Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Over Shell, olie & dollar

Over Shell, olie & dollar

CEO Ben van Beurden en de zijnen zie ik nog niet buikschuiven door het dáftige Haagsche heufdkanteur van Royal Dutch Shell. Weer een oliebedrijf dat... Er gebeurt namelijk ook vandaag weer waar het concern zelf en de analisten steeds op hintten. Het bedrijf behoort tot de sterksten in de sector en kan de lage olieprijzen lang uitzingen.

CononoPhillips (ook ooit deel van het legendarische Standard Oil) niet: dik kwartaalverlies, investeringen nog verder omlaag, nog meer kostenbesparingen én het dividend gaat van 0,74 naar 0,25 dollar per aandeel. Om een idee te geven: dat is hetzelfde als Royal Dutch Shell zou verlagen van 1,88 naar 0,65 dollar.

Ongelooflijk, Olies doet nu, als ik dit publiceer, +4,6% op KW4-cijfers die twee weken geleden al lang en breed bekend waren bij die KW4-update. Hier moet u het denk ik ook niet zoeken. U bent er intussen aan gewend dat het aandeel dagelijks beweegt alsof het een pasgeboren biotech is: op en heen en weer en nog een keer.

Olieprijzen en dollar zijn denk ik eventjes veel belangrijker en wat er daar allemaal wel niet aan de hand is deze dagen: het is echt niet bij te houden. Geklokt om 16:05 uur. Dat zet ik bij, want als u dit leest, kan het weer heel anders zijn. Van linksboven met de klok mee: Royal Dutch Shell, olie (WTI), EUR/USD en de AEX.

 

 

Verzin er een mooie reden bij over het waarom. Wellicht hebt hier een handige tool :-) Echt heel leuk, die kunt u zelf bewerken.

 

 

En dan nu serieus: die wildwest bewegingen in met name de olieprijzen kán er op duiden dat ze aan het bodemen zijn. Eens te meer, de grootste koerszwiepers worden altijd om en nabij vooral bodems en ook toppen neergezet. Dat weten we altijd pas achteraf zeker, maar het kán er ook nu op wijzen.

Wat zeker ook een rol speelt in dollar-item pur sang olie is die dollardaling zélf, ook daardoor gaat de prijs omhoog. Het is allemaal pril en prematuur. Wie echter wil dobbelen of handelen op een draai van de markt, moet er echter vroeg bij zijn. Bij bevestiging zijn namelijk de grote koerswinsten weg.

Dit is op kort termijn niet zo relevant voor Royal Dutch Shell, want daar zit u voor de lange termijn voor het dividend in, toch? Zeker, maar het aandeel is nu ook populair onder hefboombeleggers. Long of short weet ik niet, maar ik weet wel dat hoe korter uw stops zijn, des te minder u bij uw schermen weg kan.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2016 16:52
    Je moet iets de schuld geven wat een beweging veroorzaakt.
    en achteraf is dat makkelijker als vooraf.
    een hoge goudprijs is de reden. die heeft een 3maands high gehaald vandaag. gewoon boven 1140 dat is voor mij een signaal.
    kortom gewoon de waan van de dag. ;-) maak er een hele mooie dag van. en succes.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.