Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Randstad & Randstad

Randstad & Randstad

Ah, een daily downswing dus, nou,dat mag je wel zeggen :-)

To zo ver de grappenmakerij, want het is allesbehalve grappig; Randstad dus. Ja, als een fonds slechte, tegenvallende KW-cijfers meldt op een dag waarop de beurzen al niet lekker liggen, wil er nog wel eens een forse hefboom op de koers zitten. (Even terzijde: en vice versa.)

Zijn het wellicht quotes in een conference call ofzo die ik heb gemist? Randstad begon nog aardig aan de beursdag, maar intussen dikke minnen. Terwijl het fonds dit jaar al bijna eenderde van haar koers verloor. De analisten vinden de KW2-cijfers ook OK. Kortom, watskeburt?

 

 

Rollercoaster 

Het is gissen waarom de aandeeltjes in de beurs-shredder gaan. Afvlakkende groei, wellicht die stilstand in de VS, maar zo lang niemand een reden voor koop of verkoop hoeft op te geven op de beurs, komen we hier niet uit. Maakt ook niet uit. Bij Randstad spelen altijd andere krachten.

Kijk maar mee naar deze lange termijngrafiek van de afgelopen twintig jaar. Die neem ik niet voor niets, want alles zit er in: de beurshausse eind jaren negentig, dotcomdebacle daarna, vervolgens de rally, de grote crisis en krach van 2008 en 2009 en de grote bullmarket daarna.

 

 

Ik turf ook nog vanaf de bodembel in maart 2009. De AEX was al een wilde rit naar boven, terwijl deze lijn hier nagenoeg vlak is. Kunt u nagaan wat voor rollercoaster Randstad is. Het is permanent peentjes zweten om zo'n prachtige outperformance te halen - zie vandaag!

 

 

Timen en anticiperen

U ziet dat Randstad als het ware met een hefboom op de AEX handelt. Dat klopt ook. Optisch lijkt het wel 2, maar om precies te zijn handelt het aandeel met een bèta 1,3 (Reuters). Dat wil zeggen dat als de AEX (de benchmark) 1% stijgt of daalt, Randstad 1,3% doet.

U vindt Randstad daarom ook steevast in het jaarlijkse lijstje grootste AEX-stijgers of dalers. Vorig jaar was het ook het beste Nederlandse hoofdfonds en dit jaar... inderdaad. Rode lantaarn. Wees eerlijk: zijn de cijfers dit jaar nou rechtevenredig aan die van 2015? Neen!

Randstad holderboldert altijd op de economsich cycli vooruit en/of moet op haar eigen koerscapriolen anticiperen. Zeg het maar: is de koers nog gewoon aan het bijkomen van de al te uitbundige koerspret 2014-2015, of moeten we weer op een recessie gaan rekenen?

Misschien ligt de waarheid ergens in het midden. In ieder geval krijgt Randstad nu op haar kop, maar die KW2's van vandaag lijken mij eerder aanleiding dan reden, als u begrijpt wat ik hiermee bedoel. Als u daar niet tegen kan, hebt u denk ik niet veel bij dit aandeel te zoeken.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 26 juli 2016 13:28
    Toch opgepast: Nog maar enkele weken geleden koerste het aandeel rond de 33 Euro. Akkoord: Brexit hysterie, maar toch! Heb zojuist een zoveelste order ingelegd een flinke slok onder de huidige koers maar een even grote slok boven het Brexit-dieptepunt. Bij Randstad is er altijd een grote gokfactor of je ze op die koersen oppikt, dan weer veel te hoog inkocht.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.