Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Snel door 473

AEX-stijging voortgezet.

De zone 472,50 tot 473 blijft een zware weerstandszone in de AEX. Ook eind vorige week werd deze zone opnieuw getest, maar te zwaar bevonden. Deze zone is in de afgelopen weken al een keer of vijf getest. Ook het 200-daags gemiddelde lag hier. Dit gemiddelde is ondertussen opgelopen naar 473,50.

Ik verwacht overigens nog steeds dat deze zone op zeer korte termijn opwaarts wordt gebroken, waarna de volgende opwaartse beweging wordt ingezet richting mijn uiteindelijke doelzone voor de laatste weken van dit jaar bij 490 tot 495.

Begin vorige week werd geregeld aangehaald dat een bearish engulfing op de weekgrafiek werd geplaatst. Dit klopte, maar net zo belangrijk is het vervolg. De afgelopen week moest eigenlijk worden afgesloten met een beweging onder de bodems van dat patroon (449) om de geldigheid van dit patroon te bevestigen.

Net geen bullish engulfing

Zolang dat niet gebeurde, was de kans groot dat er sprake was een vals patroon. Deze bearish engulfing werd vorige week ook weer opgeheven met de vorming van een positieve tegenhanger. De AEX kwam net tekort om een bullish engulfing te vormen maar er kwam wel een enorme piercing line op de borden.

De terugval die in de afgelopen twee weken plaatsvond, was een perfecte technische terugtest uit het boekje. De koers viel terug tot de zone 447 tot 448. Hier ligt:

  • de neklijn van het grote sinds begin september gevormde omgekeerde hoofd-schouderpatroon
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberbodems

Snel herstel

De herstelbeweging die op deze terugval volgde vorige week was aanzienlijk krachtiger dan de voorafgaande zevende correctie van dit jaar van nipt 5%. Met deze terugval is een eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem gevormd vanaf de septemberbodems.

Of dit uiteindelijk de steilheid van de stijgende trend in het kortetermijnbeeld zal blijken te zijn, moeten we afwachten. Er is tot nu toe slechts één raakpunt na deze septemberbodem.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positieve gaps

Hoe ziet het beeld er nu uit op de daggrafiek? En waar liggen de belangrijke niveaus? Vanaf de recente bodem bij 448,35 werden twee opwaartse gaps gevormd:

  • de eerste en breedste van de twee gaps staat nog open tussen de 455,85 en 458,70
  • de tweede werd afgelopen vrijdag tot aan de 466,40 in zijn geheel gesloten

Dit zorgt ervoor dat de verwachte doorbraak van de 473 nog iets langer kan duren, maar ik verwacht dat de kans groot is dat deze doorbraak in de loop van deze week kan plaatsvinden.

Bodempatroon

Een belangrijke steun blijft bij 466 liggen. Dit is ongeveer de bodem van afgelopen vrijdag waar ook een hammer (bodempatroon) werd gevormd. Ook was dit de bovenkant van een eerdere consolidatiefase en ligt hier het laatste Fibonacci-retracementniveau van de voormalige zware augustuscorrectie.

Onder dit steunpunt ontstaat ruimte naar 461,10 tot de vorige gap tussen 455,85 en 458,70. Ik verwacht niet dat het zover zal komen. Weerstand blijft liggen bij de zone 472,50 tot 473. Daarboven (inclusief bevestiging boven het 200-daags gemiddelde) ontstaat direct ruimte naar de 481, de laatste horde tot aan mijn doelzone van 490 tot 495.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Stijging voortgezet

De DAX brak afgelopen donderdag al met een opwaartse gap door zowel zijn vorige toppen (11.055) evenals zijn 200-daags gemiddelde dat toen bij 11.070 lag. De koers noteert hier inmiddels al twee handelsdagen boven en de gap staat nog steeds open. Ook in de DAX is dit de tweede opwaartse gap.

Deze gap is de eerste steunzone tussen de 10.990 en 11.045. Een sluiting van deze gap zou iets meer neerwaartse druk op de DAX kunnen zetten, maar ik verwacht een voortzetting van de stijgende trend. De voormalige neerwaartse gap tussen de 11.153 en 11.273 is inmiddels al voor een klein deel gesloten.

De bovenkant van deze gap blijft het eerstvolgende weerstandsniveau. Voor de komende weken acht ik een vervolg naar de zone 11.700 tot 11.800 echter reëel om rond deze niveaus het jaar af te sluiten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

167 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2015 10:33
    quote:

    expert@info schreef op 23 november 2015 10:27:

    [...]

    eerst maar eens zien war we rond lunch tijd staan ;)
    Het wordt weer kunstmatig wat hoger gezet maar dat gaat niet onbeperkt goed ...
    Lol, alle stijgingen zijn kunstmatig, alle dalingen zijn realiteit :').

    Heb je de berichten over de Europese industrie gemist ofzo vanochtend?
  2. Ricktrader 23 november 2015 10:34
    quote:

    expert@info schreef op 23 november 2015 10:27:

    [...]

    eerst maar eens zien war we rond lunch tijd staan ;)
    Het wordt weer kunstmatig wat hoger gezet maar dat gaat niet onbeperkt goed ...
    Goedemorgen!

    Hoe zie je dat het kunstmatig hoger gezet wordt? Krijgen die candles bij jou een andere kleur :)

167 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links