Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Waar komt de bodem?

TA: Waar komt de bodem?

Afgelopen vrijdag werd opnieuw de steile opgaande kortetermijnbodemlijn neerwaarts gebroken. Deze stijgende steunlijn werd woensdag ook al voor één dag neerwaarts gebroken, maar de beweging van donderdag hief deze doorbraak direct weer op.

Met deze nieuwe neerwaartse doorbraak is de waarde van deze oplopende steunlijn nu ten einde en lijkt er in het zeerkortetermijnbeeld sprake te zijn van een langere consolidatiefase. Een verdere en diepere terugtest blijft dan ook een reële mogelijkheid in de komende dagen.

Toch heeft deze beweging geen invloed op mijn visie voor de komende tijd. Daarbij ga ik er nog steeds vanuit dat de zware weerstand in de zone 456,50 tot 458 uiteindelijk opwaarts wordt gebroken, wat het startsein zal zijn voor de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend.

Steunpunten?

Het eerste steunpunt in het zeerkortetermijnbeeld ligt nu bij de bodem van afgelopen woensdag van 446,35. Daaronder ligt nog een puntje bij 444. De belangrijkste steunzone blijft 437 tot 441. In deze zone liggen een aantal niveaus die bij de mini-correctie enkele weken geleden ook werden getest:

  • bij 437,20 ligt het 200-daags gemiddelde
  • bij 438 ligt de bodem van enkele weken geleden (destijds een test van het 200-daags gemiddelde)
  • bij 441 ligt het 50-daags gemiddelde

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Extra aanloop

Of de AEX zo ver zal zakken in de komende dagen of week is nog maar de vraag. De opwaartse druk op de zware weerstandszone bij 456,50 tot 458 is intact en ook steeds meer andere indices wisten in de afgelopen tijd een volgende opwaartse fase in de stijgende trend te starten.

Deze consolidatie (terugtest) zal naar mijn mening een aanloopje worden voor de opwaartse vervolguitbraak. Ook past deze beweging nog steeds in het in vorming zijnde bodempatroon. Het gaat daarbij om een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat al sinds april dit jaar in ontwikkeling is.

De recente mini-correctie naar de 438 zou daarbij de vorming van de tweede schouder hebben ingezet. Het zou bij de vorming van dit patroon zelfs geen enkele probleem zijn als de AEX nog terugvalt naar de 426 (dieptepunt eerste schouder), maar van een dergelijke terugval ga ik niet uit in de komende tijd.

Let op 458

Zodra de 458 opwaarts wordt gebroken, wordt dit bodempatroon geactiveerd en ontstaat een te berekenen koersdoel dat gelijk ligt aan de jaartop van vorig jaar: de 510. Voor het einde van dit beleggingsjaar acht ik de kans nog steeds aanwezig dat de AEX de zone van 495 tot 510 kan gaan testen.

Maar voor de komende tijd blijft in het middellangetermijnbeeld de 475 (top november vorig jaar) het eerste belangrijke doel. Zodra de 458 opwaarts wordt gebroken, kan dit niveau wel eens snel op de borden komen. Er is namelijk geen noemenswaardige weerstand tussen de 458 en 475 te vinden.

Het grote bodempatroon is dus nog steeds in vorming en de kans op de afronding van dit patroon is binnenkort dus groot. Daarvoor moet wel de meermaals geteste neklijnzone 456,50 tot 458 worden gebroken.

Lagere top

Als we er vanuit gaan dat de herstelbeweging van eind vorige week zorgde voor een lagere top in het zeerkortetermijnbeeld dan is vanaf de 456,50 een dalende toppenlijn te trekken over de afgelopen week. Deze toppenlijn ligt nu bij 449,90.

Zodra zowel deze dalende toppenlijn als de top van eind vorige week bij 451,75 wordent gebroken, lijkt dit aanloopje ten einde en kan de druk op de zone 456,50 tot 458 weer worden opgevoerd. Tot die tijd moeten we bezien tot hoever de AEX kan terugvallen in deze consolidatiefase.

Zodra deze niveaus opwaarts worden gebroken, kan ook een nieuwe stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld worden getrokken die start bij het dieptepunt van het hoofd van het grote bodempatroon. Dit niveau werd in juni op de borden gezet tijdens een zwaardere correctie bij 409.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

306 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2016 09:30
    quote:

    shorter6 schreef op 22 augustus 2016 09:24:

    ja, die ziet zijn investering verdampen natuurlijk.... wat een geklooi steeds. iedere daling wordt meteen afgevangen doordat zo'n f*ck centrale bank weer van zich laat horen.

    ach, als dit upje alles is....
    Geen touw aanvast te knopen.....omhoog waarom...?
    Sta nog op kleine winst....maar wel ff zakken om 15 uur graag
306 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.