beyond March. 

Kortom, er kan echt wel wat gebeuren met de banken en verzekeraars om 13:45 of na 14:30 uur. Het hangt er vanaf of de ECB dit direct communiceert, of dat Draghi dit uit de doeken doet in de persconferentie. Zeker as ik naar de grafieken kijk, kán er wel iets gebeuren.

Allereerst kijk ik naar de Eurostoxx Insurance Index, want die hebben het meest baat bij hogere rentes. Banken hebben het voordeel dat de rentemarge - verschillen tussen rentes op lenen en sparen zeg maar - op peil is gebleven en soms zelfs is verbeterd (ene ING bijvoorbeeld).

Verhip, kijk die banken en verzekeraars eens

Hé, zijn financials al vooruitgelopen op minder strikte ECB aankoopregels en dus betere business voor hen? Kijk eens wat een mooi kort opgaande trendje. Nu mag ik geen lijnen meer in grafieken tekenen van mijn moeder, maar zit de index tegen een weerstand aan?

 

 

Dat geldt ook voor de Eurostoxx Banking Index. Ook hier opgaande trend en technische weerstand in zicht. Kortom, als de ECB aankondigt soepeler te worden, kán er een uitbraak volgen. Zo niet, dan leveren financials wellicht hun outperformance van de laatste tijd weer in.

 

 

Misschien een leuk handelsidee, al is het maar in beursspel De Slimste Belegger. Pak daavoor de Italianen en de Duitsers maar, zou ik zeggen, want die bewegen doorgaans het hardst. Uiteraard bloggen we op IEX live het rentebesluit en houden we ook nauwgezet de rentereacties in de gaten.

Want daar kan ook weliets gebeuren in het geval dát. Hier ziet u de Duitse tienjaars. Shäken, not stirred, zou James Bund zeggen.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Economische Vluchteling 20 oktober 2016 12:07
    "Nu mag ik geen lijnen meer in grafieken tekenen van mijn moeder" Haha
    Erg verstandig, verbaast mij nog telkens hoeveel mensen er zijn die geloven in de voorspellende waarde van lijntjes getrokken over bewegingen uit het verleden.

    Anyway, lijkt er op dat de bodem voorlopig wel echt is gezet na Brexit. Er moet wel iets heel geks gebeuren willen we weer zo ver dalen, en EU financials zijn erg goedkoop. US heeft komend jaar ergens wel een flinke correctie tegoed, het is alleen even wachten op een goede reden. Daar dalen wij zeker in mee, wat mijns inziens mooi kansen op gaat leveren hier.

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.