Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eerste speldenprik

Aanloop naar doorbraak sterke AEX-weerstand.

Met een intradaytop bij 474,85 werd de eerste speldenprik boven de zware weerstandszone van 472,50 tot 473 uitgedeeld. Toch sloot de AEX weer onder deze zone. Het is belangrijk dat de koers hierboven sluit om de volgende opwaartse beweging in de stijgende trend te starten.

Zolang een dergelijke slotkoers uitblijft, blijft een volgend aanloopje mogelijk. Wel wordt de handelsruimte steeds smaller en de opwaartse druk verder opgevoerd. Sinds de dieptepunten bij 405 in september is een stijgende bodemlijn te zien die nog steeds erg steil is.

In november waren er twee terugvallen die zorgden voor de raakpunten van deze oplopende steunlijn:

  • de eerste terugval was een correctie van 5% waarbij een bodem bij 448,30 op de borden werd gezet
  • de tweede terugval stokte bij 455,30

Let op de stijgende bodemlijn

Inmiddels ligt deze opgaande bodemlijn alweer bij 459,70. Een krachtig signaal was de perfecte terugtest tijdens de eerste terugval in november waarbij de zone 447 tot 448 werd getest. Hier ligt:

  • de neklijn van een groot afgerond omgekeerd hoofd-schouderpatroon
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de septemberbodems.

Zolang de AEX in de komende tijd boven de stijgende bodemlijn van nu 459,70 weet te blijven, is een opwaarts vervolg boven de 472,50 tot 473 het meest realistische scenario op zeer korte termijn.

Kleine kans op consolidatie

Een neerwaartse doorbraak zorgt voor meer ruimte naar 455,30. Daaronder ontstaat zelfs een brede zijwaartse handelsfase voor de komende tijd. In dat scenario zou een ongeveer 25 punten brede zijwaartse consolidatiefase voor de rest van dit jaar en begin volgend jaar ontstaan tussen grofweg 448 en 473.

Dat is echter niet mijn uitgangspunt. Ik blijf van mening dat een volgende opwaartse beweging begin december kan worden gestart.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Naar 498 in december

Mijn voorkeursscenario is een beweging in de komende maand naar de zone 490 tot 495. Hier ligt onder andere het te berekenen koersdoel vanuit het omgekeerde hoofdschouderpatroon. Verder is een stijgende driehoek te zien die in de maand november is gevormd (stijgende bodems en gelijke toppen).

Vanuit dit patroon is een koersdoel te berekenen voor december van 498. Pas in de eerste maanden van 2016 verwacht ik een test en doorbraak van de 510-weerstand.

In het kortetermijnbeeld blijft de zone 472,50 tot 473 als eerste weerstandszone boven de markt hangen. Hierboven moet de AEX sluiten om de volgende beweging richting de 490 tot 495 te starten. Daaronder liggen nog weerstanden bij 481 en de top van vrijdag bij 474,85.

Grote kracht omhoog

Ook is deze consolidatie nog steeds te zien als beweging rond het 200-daags gemiddelde dat vandaag bij 473,70 ligt. Steunpunten liggen in de zone 465 tot 466. Hier ligt onder andere het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige zware augustus-correctie.

De doorbraak in de afgelopen maand hierboven betekent overigens dat het beginpunt bij 504 weer kan worden opgezocht in de komende tijd. Maar of dat dit jaar nog gebeurt, is natuurlijk de vraag. Voor mij is dit vanuit een technisch perspectief echter minder belangrijk.

Dit blijft ook een richtpunt voor de komende tijd, maar minder relevant is of dit in december of januari wordt bereikt. Onder de zone 465 tot 466 ligt verder nog de genoemde stijgende bodemlijn bij 459,70.

De opwaartse kracht blijft groot in de verschillende aandelenindices en ik verwacht op korte termijn de definitieve en structurele doorbraak van de zone 472,50 tot 473.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 november 2015 09:35
    Goedemorgen,

    Formule 1 en nog een paar, presteren het, maand en week in en week uit ,24 uur per dag 7 dagen in de week, aanwezig te zijn in dit luldraadje, Ik heb mijn twijfels dat deze gasten een normaal leven hebben, je zou er maar mee getrouwd zijn.
    Daar gaat een hond nog kapot aan .
    Ze zijn werkelijk allemaal een gouden .... waard .
    Leuke dag nog .

  2. MG TF 30 november 2015 09:58
    quote:

    opa schreef op 30 november 2015 09:35:

    Goedemorgen,

    Formule 1 en nog een paar, presteren het, maand en week in en week uit ,24 uur per dag 7 dagen in de week, aanwezig te zijn in dit luldraadje, Ik heb mijn twijfels dat deze gasten een normaal leven hebben, je zou er maar mee getrouwd zijn.
    Daar gaat een hond nog kapot aan .
    Ze zijn werkelijk allemaal een gouden .... waard .
    Leuke dag nog .

    Volledig mee eens !
    En dan elke dag kunnen oefenen met de Nederlandse taal , maar het blijft vreselijk om te lezen. Het wordt zelfs elke dag slechter. Nee die lui kunnen niet getrouwd zijn.
277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links