Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Hola, daar gaat de vola

Hola, daar gaat de vola

Wat mij nog het meeste verbaasd aan de hele boom & bust van de Shanghai Composite is dat... de vorige keer nog maar acht jaar geleden is. En die was nog wel even een graadje erger. Daar heb ik geen grafiek voor nodig om me dat te herinneren, want ik was zef ook de pineut met een Chinafonds.

Hoe kan het dat de Chinezen er nu weer met open ogen in zijn getuind? Zijn zij het wél vergeten, of wordt een nieuwe generatie beleggers uitgeschud? Zeg het maar. Klik voor groot, ik rek de Shanghai Composite op. Verder gaat Reuters niet. Ik vind dit eerlijk gezegd een typische particulierenmarkt.

Jaren gebeurt er helemaal niks en staan de koersen per saldo stil. Iedereen vindt de beurs saai en kijkt er niet naar om. Dan ineens - sorrug dat je d'r bij bent - slaat de vlam in de pan, springt iedereen er op om met de staart tussen de benen, leeggeschud en een illusie armer weer weg te rennen.

 

 

Volatiliteit

Ik geloof dat de handel in Shanghai voor 70% in handen is van Yuan met de Pet. Institutionele beleggers, doorgaan een tikje minder hysterisch dan particulieren, zijn er amper actief. Officieel is het ook nog een opkomende markt en vandaar ook mijn opmerking van typische particulierenmarkt.

Zo'n vaart als op emerging en frontier markets zal het hier niet lopen, maar ook op de westerse beurzen is er volgens mij de trend dat de beurzen steeds volatieler en boom & busteriger worden. Noem het van mij part hysterischer. Denk maar aaan vorige maandag toen de AEX even -9,3% deed!

Snel uitleg. Een hele nieuwe generatie beleggers maakte abrupt kennis met een voor professionals heel belangrijk, maar voor veel beginnende doe-het-zelvers denk ik onbekend begrip: volatiliteit. Dat is de omloopsnelheid van de stukjes, ofwel de mate van er-in-er-uit-er-weer-in-er-weer-uit et cetera.

Daar zijn indexjes voor, de VIX indices. Die geven perfect het sentiment (slaperig, waakzaam, nerveus of paniekerig) op de beurs weer. Hoe hoger de stand, hoe groter dagelijkse koersuitslagen kunnen zijn. Hier hebt u een overzichtje op IEX van een aantal bekende, waaronder die van de AEX en S&P 500.

Van bellen tot klikken

Het valt mij ook vaak op dat waar professionals denken in termen van risico, particulieren - ik chargeer even heel erg om mijn punt te maken - alleen maar aan rendement denken. Wellicht dat dit verklaart waarom Chinezen op 60 keer de winst voor de Shanghai Composite gewoon doorkochten.

Vorige week zat ik na een webinar nog ene beetje na te kletsen met Jim Tehupuring. Ik belegde toen nog niet, maar hij vertelde mij hoe hij in 1998 zijn eerste aandelen kocht: Aegon op 110 gulden ofzo. Wat een omslachtig gedoe! Bellen, checken en na drie dagen waren de aandelen van hem.

Denk daar aan als u nu bij de bushalte, in de file (foei!) of onder de lunch op het appje van uw broker met alle real time koersen en nieuws even een ordertje doet en de stukjes meteen in uw portefeuille ziet staan. De handel is de afgelopen twinig jaar meer geëvolueerd dan in de vier eeuwen daarvoor!

Om maar te zwijgen van het beleggingspubliek. Dat was vroeger een zaak van de elite, maar nu is het volkssport. Ik kan hem niet meer vinden, maar iconisch is die foto van een paar maanden geleden uit China. Een hele rij oude dames bij de kapper onder de droogkap... met koersenschermen voor zich!

 

 

Gratis!

Misschien is dit wel de reden dat deze eeuw ook de grote indices als onze AEX maar vooral de S&P 500 ook zo gemakkelijk boom & bust afwisselden, even verdubbelen en weer halveren. We zitten al in de derde boom deze eeuw en we hebben al twee busts gehad - en hoe!

Eigenlijk heb ik wetenschappelijk onderzoek nodig om dit te staven, maar ik denk dat die marktcycli in de toekomst extremer worden en elkaar sneller opvolgen. Simpel, wereldwijd zijn honderden miljoenen en misschien al wel een miljard mensen met één muisklik van de koop- of verkoopknop verwijderd.

And they're gonna use it!

Vandaag komt daar weer een facet bij. U heht het gezien, broker DeGiro lanceert een dochter, een gratis broker: DeZiro. Adverteerders betalen uw transactiekosten. Zo valt ook nog de grootste rem weg om de hele tijd er-in-er-uit-er-weer-in-er-weer-uit et cetera te doen: de kosten die u maakt.

Het is niet nieuw, in Amerika is Robinhood al een gratis broker, maar die almaar dalende transactiekosten maakt dat iedereen nóg gemakkelijker kan handelen én wellicht sneller risico neeemt. Dat moet ook wel een beetje, om de almaar stijgende belasting op beleggen goed te maken :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 september 2015 16:23
    Dat boom en bust, is deels waar. In de afgelopen 35 jaar, heeft de economie de omslag gemaakt van pen en papier, naar scherm en toetsenbord / muisklik. De ruimte om nog efficiënter te werken, (lees: verhogen van de winst) wordt steeds kleiner. Bij het minste en geringste tegenwind, heeft dit direct zijn weerslag op de winstcijfers.
  2. [verwijderd] 1 september 2015 23:54
    @AJK "Snel uitleg. Een hele nieuwe generatie beleggers maakte abrupt kennis met een voor professionals heel belangrijk, maar voor veel beginnende doe-het-zelvers denk ik onbekend begrip: volatiliteit. Dat is de omloopsnelheid van de stukjes, ofwel de mate van er-in-er-uit-er-weer-in-er-weer-uit et cetera"
    Klopt deze uitleg wel AJK?
    Volatiliteit; mate van beweeglijkheid. uitgedrukt in de spreiding van de koersen waartegen gehandeld wordt in een bepaald tijdsbestek.
    Grote uitslagen geeft grote vollie.
    volgens mij; grote omloopsnelheid met beperkte koersuitslagen geeft geen hogere vollie.
    Geef mijn mening/kennis graag voor een betere.
    Hoge vollie geeft ook hoge optieprijzen overigens.
  3. relpinda 4 september 2015 22:28
    quote:

    goeruh schreef op 1 september 2015 23:54:

    @AJK "Snel uitleg. Een hele nieuwe generatie beleggers maakte abrupt kennis met een voor professionals heel belangrijk, maar voor veel beginnende doe-het-zelvers denk ik onbekend begrip: volatiliteit. Dat is de omloopsnelheid van de stukjes, ofwel de mate van er-in-er-uit-er-weer-in-er-weer-uit et cetera"
    Klopt deze uitleg wel AJK?
    Volatiliteit; mate van beweeglijkheid. uitgedrukt in de spreiding van de koersen waartegen gehandeld wordt in een bepaald tijdsbestek.
    Grote uitslagen geeft grote vollie.
    volgens mij; grote omloopsnelheid met beperkte koersuitslagen geeft geen hogere vollie.
    Geef mijn mening/kennis graag voor een betere.
    Hoge vollie geeft ook hoge optieprijzen overigens.

    Hoi Goeruh,

    Neen niet de mate van in-uit-etc etc. maar:
    In de financiële markten is de volatiliteit de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een aandelenindex of valuta. Stabiele beursfondsen zoals Unilever en Royal Dutch Shell hebben een vrij lage volatiliteit. Aandelen van kleine en meer speculatieve bedrijven hebben daarentegen een hoge volatiliteit.
    De stelregel is: des te beweeglijker de koers binnen een bepaalde periode, des te hoger de volatiliteit.
    En vaak is het zo bij dalende koersen de VOLA stijgt!
    En ja je hebt gelijk dat bij hoge VOLA de optieprijzen ook hoger zijn!
    Gevolgen voor waardering opties[bewerken]
    Opties hebben betrekking op koersbewegingen in de toekomst en hebben daarom te maken met verwachte volatiliteit. Hoe hoger de verwachte volatiliteit van het onderliggende aandeel is, hoe meer er voor de optie zal worden betaald. De kans dat de optie veel geld waard zal worden is groter, dus om dit risico te compenseren zal de prijs hoger zijn.

    Als een onderneming binnenkort haar resultaten bekend zal maken, zal de verwachte volatiliteit hoger zijn en de opties duurder. De kans dat het aandeel sterk zal dalen of stijgen naar aanleiding van de resultaten is namelijk veel groter dan in normale periodes. De verwachte volatiliteit zal altijd voor calls en puts met dezelfde uitoefenprijs en looptijd gelijk zijn.

    suc6
    LZA
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.